İş Güvenliği Uzmanı nasıl çalışabilir?
Evet arkadaşlar daha önceki yazılarımızda iş güvenliği uzmanı nasıl olunur, nace kodu ve işyeri tehlike sınıflarını öğrenmiştik. Şimdi ise iş güvenliği uzmanının nerelerde, nasıl çalışabileceği konusuna bakalım. Bilindiği gibi 6331 sayılı kanun ile işyerleri iş güvenliği uzmanı bulundurmak veya hizmet almak zorundalar.
Buda demek oluyor ki, bizler ya işyerleri bünyesinde bulunacağız, ya kısmen çalışacağız yada ortak sağlık güvenlik birimlerinde görev alacağız.
Resmi olarak İş Güvenliği Uzmanlığı yapabilmek için;
- Tehlike sınıfı göz önüne alınarak Hizmet vereceğiniz şirket bünyesinde kısmen veya tam süreli sigortalı çalışanı olacaksınız ve çalışma bakanlığına isg katip üzerinden bildirim yapılarak çalışmak
- Ortak Sağlık Güvenlik Birimi bünyesinde kısmen veya tam süreli çalışanı olacaksınız ve çalışma bakanlığına isg katip üzerinden bildirim yapılarak çalışmak
Kısmi süreli çalışmalarda firma bünyesinde çalışırken şahıs şirketi veya ltd şirketiniz var ve kısmen firmalara danışmanlık vermek isterseniz, bakanlık çalışmalarınızı yok saymaktadır. (Yasal olarak İş Güvenliği Uzmanlığı yapabilmeniz adına…)
Ayda 5 gün çalışmanız gereken firmalar için kısmı süreli sözleşme yapacaksınız ve o firma bünyesinde sigortalı gözükeceksiniz. Alacağınız ücrette maaş gibi banka kanalı ile hesabınıza yatacak. ( 10 kişinin altında çalışan işyerleri için maaşın bankaya yatırma zorunluluğu bulunmamakta )
İsgkatip üzerinden bildirim yaparak diye hatırlatma yapayım.
Bu noktadan sonra artık o işyerinin yetkili uzmanı olarak çalışma yapabilirsiniz.
Hatırlatma: Kısmi süreli çalışmalarda SGK eksik gün bildirimi için artık noter tasdikli sözleşme şartı istenmemektedir.
Kısmi süreli çalışmaların tamamı ayı doldurmuyor ise genel sağlık sigortası kapsamından yararlanmak için ayın kalan günleri için primi sizlerin yatırması gerekmektedir.
Ancak Ali Tezel’in dediğine göre; Ayda 30 günden eksik çalışanlar için SGK e-bildirge sisteminde NEDEN diye sorup karşısında da açıklama ve kodlar getirir. Bu açıklama ve kodlardan kod-7 puantaj seçilirse, çalışanın GSS primi ödemesi gerekmez…
Yapılan veya yapılacak tüm iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında aynı yol izlenmelidir.
Anlamadığınız yer olursa yorum kısmına sorunuzu bırakın en kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım.
Merhaba Barış Bey,
Çalışan sayısı 20 den az olan bir yerle risk analizleri ve acil durum planları için anlaştım,yani kısmi.Ama e-devletten 5 günlük giriş mi yapacaklar şimdi.Ayrıca benim adıma kayıtlı bir şahıs şirketim var(lokanta).Bu bir aksilik teşkil eder mi?Ve Noter Tasdikli sözleşme de ne?Onu nasıl yapıcam.e-devlet dışında ayrıca bir sözleşme mi yani?
İyi çalışmalar.
Merhaba,
Bakanlıktaki uzman arkadaşların deyimiyle, Eğer firma az tehlikeli sınıfta ise 30.06.2014’e kadar risk analizini yapabilirsiniz, bunun içinde Risk analizi ve acil durum planı üzerine kağıt üzerinde sözleşme yapın, işi yapacağınız tarihte de o firma bünyesinde (işi kaç günde bitirecekseniz) 1 günlük dahi olsa sigortalı olun. Lokantanızın üzerinizde olması sorun olmaz.
Noter tasdiki firma bünyesinde aylık olarak kısmi süreli çalışacaksanız gerekmektedir. Yani her ay 5 gün çalışacaksınız diyelim, kısmi süreli sözleşme yaptınız, sgk neden aylık 5 günlük prim yatırıyorsun diye hesap sormaması için noter tasdikli sözleşme istenir. Bu arada bu tarz çalışmalarda da kısmi süreli çalışmanızın karşılığı ücret hesabınıza maaş olarak yatarsa, sorunsuz bir şekilde çalışabilirsiniz.
Bir İş güvenliği Uzmanı olarak şu anda nasıl bir çalışma yolu izlenebilinir bireysel olarak nerelere başvurulabilinir ve nasıl bir çalışma yolu izlememizi doğru bulursunuz
Bireysel olarak fatura kesmeden çalışma yapabilirsiniz. Tabi sınıfınıza uygun işyerlerinde, Örneğin A firmasıyla 40 saat, B firmasıyla 50 saat gibi, firmaların bünyelerinde kısmi süreli sözleşme yaparak sigortalı olarak bulunacak ve isgkatip’e bildireceksiniz, ücrette maaş şeklinde hesabınıza yatacak, Aynı şekilde osgb’ler bünyesinde de çalışma yapılabilmekte, işyeri hekimlerinin birçoğu bu şekilde çalışmaktadır.
Merhaba Barış Bey,
Bugün İSG uzmanı oldum. Herhangi bir işetmede göreve başladıktan sonra ilk olarak neler yapmam gerekiyor ? Bu konuda bilgim bulunmamakta, aydınlatabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Öncelikle hayırlı olsun…
İlk olarak evrak kısmından başlarsınız, tehlike sınıfınız çalışan sayınıza göre çalışmalara devam edersiniz. Personel evraklarında varsa eksiklikler, talimat ve sözleşmeler, acil durum planları, risk analizleri gibi…
İşletmeyi gezerken parçalara bölün ve her bölümü ayrı olarak değerlendirin ve küçük parçalara kadar indirgeyin ( makine ekipman gibi.. ), bu size inceleme raporu ve risk analizi yaparken yardımcı olacak ve gözden kaçırma olasılığı düşecektir.
Daha sonra yavaş yavaş alışacaksınız zaten..
Konu ile ilgili çok geniş bir yazı hazırlamayı düşünüyorum, yinede sorularınız olursa buradan yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım..
merhaba ;
isg uzmanı sertifikamı aldım.isg katib de ismim yeralıyor.herhangi bir işletmede çalışmıyorum.şirketim yok.yakın çevremde risk analizi yaptırmak isteyen arkadaşlarım var.küçük esnaflar işletmeleri az tehlikeli sınıfa giriyor.yukarıda ki yorumlarda anladığım kadarı ile herhangi bir şirket kurmadan ; bu işletmelerde işin süresi boyunca örneğin 1 iş gününde tamamladım 1 gün sigortalı gözükmek şartı ve bunun aylık olması durumunda noterden kısmi süreli sözleşme yapmak şartı ile bu işletmelere risk analizi ,acil eylem planı eğitimi gibi isg hizmetlerini sunabilirim.bunun için sigorta başlangıcımla bereber işletmenin muhasebecisin o şirketde çalışıyor olmak adına benim isg numaramı isg katibe girmesi yeterli olacaktır.
yukarıda belirmiş olduğum sürece ilişkin eksik yanlış bilgi var ise tamamlarsanız sevinirim
Alican bey valla güzel özetlemişsiniz.
İsgkatip belge no ile değil tc kimlik ile çalışmakta, yani sizinde dediğiniz gibi katipten sizin tc nizi bulacak ve görevlendirecek, sizde kendi sisteminizden onay vereceksiniz.
Şöyle bir şey de yapabilirsiniz. Eğer az tehlikeli ve 50 nin altında çalışan bulunan işyeri ise bildiğiniz gibi onların uzman ve hekim bulundurma veya hizmet alma zorunluluğu 2016 ya ertelendiği için, siz dökümanları hazırlarsınız işveren imzalarsa bakanlık onları da geçerli saymaktadır. Bu durumda da sgk ve noter işlemleri ile uğraşmazsınız. Tabi sürekli çalışmalar için değil, risk analizi, acil eylem planı vs…
teşekkürler
MERHABA BARIŞ BEY
Kafamın karıştığı bir konu var ben bireysel olarak 10 kişiden az olan yerlerde sadece riskanalizi ve acil durum planı hazırlayacam var bu yerler az tehlikeli yerler ve 1 günlük işimiz var şimdi bu noktada sorularım şunlar
1-İsg katip üzerinden sözleşme imzalamam gerekiyor mu (1 günlük sözleşme varmı )
2-Bu isg katip üzerinden imzaladıgım sözleşme ile birlikte sigorta yapılıyor mu yoksa ona ayrı bir işlem yapılacak mı
açıkcası 10 kişiden az olan iş yerlerinde çalışmam yaparken ne yapmam gerekiyor yasal olarak açıklama yaparsanız sevinirim
Merhaba eren bey, yukarıda da belirtiğim gibi..
” Eğer az tehlikeli ve 50 nin altında çalışan bulunan işyeri ise bildiğiniz gibi onların uzman ve hekim bulundurma veya hizmet alma zorunluluğu 2016 ya ertelendiği için, siz dokümanları hazırlarsınız işveren imzalarsa bakanlık onları da 2016 ya kadar geçerli saymaktadır. Bu durumda da sgk ve noter işlemleri ile uğraşmazsınız. Tabi sürekli çalışmalar için değil, risk analizi, acil eylem planı vs.”
Yok illa ben imzalayacağım derseniz, bakanlık katip üzerinden bildirim yapılmamış hiç bir uzmanı veya hekimi var olarak saymamakta, yani danışmanlığı kabul etmemektedir.
* Katip’de saatlik bile görevlendirme yapabilirsiniz.
* Sigorta ayrı bir iştir, o işyerinin muhasebecisi sizi eğer aylık çalışmayacaksanız giriş ve çıkış yaparak gösterebilir, Eğer aylık çalışacaksanız noterden onaylı kısmi süreli sözleşme gerekmektedir.
TEŞEKKÜRLER
Barış Bey Merhaba,
Bir kamu kuruluşunda (Kalkınma Ajansı) çalışmaktayım. 18 Ağustos sınavında başarılı oldum. Bildiğiniz gi kamu kurumlarında İG Uzmanı çalıştırma zorunluluğu son 30 Temmuz 2016′ ya ertelenmişti. Yani zorunluluk, kurum isterse şimdiden çalıştırabilir mi? Takdir ederseniz çalışanlara iş güvenliği eğitimi, risk analizi ve acil durum planları şuan kamu da başlamış durumda….
Ben kurumum ile sözleşme 2016 öncesi sözleşme yapabilir miyim ? Kurum maaş farkı vermemek için beklemek isteyecektir, ne önerebilirsiniz kuruma nasıl yaklaşabilirim ?
Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim…
Merhaba Hakan Bey;
Kamu kurumlarında “4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50′den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihine” ertelendi. Eğer çalıştığınız kurum 50 den fazla işçi çalıştırıyorsa 1 ocak 2013 tarihinden itibaren ig uzman, işyeri hekim ve sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. eğer 50 den az işçi çalıştırmakta ise dediğiniz gibi risk analizi, eğitimler vs. den sorumludur.
Çalışma Bakanlığından hemen her işyerine yazı gitmektedir. İsg katip üzerinden kontrol edildiğine dair ve ceza almamanız için uzman…. bulundurun şeklinde..
Kanun ve yönetmelikleri içeren bir sunum hazırlayıp yönetime sunabilirsiniz, sorumluluklarını ve cezaları anlatabilirsiniz.
Merhaba Barış Bey,
Ben C sınıfı uzmanım. Bu konuda çalışmaya başlamak üzereyim. Öncelikle kısmi zamanlı sözleşme yaptığım iş yerlerine hizmet vereceğim. Fakat aynı zamanda danışmanlık hizmeti de vermek istiyorum. Çünkü MSDS ve kalite yönetimi gibi konularda da uzmanlığım var. Dolayısıyla ayrıca bir şahıs şirketi kurup, yine hizmet verdiğim firmalara fatura kesmek istiyorum. Size soracağım şu; hem kısmi zamanlı sigortalı çalışıp hem de şahıs şirketini aynı zamanda yürütebilir miyim? Bu konuda mevzuat ve vergilendirme açısından bir sorun olur mu?
Çok güzel, içerikli siteniz için de ve gelecek cevabınız için de çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba, öncelikle hayırlı olsun..
Yürütebilirsiniz, Şahıs firmasını kurduğunuzda, kısmı süreli sigortanız kaç gün ise aydan geriye kalan günler kadar priminizi ödemek durumundasınız. Yani 5 gün bir işte sigortalısınız, geriye kalan 25 günün primini ödemek zorundasınız, firmanız açısından.
Mevzuat konusunda sormak istediğiniz danışmanlık ise aşağıda açıklamaya çalıştım, anlamadığınız yer olur ise detaya girebilirim, sorunuz farklı ise yazarsanız cevaplamaya çalışırım.
Danışmanlıktaki sıkıntı şu, eğer bir işyerinde danışman olarak iş güvenliği danışmanlığı yapacaksanız, bakanlık sizi ve yaptığınız işleri yok sayacaktır. Bunun dışında işveren kabul ediyorsa veya yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı var ise işyerinde danışmanlık yapar, fatura kesebilirsiniz.
Vergilendirme konusunda ise her kestiğiniz fatura ve diğer vergiler şeklinde vergilendirme olacaktır.
Kısmi süreli çalışmalarda bakanlığın kabul ettiği şudur; yine 5 gün örneğini vermek gerekirse, 5 günlük çalışma için işyeri ile noterde sözleşme yapacaksınız, sözleşmede ki anlaşma bedeli banka hesabınıza yatacak, maaş alır gibi… İşyerine dışarıdan hizmet verme değil, işyerinin çalışanı olma modelini kabul etmektedir.
Teşekkür ederim ayrıntılı cevabınız için.
İŞYERİMİZDE AYDA 9 SAAT İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ÇALIŞACAK. SGK İLE EKRANDA ONAYLADIK.MAAŞINI BANKA KANALI İLE YATIRACAĞIZ. SGK GİRİŞİNİ NORMAL İŞE GİRİŞ GİBİ YAPIP ? AYLIK BİLDİRGE DE Mİ KISMI ZAMANLI SEÇİMİ YAPACAĞIZ ? AYRICA İŞYERİMİZDE 64 KİŞİ ÇALIŞIYOR AYRICA EKSİK GÜN BİLDİRİMİ YAPMAMIZ GEREKİYOR MU?
Ayda sadece birkaç gün veya saat çalıştıracak iseniz ki öyle görünüyor eksik gün bildirimi yapacaksınız. Çünkü SGK ayda 30 gün değilde neden 1 gün yatırıyorsunuz diye soracak ve sizde anlaşmanıza istinaden olduğunu göstereceksiniz.
Merhaba,
Limited şirkete ortaklığım var, aynı zamanda Şirketi münferit olarak temsil etmekteyim. iş güvenlik uzmanıyım.Kendi şirketimde kesintisiz İş güvenlik uzmanı olarak sigortam devam ediyor,Başka İşyerleri için igs uzmanı olarak hizmet verebilmem için mükellefiyet açmam gerekiyor mu? iyi çalışmalar diliyorum.
Merhaba,
Eğer iş güvenliği uzmanı olarak tam zamanlı çalışıyor gözüküyor iseniz, başka bir işyerinde çalışma şansınız bulunmamaktadır.
Merhabalar Barış Bey,
Ben c sınıfı uzman olarak çalışan sayısı 14, 20 ve 52(hepsi tehlikeli sınıfta) olmak üzere 3 işyeri ile kısmi süreli olarak anlaştım. Bu işyerlerinde aylık kendimi 2 şer günlük sigorta yaptırttım ve işverenle karşılıklı olarak imzalamak üzere kısmi süreli iş sözleşmesi hazırladım. Bu aşamadan sonra işyerlerinin isg-katip üzerinden girişlerini yaptım. SGK ya gidip sorduğumda bana eksik kalan günlerinin bildirimi için gelir tespiti yaptır ve 15 gün sgk ya gelerek geriye kalan günlerin ücretini ödeyerek 30 günü tamamla dediler. en kısa sürede bunuda yapacağım. BU AŞAMAYA KADAR YASAL OLMAYAN YANLIŞ YAPTIĞIM BİRŞEY VAR MI?
İkinci olarakta ben iki ortaklı bir şirket açmayı düşünüyordum fakat yukarıdaki yazınızdan sonra bundan vazgeçtim. Peki benim yerime ortağım şirketi açsa ve ben onun yanında çalışan olarak gözüksem bir sıkıntı olur mu? çünkü yapacağım işte benim mesul müdürlük sertifikamın olması şart? Özellikle bu konuda detaylı olarak bilginize ihtiyacım var…
Merhaba Mustafa bey,
Anlattığın kısımlarda herhangi bir yanlış gözükmemekte, hatta çalışma süreleriniz fazla olmakta.
Anlamadığım bir kısım bulunmakta, siz kendi isteğinizle mi eksik kalan günlerinizi yatırıyorsunuz? yoksa sgk size yatırmak zorunda mı bırakmakta, eğer şirket kuracaksanız eksik kalan günleri yatırmak zorundasınız.
Hangi iş için mesul müdür olacaksınız, Açılacak şirkette tam zamanlı olarak çalışırsan gözükürseniz diğer işyerlerinde görev yapamazsınız.
Daha detaylı yazarsanız daha iyi cevap verebilir.
yeni başladığım için eksik kalan günlerim sisteme daha düşmedi. Diyelim ki toplam da 10 gün çalışıyor gözüküyorum 20 günüm boş. ben bu 20 günü doldurmazsam sgk beni prim borçlu gösteriyor. bana sgk dan dediler ki sen git kaymakamlıktan gelir tespitini yaptır ve 15 gün sonra sgk ya gel geriye kalan günlerini çok düşük bi miktarla dolduralım. Eğer bu işlemi yapmazsanız sgk sizi yüksekten primli gösterir boş günleriniz için yüksek prim ödemek zorunda kalırsınız, her ay böle katlamalı giderse ilerde çok yüksek borcunuz cıkar( burada borç dediği boş günlerinizin doldurulması için ödenecek ücret, ceza falan değil genelde yanlış anlaşılıyor)
eğer şirket kuracaksanız eksik kalan günleri yatırmak zorundasınız demişsiniz barış bey. bende bu kısmı anlamadım yani ben hem kısmi süreli çalışıp hemde şirket sahibi olabilir miyim?( sizde bu kısmı daha detaylı anlatarak beni aydınlatırsanız sevinirim buna çok ihtiyacım var en baştan yanlış bir işlem yapıp daha sonrasında sıkıntılarını yaşamak istemiyorum)
Biz iki ortak Biosidal Ürün uygulama(Haşere, kemirgen ilaçlama) işi kurmak istiyoruz. bu işte ruhsat almak için benim mesul müdürlük diplomamın olması şart. ben şimdi ya şirket ortağı olacağım yada arkadaşım işi kuracak beni yanında çalışıyor gösterecek ve bu çalışmada tam süreli olmayacak şekilde yapılacak, hangisini yapmam daha doğru olur????
Mustafa bey, bugün biraz araştırma yaptım, yazınında belli yerlerini düzenledim, eksik kalan günler için genel sağlık sigortasından faydalanmak için kalan günlerin primi ödenmesi gerekmektedir. O yüzden sgk size yatırmanız hususunda bilgilendirme yapmış. Birde normal sözleşmeleri işveren tarafından bir dilekçe ile birlikte kabul etmektedir, noter şartını artık aramamaktadır.
Merhaba Barış bey,
Ben Mühendis olarak bir firmada tam zamanlı çalışmaktayım,
Aynı zamanda kendi firmamda ve başka bir kaç firmada iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak istiyorum.
Bu durmda başka firmmalarda aylık 217 saati geçmemek kaydıyla, kendi firmam dışında iş güv. uzmanı olarak çalışmamda kanunen bir uygun olmayan bir durum var mıdır?
teşekkürler…
Merhaba,
Ben bu soruyu müfettiş üstadlara sordum ve aldığım cevap tam zamanlı bir göreviniz var iken başka bir yerde iş güvenliği uzmanlığı yapamazsınız diye cevap verdiler.
merhabalar kafama takılan bir soru sürekli örneğin aylık 1 saat uzmanlık gerektiren bir firma var ve ben bunun uzmanlığını yapmak istiyorum. isg katipde aylık 1 saat uzman gözükebiliyorum fakat SSK da aylık en az 7.5 saat gözükebiliniyor. bu noktada acaba bir gün sigortalı gözüksem sonra 7 ay gözükmeme gerek yok mu yoksa her ay bir gün sigortalı mı gözükmeliyim. şimdiden teşekkürler.
Merhaba, Çalıştığınız süre boyunca her ay bir gün şeklinde gözükmeniz gerekmektedir.
merhabalar…
ben bir osgb de tam zamanlı c sınıfı uzman olarak çalışmaktayım.etrafımda bulunan bir kaç firmada benden hizmet istemektedirler. neler yapmam gerekir ücret karşılığı bir fatura gerekir nasıl olacak iyice karıştı. yardımcı olursanız sevinirim..
Resmi olarak bir şey yapamazsınız, ya çalıştığınız osgb ile anlaşacaksınız yada farklı bir firma üzerinden anlaşarak yapacaksınız. Fatura kesmeden danışmanlık yaparak işverenlere imzalatabilirsiniz.
merhaba barış bey ben c sınıfı uzmanlık sınavında başarılı oldum.bireysel olarak çalışmayı düşünüyorum ancak şu anda bir özel şirkette farklı bi pozisyonda tam zamanlı çalışıyor görünüyorum sigortamın yatırılması için.bu durumda iş güvenliği uzmanlığını nasıl yapabilirim kısmi zamanlı olarak yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar
Merhaba Seda Hanım, bu durum çok karıştı, birden fazla işyerinde çalışmanın birinci önceliği işyeri ile aranızdaki sözleşme, eğer çalışamaz gibi bir durum var ise çalışırsanız davalık olabilirsiniz.
İş Kanununa göre göre 180 saat çalışıyor iseniz fazla mesaiyi sadece o işyerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Kısmi süreli çalışma aranızda sözleşme olacak ve çalışacağınız süre için sigortanız olmak zorunda.
İsg katip üzerinden sözleşmenizi yapar çalışırsınız ama daha sonra iş teftiş, çalışma bakanlığı ve sgk iş birliği içine girerse o zaman sorun olur.
Merheha,
Ben jeoloji mühendisiyim ve kendi şahıs firmamda mühendislik hizmetleri vermekteyim aynı zamanda C sınıf iş güvenlik uzmanıyım. Benim az tehlikeli ve tehlikeli iş yerlerinde isg hizmeti verebilmeme engel varmıdır ?
Eğer isg hizmeleri verebiliyorsam izlemem gereken yol nedir ?
Cevaplarınız için şimdiden tşk ederim…
Şahıs firmanızı başka bir yerde sigortalı gözükerek açmadıysanız, yani bağkurlu iseniz çalışmanıza engel teşkil edecek bir durum yoktur. İşyerleri ile bireysel kısmi süreli sözleşme yapıp ayda kaç gün (saat) çalışacaksanız, o işyerinden sigortanızı yatırmaları ve isgkatip üzerinden bildirim yapmanız gerekir. Diyelim 5 gün çalışacaksınız o işyerinden 5 günlük sigorta yatırılmalı, bu durumda da siz ayın kalan günleri için (25 gün) bağkur yatıracaksınız.
Merhaba,
benim birkaç sorum olacak.
1. c sınıfı isg uzmanı olarak çalışabilmem için osgbye bağlı olmam gerekli mi?
2. c sınıfı belgeyle tehlikeli sınıfta ne zamana kdar çalışma izni var ?
3. ayda en fazla kaç saat çalışabilirim?
şimdiden teşekkür ederm.
Merhaba,
1. Sınıfınızın yettiği işyerlerinde bireysel olarak sözleşme yapıp, isgkatip üzerinden bildirim yaparak çalışabilirsiniz.
2. İsg Kanunu geçici madde 4 göre, yürürlülük tarihinden itibaren 3 yıl süreyle C sınıfı iş güvenliği uzmanları tehlikeli işyerlerine bakabilecekler yani 30 haziran 2015’e kadar.
3. Fazla mesai ile 217 saat çalışabilirsiniz.
Barış Bey merhaba,
Şuan özel bir şirkette satınalma mühendisi olarak tam zamanlı çalışmaktayım. İSG işini bir kaç tekstil için yapmak istiyorum. Öncelikle 50’den az çalışanı olan tekstillere C sınıfı uzmanı olarak ben bakabilir miyim? Şuan çalıştığım iş yeri sigortamı 20 veya 25 gün olarak yatırsa yasal olarak bir yaptırım uygulanır mı onlara. Çünkü ben yine 30 gün çalışmaya devam edeceğim sadece sigortamı 20 veya 25 gün yatıracaklar. Kalan günlerde de bir kaç iş yeriyle anlaşıp uzman olarak görünme niyetindeyim. Risk analizi ve acil eylem planını haftasonu hazırlar, çalışanların eğitimini de cumartesi günleri verebilirim diye düşündüm. Böyle birşey mümkün olur mu?
Merhaba,
İş Sözleşmenizde başka yerde çalışamaz maddesi varsa çalışamazsınız.
Genel sağlık sigortasından yararlanmak için 5510 sayılı kanuna göre 30 gün prim yatırılmak zorunda, ama o işyeri ile sözleşmeniz 20 günlük ise 20 gün yatırır, diğer işyerlerinde kalan 10 günü tamamlarsanız sıkıntı olmaz.
Eksik gün bildiriminden ceza yiyebilir. Hapis cezasına ve 3 kat prim ödeme cezaları bulunmaktadır.
Yukarıda dediğim gibi sözleşmenize göre durum değişmektedir.
Anlamadığınız bir şey olursa tekrar yazarsanız daha ayrıntılı cevaplarım.
Barış Bey,
Sözleşmemde böyle bir madde yok, görüşüp izin isteyeceğim. İş yeri 30 gün altında sigorta göstermeyi kabul etmez muhtemelen, 30 gün (ayda 180 saat çalışıyorum) sigortam yatmasına rağmen cumartesi günleri uzmanlık yapabilir miyim?
Birde anlamadığım bir konu, ben bu firmalardan sözleşmeli uzman olarak her ay mı ücret talep edeceğim yoksa risk analizi, acil eylem planı hazırlamak ve eğitim vermek için bir kereliğine mahsus mu ücret talep edeceğim. Çünkü bildiğim kadarıyla osgb.ler bir kereye mahsus ücret talep ediyorlar.
Özkan bey, fazla sigorta yatmasında bir sıkıntı bulunmamaktadır. İlerde maaşınız artar.
Risk analizi, acil durum vs. yapacaksanız genelde yapıp tek seferlik ücret istenir. Sizin anlaşmanıza bağlı. Eğer her ay düzenli olarak işyerine gidip uzmanlık yapacaksanız her ay için ücret istenir.
Merhaba
10 dan az çalışanı olan, tehlikeli sınıfta yer alan(kuaför) bir iş yeri için sözleşme yapacağım. Belirlemem gereken ücret nedir? Çalışanların eğitimini ben verebiliyor muyum? Bir de serbest meslek makbuzu bulundurmam gerekiyor mu?Saygılarımla, iyi çalışmalar.
Merhaba, Ücret konusunda bir şey diyemem, yol ve çalışma saatleri size bağlı.. Örnek olursa, İşyeri hekimi ve eğitimcilerin saatlik ücreti 100 tl’dir
İsgkatip üzerinden bildirimli iş güvenliği uzmanı olursanız eğitimde dahil tüm hizmeti sağlayabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla Serbest meslek makbuzu mimar,mühendis, avukatlık hizmetlerinde kesilmekte, bizim meslek için böyle bir durum varmı bilmiyorum.
Merhaba,
Kimya mühendisiyim ve özel sektörde çalışmaktayım. Aynı zamanda C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak,halen çalıştığım şirkette ve/veya başka şirketlerde çalışabilir miyim ?
Merhaba, çalıştığınız şirkette isgkatip üzerinden görevlendirme yaparak çalışabilirsiniz. Başka şirkette çalışmanız, şuan çalıştığınız işyeri ile aranızdaki sözleşmenize bağlı bulunmaktadır.
Barış Bey Merhaba,
Ben C sınıfı isg uzmanıyım. Bir firmada asıl mesleğimi tam zamanlı icra etmekteyim. 30 gün prim yatırılmaktadır.
Şimdi 10 kişiden az çalışanı olan az tehlike sınıfında bulunan işyerlerine risk analizi, acil durum ve tahliye planları yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?
1- İSG katip üzerinden bir işlem yapılacak mı?
2- Kısmi süreli sözleşmeye gerek var mı?
3- Fatura veya Serbest Meslek Makbuzu gibi belgelendirme olmalı mı?
Kısaca, bu çalışmayı yapmak için asıl işim ile ilgili tavizler vermek durumundayım?
Merhaba,
Az tehlikeli sınıftaki işyerleri kanun kapsamına 2016’da gireceği için uzman, hekim bulundurmadan risk analizi vs. işveren tarafından yapılabilir.
Yani siz yapar işverene imzalatırsınız.
1-Kapsamda olmadığı için katipten bildirim yapmayacaksınız.
2-Görevlendirme olmayacağı için gerek yok.
3-İşveren yapmış gibi gösterecekseniz, işveren illada fatura isterim demediği için gerek yok.
Taviz kısmını anlamadım.
Barış bey merhaba , İş Güv. Uzmanıyım (C) sınıfı. Tam gün sigortalı olarak bir işletmede SGK lıyım 26 iş günü 4 gün hafta tatili şeklide bordro düzenlenmektedir. Fakat kendi iş yerimde haftalık 45 saat i 5 iş gününde doldurmaktayım ve C.tesi günleri tatildir. Ay içerisinde 4 C.tesi gününü İş Güv. Uzmanlığı ile ilgili , firmalarla kısmi süreli sözleşme yaparak değerlendirebilirmiyim? Elbette çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre ilgili firmalarla ?
Merhaba, İşin özü daha önceki sorularda cevapladım ama tekrarlıyım, İsgkatip olayın sgk kısmında değil, katipten uzman görevlendirmesine bakmakta.
Siz tam zamanlı çalışmaktasınız. Eğer işyeriniz ile aranızda sözleşme var ise ve başka yerde çalışamaz yazmakta ise çalışamazsınız. Kısmi süreli sözleşme yapar, yaptığınız yerden sigortanız yatarsa görevlendirme yapılır.
Merhabalar,
Sinavda başarılı oldum ve c sınıfı iş güvenliği uzmani olarak Şubat ayında calismaya baslamak istiyorum. Oglumun gitmiş olduğu krestende bu konuyla ilgili teklif aldım. Calisan sayısı 14.Kresler az tehlikeli sınıfta yer alıyor sanırsam. Nasıl bir calisma yolu izlemeliyim? Kismi süreli sozlesme yapıp her ay hizmet verebilirmiyim yoksa sadece bir keremi risk analizi yapılır?
Barış Bey merhabalar,
Sinavda başarılı oldum.subat ayı başında c sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak göreve baslamak istiyorum. Tehlikeli siniflardada bireysel olarak calisabilirmiyim?Oglumun gitmis olduğu kreste benden bu hizmeti talep etti.calisan sayisi 14.ve bildigim kadariyla kresler az tehlikeli sinifta yer aliyor.nasil bir hizmet sunabilirim? Sadece risk analizimi hazirlicam yoksa her ay duzenli hizmet verebilirmiyim?
Merhaba, öncelikle hayırlı olsun. 30 haziran 2015’e kadar tehlikeli sınıfa da bakma yetkiniz var. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri uzman, hekim hizmeti alma zorunluluğu daha kapsamda değil, risk analizi, eğitim vs. (http://www.barisbuyukterzi.com/is-guvenligi-kanununda-neler-ertelenmedi) gibi zorunlulukları bulunmaktadır. Ama işyeri şimdiden her ay düzenli uzman olarak görevlendirme yapabilir.
Barış Bey Merhaba
Yukarıdaki yorumlardan birinde bir arkadaş mühendislik hizmetleri veren bir şahıs şirketi olduğundan ve aynı zamanda isg uzmanı olarak görev yapmak isteğinden bahsetmiş.Sizde bir yorumunuzda şirketi olan bir kişinin yapacağı isg hizmetlerini bakanlığın tanımadığından bahsetmişsiniz.
Bu konuya bir netlik getirmenizi rica ediyorum.
Yani 1.sorum şu: Bir şirketim var, örneğin doğalgaz firmam var,bağkurluyum..Aynı zamanda 30 günü dolduracak kadar da isg hizmeti verebilirmiyim?Bu durumda hizmet vereceğim yerler beni sigortalı yapacak, ben bağkur da ödeyecekmiyim?
2.sorum: İSG malzemeleri satan bir firma kurdum, aynı alanda olduğu için aynı zamanda İsg uzmanı olarak ta hizmet verebilirmiyim? Yani faaliyet alanına isg hizmetlerini de ekletebilirmiyim?
3.sorum: C-B-A sınıfları için saat veya gün ücretleri nedir?(piyasa ortalaması)
Teşekkürler
Merhaba, danışmanlık diye bir hizmet yapılamayacağını belirtmek istedim. Hizmet ya bünyesinde bulunan uzmandan yada osgb bünyesinde bulunan uzmandan alınır, isgkatip üzerinden bildirim yapılır. Çalışma bakanlığı bunu istemektedir.
1.Eğer sigortanız 30 gün yatacaksa bağkur yatırmak zorunda değilsiniz. Eğer eksik gün varsa kalan günlerin cezası ödememek ve genel sağlık sigortasından yararlanmak için bağkur yatırmak zorundasınız.
2.İsg hizmetini yukarıda bir çok yazımda bahsettim faaliyet alanınıza yazarsınız ama danışmanlık hizmeti şeklinde verebilirsiniz. İşyerinin uzman bulundurma yükümlülüğünü ortadan kaldırmış olmazsınız.
3.Fiyat konusunda bir şey söylemek yanlış olur herkese göre değişmektedir. Ama fiyat verirken yol, çalışma saati, evde yapılacak çalışma, vergisel boyutu ve en önemlisi sorumluluğu unutmamak gerekir.
Merhabalar
Az tehlikeli ve 10 un altında çalışanı olan işletmelerde risk analizi ve acil eylem planını işveren imzalarsa fatura kesmeye gerek yok dediniz,peki iş güvenliği eğitimini uzmanın verip imzalaması gerekmiyor mu? Bu durumda imza olayı devreye girecek hizmet verdiğimiz ve fatura kesmediğimiz ortaya çıkmayacak mı ?
Teşekkürler
Eğitimi verebilecek yetkili kişi ve kurumlar bildiğiniz gibi yönetmelikte bulunmakta. Uzman bulundurma yükümlülüğü bulunmayan işyerlerinde iş güvenliği eğitimini işveren bile verse kabul etmekteler. Hiç imzası bulunanın faturası nerede diyen müfettişle karşılaşmadım. İş kazası olma, davalık olma durumlarında olay değişir.
3 tehlikeli sınıfta firmam var.3 – 13 -13 çalışanları olan
isgkatipden sçözleşmeler 24- 104 -104 dk oluyor.
Sigorta nasıl yatırılması gerekiyor
Aramızda kısmi zamanlı belirli süreli sözleşme imzalamamız gerekiyor mu.örnek var mı elinizde.Yardımlarınız için teşekkürler
7.5 saatten az sigorta yapılmamaktadır. Eksik gün bildirimi yapacağı için aranızda bir sözleşme olmak zorundadır. Eskiden noter tasdikli zorunluydu. Bazen notersizde kabul edilmektedir. Tabletten cevap yazmaktayım, bilgisayardan bakınca paylaşırım.
Merhaba Aralık sınavına girdim ve büyük ihtimalle c sınıfı uzman olabilecem. Uzman olmam halinde yaklaşık 80 adet eczane risk analizi yapmamı istiyor… Ancak nasıl olacak mesela risk analizinde sayı sınırlaması varmı?? Yada başka bir eğitim daha vermem gerekecek mi?? Bu arada eczacılar fatura isterse nasıl karşılayabilirim? Fiyat hakkında bir öneriniz varmı??
Merhaba, Risk analizinde sayı sınırlaması yok. http://www.barisbuyukterzi.com/is-guvenligi-kanununda-neler-ertelenmedi
Bir yerler anlaşırsanız birlikte yapar, fatura işini halledebilirsiniz. Fiyat konusunda aşağıdaki yorumu tekrarlayayım.
‘Fiyat konusunda bir şey söylemek yanlış olur herkese göre değişmektedir. Ama fiyat verirken yol, çalışma saati, evde yapılacak çalışma, vergisel boyutu ve en önemlisi sorumluluğu unutmamak gerekir.’
Bir yerle anlaşırsanız derken ?? Osgb mi demek istediniz?
Eğer siz orada sigortalı gözükmeyecekseniz, Eğitim vermeye yetkili kurumlar ile anlaşabilirsiniz… Osgb, Eğitim kurumu..
Barış bey cevaplarınız için teşekkür ederim. Bireysel olarak birkaç eczaneye risk analizi yapıp sonrada bu eczanelerde ki çalışanların hepsine toplu olarak eğitim verebilirmiyim? Yoksa bireysel çalışmak bu eğitimi vermeme engelmidir?? Cevaplarsanız sevinirim..
Rica ederim, yönetmelikte eğitim verebilecek şekil belirtildiği gibi, eğer eğitim verecekseniz o işyerinde görevli uzman olmalısınız.
Barış bey, merhaba
Ben ağustosta uzman oldum , tehlike sınıflarına göre çalışma süremiz 6-8-12 ancak bunun dışında aylık 12-24-36 saat hizmet(eğitim) var diye biliyorum bu kaldırıldı mı yoksa bendeki yanlış bilgi mi…teşekkürler…
Merhaba, Öncelikle hayırlı olsun, eğitimden kastınız işçiye verilecek eğitim mi? Eğer oysa çok tehlikeli işyeri 1 yılda 16 saat, tehlikeli 2 yılda 12 saat, az tehlikeli 3 yılda 8 saat olacak şekilde yapılmalıdır.
çok teşekkür ederim.
Merhaba,
Kendi üzerime ait ltd şirketim var. Bağkur ödüyorum. Yasal yükümlülükten dolayı İSG uzmanlığı sınavına girmeyi düşünüyorum. Kendi şirketim tehlikeli sınıfta, kendi şirketimde İSG uzmanlığı yapabilir miyim. Ayrıca biraderimin şahıs şirketi var onun şirketi üzerinden veya benim şirketim üzerinden İSG hizmeti verebilir miyim ayrıca benzer birkaç az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta firmalar içinde İSG hizmeti verilebilirmi?cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba, kendi şirketinizde iş güvenliği uzmanlığı isgkatip üzerinden bildirim yaparak yapabilirsiniz. Diğer işyerleri için çalışacağınız gün kadar sigortanızı yatırırlarsa oralarda da isgkatip üzerinden bildirim yaparak yine yapabilirsiniz.
çok teşekkür ederim Barış bey,desenize işimiz zormuş biraz.
Rica ederim, evet saolsunlar işimizi zorlaştırmak için ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar.
Barış bey yeniden merhaba..
bir sorum daha olacak..
kısmi süreli sözleşme ile çalıştığımız zaman ,mesela ayda iki gün sigortalı gösteriyor bizi işyeri ve 600 tl ye anlaştık.
işveren aylık 600 lirayı güne bölüp 2 gün üzerinden ssk yatırsa benden 600 lira karşılığı serbest meslek makbuzu yada fatura istiyor… günlüğü 600 den hesaplayıp yatırsa korkunç bir ssk primi çıkıyormuş..
bende kısmi sigortalı olacağım için herhangi bir firma kurmadım(makbuz açısından)
işverende bana ödeyeceği parayı nasıl olupda vergiden düşeceğini bana soruyor…
biraz uzun oldu kusura bakmayın,nasıl çözülür bu olay..
sağlıcakla kalın..
Tekrar merhaba, çalışma bakanlığının amacıda tam olarak buydu seden hanım, osgb açmaya yada tam zamanlı çalışmaya itmek istiyordu. Burda yapılacak çok bir şey yok işveren ile anlaşabiliyorsanız vergisel boyutunu asgari ücretin günlüğü kadar gösterirsiniz kalanı elden alırsınız, gösterdiği kadarını da vergiden düşer.
Merhabalar,
Şu an C Sınıfı belge almak için kurs görmekteyim. Eğitimcilerimizden biri bireysel çalışmak itiyorsanız atıyorum ”Güven İş Güvenliği Danışmanlık Şirketi” şeklinde bir şirket kurup işlerinizi makbuz keserek yapmanız gerekiyor dedi. Şirket kurup makbuz kesmek veya yazılarınızdan okuduğum kadarıyla faturalandırmaları var olan OSGB ler ile anlaşarak yaptırabiliyoruz. Hangi yol daha avantajlı bu konuda bilgilendirebilir misiniz?
Teşekkürler, kolaklıklar dilerim.
Merhaba, Danışmanlık şirketi adı altında sadece danışmanlık hizmeti verirsiniz. İsgkatip üzerinden uzman olarak bildiremezsiniz. Osgb’ler de kısmi süreli anlaşarak çalışabilirsiniz. Her osgb’ye de güvenmemek gerekiyor, elinizden iş kaçabilir dikkat etmelisiniz.
Merhabalar Barış Bey
Ben bireysel olarak işverenler ile isg katipten sözleşme yapıyorum ve kısmi süreli sözleşme ile aylık 1 saat görev alıyorum.Bu ay gerçekleşen bu hizmet için 1 saatlik aylık prim sgk ya yatırılabiliyor mu ? Birde bir ayda 50 işletme de çalışma olasılığı var.Öyle bir durumda hepsi ayrı ayrı 1 saat sigortalı göstermek zorunda olacaklar.Ben bu işin arap saçı olacağı görüşündeyim.Ben bu yolu seçtim şuan bakalım neler ile karşılaşıcaz.
Merhaba, Sgk’da en az 7.5 saat için prim yatırılmaktadır. Eğer sgk dan priminiz yatırılır, katipten bildirim yaptırırsanız, sürenizde yeterse 50 işletmede de çalışırsınız. Takibi ve zorlukları olacak, kolay gelsin diyelim.
Barış Bey Merhaba,
2 ayrı şubede firmamız bulunmaktadır. A şubesinde 271 kişilik firmamızda tam zamanlı olarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmaktayız.(isgb onaylı) A şubesinde çalışan işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanını 41 kişilik olan B şubesinde de sigortalı gözterebilir miyiz? kısmı süreli anlaşmamı imzalamalıyız? Aksi takdirde eksik gün bildirim yapmamız gerekecek ve eksik gün nedenini ne olarak yazabiliriz? kısmı süreli sözleşmede isgb onayını aynı şekilde alabilir miyiz?
Merhaba, A şubesinden arta süreleri kalıyorsa diğer şubede çalışabilir faakt 2 sorum olacak, bu iki şube tek merkez altında mı? İki şubenin ayrı sgk sicil numarası mı var? Bunlardan sonra cevaplarsam daha sağlıklı olur.
Barış Bey öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Firma ismi iki firmada da aynı. Sigorta numaraları ayrı(bağlı bulundukları sigorta müdürlükleri ayrı). A merkez şube Küçükçekmece’ye Sigorta Müdürlüğü’ne, B şubesi ise Çatalca Sigorta Müdürlüğü’ne bağlıdır. Vergi numaraları, vergi dairesi aynı.
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanımızın çalışma sürelerine bakıldığında arta kalan süreleri fazlasıyla kalıyor.
*2 yerden de 30 günlük bildirim yapılabilir mi?
*Kısmı süreli sözleşme yapılırsa bildirimimiz ve eksik gün nedenine ne demeliyiz?
*A merkezde sigortalı olup, B şubesinde sigorta girişi yapmadan dilekçe ile görev yapmalarında sakınca mıdır, geçerli sayılır mı?
Rica ederim,
* 2 yerden 30 günlük bildirim yapamazsınız, iki ayrı yerde çalışma ile ilgili http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=3524 burayı okuyabilirsiniz.
* Sizin merkez firmanızdan sgk’ınız yattığı için diğer işyeri sgk sicil numarası altında isgkatipten bildirim yapabilirsiniz.
Görevlendirme yazısı yazıp görevlendirebilirsiniz.
Merhaba Baris Bey ,
Daha onceki yorumlarinizi okudum. Cok faydali. fakat hala kafam karisik:)
Az tehlikeli sinifta 2 kisinin calistigi yer icin risk degerlendirmesi yaptim. Fakat egitim vermedim. Ne yapmam gerekli?
Bir isg uzmani serbest calisiyorsa 10 kisinin altinda tehlikeli ve cok tehlikeli isyerlerinde calisamaz diye bir bilgiyi Isg uzmani bir tanidiktan ogrendim. Dogru mudur? Serbest calisan makbuzu almamiz gerekli midir?
Serbest calisan isg uzmani olarak egitim verme hakkimiz var midir? Yoksa bu hakki nasil edinebiliriz?
Kimya muhendisiyim. 7 yil calismaya ara vermistim. Isg uzmani olarak devam edeyim dedim ama piyasadaki fiyatlar bazi belirsizlikler sebebiyle ne yapmam gerekli karar veremiyorum. Devlet Osgb lerle calismamiz icin zorluyor. Osgb lerde uzman fazlasi var.Turkiye deki uzman acigi nerede? Uzman acigi varsa fiyatlar neden bu kadar dusuyor?
Merhaba, Eğitimi siz verin imzayı işveren atsın. C sınıfı ise Çok tehlikeli sınıfta sayı ne olursa olsun çalışamaz. A sınıfı uzman altında çalışabilir. 10 kişinin altında tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine devlet destek verecek. İşyerinde isgkatip üzerinden görevli olmanız gerekmektedir. Fiyatlarda ki belirsizlikler uzmanlardan kaynaklanmaktadır. Devlet ya osgb çatısı altında yada sigortalı çalışanı olarak çalışmayı kabul etmektedir. Uzman açığı çalışma şekline göre değişmektedir. Herkes uzmanlık yaptığını sanıp verdiği kopyala yapıştır hizmetten dolayı fiyatlar bu kadar düşmektedir.
merhaba,tehlikeli sınıfta bir yer ile görüştüm. iş güvenliği hizmetini benden alabilirler fakat zorunlu olarak hekim hizmetide almaları gerekiyor. bunu benden alamayacakları için işverenler paket şeklinde osgb lerin hekim ve uzman paketlerine yöneliyorlar. ben uzmanlığı anlaşsam. hekimlik hizmetini nasıl alabilirler?
Merhaba, eğer işveren kabul ettiyse osgb’den sadece hekim hizmeti alabilirsiniz, yada tanıdığınız bir işyeri hekimi var ise onuda bireysel çalıştırabilirsiniz.
Barış Bey Merhabalar,
Danışmak istediğim bir konu var. Şimdi benim abimin 30-35 çalışanlı fizik tedavi kliniği var isg konusunda tek eksiği isg uzmanı, yani hekimi ve diğer gereksinimleri mevcut. Şimdi bende C sınıfı uzmanlık sınavını kazandım. Bu hizmeti abime verebilmem için ne yapmam gerekir? Kendim bir proje firmasında tam zamanlı sigortalı olarak çalışıyorum. Fatura kesmem gerekiyor mu, eğer gerekiyorsa nasıl kesebilirim.
Cevap verebilirseniz cok sevinirim,
Saygılarımla,
Merhaba, bir yerde tam süreli çalışma yapılırken sözleşmeniz önemlidir. İş Kanununa göre 180 saat çalışıyor iseniz fazla mesaiyi sadece o işyerinde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer başka yerde çalışamaz denmiyor ise tehlike sınıfınıza göre kaç saat çalışmanız gerekiyorsa sigortalı gözüküp, isg katip üzerinden bildirim yapacaksınız. Fatura kesmeniz gerekmiyecek, sözleşmenizdeki ücret maaş gibi hesabınıza yatacak.
merhabalar, benimde bir kaç sorum olacak;
Ben şuanda kendi şirketimizde mühendis olarak çalısıorum.şirketimiz maden firması oldugu için çok tehlikeye giriyor.dışarıdan hizmet alıyoruz.yalnız bende subat sınavında c sınıfı isg uzmanı oldum.şirketimde hem dışardan destek alıp osgb den hemde kendim isg uzmanı olarak gözükebiliyormuyum?cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler…
Merhaba, eğer hizmet alımında A sınıfı uzman bildirimi yapıldıysa, İşyeri Çok tehlikeli sınıfta yer aldığı için A sınıfı uzmanın yanında C sınıfı uzman görevlendirilebilir.
İSG-KATİP aktif olduktan sonra tanıdık veya tavsiye üzerine olan bir şirkete gidiyorum bu hizmeti alıp almadıklarını öğreniyorum. 1-Alıyorsa ne yapıyorum iptal edebilir mi diğer anlaştığı OSGB yi yada kişiyi? 2- almıyorsa benim yapabileceğimi söylüyorm benim bu noktada sorum şu OSGB nin vereceği bütün hizmetleri eğitimde dahil ben tek başına yapabiliyor muyum? 3- Sözleşme yapmak gerekiyor mu?Kısmi süreli, sigorta olayı anlaşılan saat kadar mı yapılıyor ? Tecrübelerinizden faydalanarak lütfen bilgi veririmisiniz çok çok teşekkür ederim şimdiden…
Merhaba,
1- İsgkatipten sözleşme iptal edilebilir, fakat aralarındaki sözleşme şartlarına bakılır.
2- Siz sigortalı işe başladığınız zaman isgkatipten bildirim yaparsanız, iş güvenliği uzmanının görev ve yetkilerinin tamamını yapabilirsiniz.
3- Sözleşme yapmak gerekiyor. Kısmi süreli çalışma süresi kadar olmalıdır.
Barış Bey Merhaba
Benim de size bir sorum olacak, cevaplarsanız çok sevinirim…
1)Üniversitede YÖK kanununa bağlı olarak Öğretim Elamanı pozisyonunda çalışıyorum, haliyle emekli sandığına bağlıyım.
İş güvenliği sertifikası aldım ve bireysel olarak iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak istiyorum. durumumla alakalı çsgb ye sordum ancak aldığım cevaplar kuşku uyandırdı bende bu sebeple size de soruyorum emekli sandığına bağlı personel (sözleşmemde başka işte çalışamaz ibaresi yok) kendi işinin yanında iş güvenliği hizmetlerini de suna bilir mi?
2) Durumu ALO 170 bilgi edinmeden sordum “kanunen bir mani yok, 80 saat hizmet verebilirsin” diye cevap aldım. aldığım cevap ne kadar doğru emin değilim,
paylaştığını linkte bir ayda 30 + 30 60 saat yatırılabilir bir engel yok diye geçiyor. Eğer irinci soruya cevabınız çalışabilir ise herhangi bir sat kısıtlaması var mı? yok eğer cevabınız hayır çalışamazsa 2. soruyu unutun 🙂
çok karıştı sanırım ama gerçekten kafalarımızda çok karışık mazur görün lütfen
şimdiden teşekkür ediyorum
Merhaba, Kamu kurumlarında çalışanlar dışarıya hizmet veremez. Alo 170 ‘in 80 saatten anladığı oysa diyecek birşey yok onlara. İsg Kanununda Çalıştığınız kurumda asli görevinizin yanında max. 80 saat iş güvenliği uzmanlığı yapabilirsiniz. Eğer üst yöneticinizin onayı olur ise diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir denmektedir. Paylaştığınız link demişsiniz anlayamadım.
eğitici sertifikası olan arkadaşlarımız eğtm kurumlarında görev alabilyor, buda dışarıya hizmet vermek sayılmaz mı?
Yönetmelikte tanımlanmış olduklarından dolayı eğitim verebilmekteler.
Sorum şu olacak;
Aynı firma adı altında SGK sicil numaraları farklı üç ayrı işletmemiz aynı alanda faalyet göstermektedir.Tehlike sınıfları ise aynıdır.İşe girerken herkesin şirketle imzaladığı sözleşmeler mevcut.5 uzman olarak çalışmaktayız ve 2 kişinin isg katipten sözleşmesi 1.sgk nolu işletmemizde diğer 3 kişinin 2.sgk nolu işletmemizde ve 1 kişininde 3.sgk nosu farklı işletmemizde sözleşmelerini yaptık.Ancak şöyle bir sıkıntı var hafta sonu nöbetlerinde bir arkadaşımız aynı firma altındaki 3 farklı sgk nolu işletmelerimizede bakıyor.Bir kaza olduğunda benim sözleşmem diğer işletmede ben buradaki iş kazasından sorumlu tutulamam diyebilir.Bu durumu aşmak içinde herkesin bir yedeğini istihdam ederek alma yolunuda şirket gitmeyecek.Tek bir seçenek kalıyor 5 uzmanın çalışma saatlerini her 3 sgk nosuna sahip alt işletmelere isg katip üzerinden tekrardan tanımlatmak. Bu seferde kısmı süreli sözleşmenin tez avantajları olur işveren bizi işten kolayca çıkarır gibi bir mantık oluştu arkadaşlarda.Sizce böyle bir durumda işe başlarken yaptığımız imzaladığımız sözleşmeler varken işverenin kısmı sözleşmeye dayanarak bize yaptırımları ne olur.Kısacası böyle bir durumda anlatmaya çalıştığım yeni düzene geçersek ileride bize eksileri olabilir mi?.İlginiz ve cevabınız için şimdiden teşekkürler
* Öncelikle Kısmi süreli sözleşmeler de haklar tam süreli gibi işlemektedir.
* Eğer her uzmanın diğer işletmelere de nöbetlerde bakabilmesi ise sözleşmenizde açıklık getirebilir veya görevlendirme yazıları alabilirsiniz.
* İş kazası olduğunda iş değişir ama kazanın nasıl olduğu önemlidir, yargı karşısındaki muhatap tabiki bildirimi olan uzman olacaktır. Savunmaya göre de kimin hatası olduğu bulunur.
Barış Bey tekrar merhaba;
Yazınızdan aşağıdaki gibi bir sonuç çıkardım doğrumudur ?
1.Aynı Şirket bünyesinde farklı sgk sicil nolarına sahip işletmelerde özellikle hafta sonlarında tek uzman çalıştırılması gerekiyorsa şirketle yapılan sözleşmeye ek bir madde konularak ya da şirket içi bir görevlendirme yazısına karşılıklı imzalar atılarak o uzman arkadaşı sözleşmeli olduğu sgk sicil nosu dışındaki aynı şirketin aynı yerdeki bir diğer farklı sgk sicil nosuna sahip işletmede çalıştırabiliriz.
Soru: Sözleşme değişikliğine gitmeden (tam süreliden kısmi süreliye ya da işe girişteki sözleşmede değişiklik yapmadan) bu şirket içi görevlendirme yazısını tüm uzmanlar ile işveren mi imzalamalı ayrı bir yerden daha onay alınmalı mı? Basit bir antetli kağıda ilgili yazıyı yazıp gerekli imzaları alsak yeterli mi?
Soru: Bu görevlendirme yazısına rağmen sözleşmesi bulunan aynı şirket içindeki farklı sgk sicil nolu işletme haricinde o şirketin aynı alandaki farklı sgk sicil nosunda meydana gelen kazada sorumlu olması gerekmez mi ? İllaki o gün izinde bulunan o sgk sicil nosu ile anlaşması bulunan İSG uzmanımı sorumlu tutulur? (İhmal varsa tabiki) Eğer böyleyse önemli bir boşluk meydana gelmez mi?
Merhaba, sadece görevlendirme yaparsınız. İş Güvenliği Uzmanı olarak resmi sayılmayacak. İşveren tarafından atanarak görevlendirme yapabilirsiniz. İsgkatip ile ilgili sorumluya sordum ve aldığım cevap katip dışındaki görevlendirme ki uzman bizim tarafımızdan sorumlu tutulmaz dendi. Bende o anki kazaya göre sorumluluğun değişebileceği düşünmekteyim. Evet gerçekten de önemli bir boşluk, alo 170 den kaydettirip size dönüş yapılmasını sağlarsanız en sağlıklı sonuç olabilir.
Barış Bey,
Ben C sınıfı bir iş güvenliği uzmanıyım. işyeri hekimi olan akrabamın kurduğu şahıs firmasının elemanı olarak çalışıyorum.Bizden İSG hizmeti almak isteyen firmalarla İSGKatip üzerinden sözleşme imzalayıp İSG Hizmeti sunuyoruz.Faturalandırma da firma adına İSG Hizmeti olarak kesiliyor.Bağlı olduğum firma beni tam gün sigortalı olarak gösteriyor.
1.Anlaştığımız firmalarla İSG Katip dışından da sözleşme imzalamamız gerekiyor mu?Sözleşme yaptığımız firmalar bizi sigorta yapmalı mı?
2.Bu durumda verdiğimiz İSG Hizmetlerinin geçerliliği ortadan kalkıyor mu?
3.Bağlı olduğum firma da beni İSG Katip üzerinden sözleşmeli göstermeli mi?
Muhtemelen katipteki açıktan dolayı onaylanmış, eğer hizmet vereceğiniz işyerinde sigortanız yok ise yada osgb değilseniz onay vermemesi gerekiyor ama sistemde maalesef yanlışlar bulunmaktadır.
Eğer denetim geçirmez, bakanlıkta sistmei düzeltmez ise bir sıkıntı olmaz gibi. Ama işin doğrusu kanunun kabul ettiği osgb olmak veya işyerinde sigortalı olmak ve öyle bildirim yapmak..
Burdan şunu anlıyorum.İSG Katip sitesi SGK ile organize olarak çalışıyor.Anlaşma imzalayacağımız firma beni ve işyeri hekimini sigortalı yaparsa İSG Katipten onay alabiliyoruz.Bu bir mazeret olabilir mi?Yani denetim geçirdik diyelim.Müfettiş sen nasıl burada çalışabiliyorsun dediği zaman “İSG Katip onayladı” demek geçerli midir?İş İSG Katipte mi bitiyor.
Evet doğrudur. İş isgkatip ile bitmiyor. İşyeri görevlendirme yaptığı çalışanını sigortalı yapmak zorundadır. Belki iş müfettişi sormayabilir ancak denetimler artık sgk tarafından da yapılacağı için sgk müfettişleri sorgulayabilir. İş Çalışma Bakanlığı nezdinde isgkatipte bitiyor.
SSK emeklileri, İSG uzmanı olarak kısmi süreli çalışırsa, örneğin 15 saat/ ay hizmet verirse, 2 günlük prim mi yoksa 2 günlük destek primi mi işveren tarafından yatırılacak?
Sosyal Güvenlik Destek Primi yatırılmalıdır.
mrblar benım sorum şu olacaktı. şimdi bir osgb şirketinın baktığı bir inşaata a sınıfı bir uzman bakıyormuş. benımde c belgem yok ve benı iş görüşmesi için çagırdılar. gözetmen gibi olacakmış.bu durumda orda bir kaza vs oldugunda benım sorumlulugum neye göre olur veya olmaz .belgem yok?
selamlar bir kaç sorum olacak . işgüvenliği c sertifikasını yeni kazandım . bi şirkette tam zamanlı olarak çalışıyorum . ofis. ancak bizim şirket büyük bi gıda firmasının tüm laboratuarlarını işletmekte , yani istanbulda bi fabrika var 100 kişi çalışıyor ama lab da 3 kişi çalışıyor.bursada fabrikada 70 kişi çalışıyor ama lab da 4 kişi çalışıyor.bunun gibi 16 örnek daha var. benim sorum ben c sınıfı yetkinliğimi nasıl değerlendirebilirim .
Merhaba, Hayırlı olsun…
Çalıştığınız şirkette veya alt şirketlerde sigortalı gözükerek isgkatipten görevlendirme yapabilirsiniz.
Merhaba Barış Bey; Ben şu anda bi şahıs şirketinde tam zamanlı olarak çalışmaktayım ve iş sözleşmemde başka yerde çalışamaz diye bir şart yok. Çılıştığım şahıs şirketi toplam 5 kişi çalışıyor ve tehlikeli sınıfında size sorularım şunlar;
1) Ben şuan çalıştığım şahıs şirketine uzmanlık yapabilirmiyim ( C sınıfı uzmanım)
2) Başka şirketlerede danışmanlık yapabilirmiyim ( çalıştığım yer sanayi sitesi olduğu için bir çok şirket danışmanlık istiyor)
3) Danışmanlık yaptığım firmalar bana verdiği aylık ücreti nasıl gider olarak gösterecekler bunun için fatura vermek şartmı.
4) Ben kendim işyeri hekimi vs olmadan bu hizmeti veren şahıs şirketi kurabilirmiyim yada şu anda çalıştığım şahıs şirketi adı altında bu iş güvenliği hizmeti verebilirmiyim.
5) Şu an çalıştığım şirket sigortamı 30 gün olarak yatırmaya devam etmesinde ve kısmi süreli sözleşme yaptığım şirketlerinde ayrıca sigorta primi yatırmasında herhangi bir sakınca olurmu ( yani ayda 40 günlük prim ödenmesi durumunda )
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba,
1-) Yapabilirsiniz. İsgkatip’ten bildirim yaparsanız.
2-) Danışmanlık yaparsınız ama resmi uzmanlık sayılmaz.
3-) Gider gösterebilmesi için ya fatura, ya da çalışanı olmak zorundadır.
4-) Uzmanlık hizmeti verebilmek için ya osgb ya da işyerlerinin çalışanı olmak zorundasınız.
5-) Eğer tam zamanlı çalışıp eksik gün bildirirseniz, cezai işlem uygulanır. Eğer eksik gün bildirecekseniz kısmi süreli sözleşme yapın, ama kısmi süreli sözleşme yapar tam süreli çalışırsanız bu seferde sizin zararınız olur.
Kolay gelsin.
Merhabalar barış bey; Benim sorum şu; Şu an bir firmada çalışmaktayım ve sözleşmemde başka yerde çalışamaz diye bir şart yok ve esnek çalışma saatlari var. yani haftada 35 saat çalışıyorum sigortam 30 gün olarak ödeniyor. c sınıfı uzmanım, İşyeri sanayi bölgesinde ve ben hem şu anki işimde çalışıp hemde başka firmalarla resmi uzmanlık için sözleşme yapabilirmiyim, sözleşme yaptığım firmalar bana ödedikleri ücreti gider olarak gösterebilmeleri için birgünlük sigorta pirimimi mi ödeyecekler. bu şekilde 10 ve altı çalışanı olan 9 firmayla görüştüm bunlarla duruma göre resmi uzmanlık için sözleşme imzalamak istiyorum. bir de son olarak barış bey, 10 ve altı çalışanı olan işyerleri için İSG uzmanı ücretini devlet karşılayacakmış bu ücreti işveren nasıl devletten tahsil edecek ? birde ben bu işyerlerinden kaç lira ücret talep etmeliyim hepside tehlikeli sınıfta. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, Çalışma şartları her yorumda ve yazıda belirtiğim gibi sigorta ve isgkatip bildirimi yapabilirsiniz. İsg Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkinda Yonetmeliğe göre yapılacaktır, hiç o şekilde çalışma yapmadım.
Merhaba barış bey; Ben b sınıfı uzmanım ve 4 çalışanı olan ve tehlikeli sınıftaki bir firma ile bireysel sözleşme imzaladım ve isg.katip ten görevlendirmeyi yaptım bu işyerinin yapması gereken başka bir şey varmı. çalışanların sağlık muyanelerini yeni yaptırmış ve sağlık dosyası oluşturmuş işyeri sahibi bu konu hakkında bilgilendirmenizi rica eder teşekkür ederim.
Merhaba, İşyeri hekimi ve diğer sağlık personeli sözleşmelerini de yapmış ise herkes zaten görevi yerine getirdiğinde işverenin yapması gereken kalmaz.
İyi günler benim 2 sorum olacaktı barıs bey
Ben C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım, libyada inşaat firmasında iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum.,
1- 3 yıl fiilen çalışıp bir üst düzey sınava girmeye hak kazana bilmem için mutlaka isg katipden sözleşme imzalamama gerek varmı ? SSK primimde nace kodu iş güvenliği uzmanı olarak görünse ve sözleşmem iş güvenliği uzmanı olarak yapılsa olurmu.
Veya ne yapmam lazım bana yol gösterirmisiniz?
Merhaba, Şuanki yapıda isgkatip şartı aramaktalar fakat yurtdışı çalışmaları için bir bilgim bulunmamaktadır. En detaylı bilgiyi çalışma bakanılığı mevzuat biriminden alabilirsiniz. Bende sorup tekrar buraya yazarım.
öncelikle yaptığınız bu faydalı hizmet ve yardım için teşekkür etmek istedim bir çok mesele de bilgi sahibi olduk sayenizde.. benim de bir kaç sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olurum… bende yeni kazananlardan biri olarak serbest çalışmayı düşünüyorum…
1-) bildiğim kadarıyla serbest hizmette 10 firmadan fazlasıyla anlaşma sağlanmıyor doğru mudur?
2-) kısmi süreli iş sözleşmesi yaptım ve bir firmayla anlaştım benim 2 günlük sigortamı yatırcak vergiyide asgari ücretten ayarladık (sigorta hususunda) bu işveren bu ödemeyi yapacak mı? yoksa ben risk analizini yapıp raporu teslim ettikten sonra ilişiğimiz bitecek mi… her ay ödeme yapması için senelik sözleşme yapmamız gerekir mi? yoksa sürekli kısmi sözleşmeyi tazelemek mi gerekir.?
3-) örneğin bir kasap tehlikeli sınfta ben c sınıfı uzman olarak, hizmet verebilirmiyim??
bu tarz hizmetler için genel bir fiyat işitsel olarak bilginiz var mı? fiyat hususunda hesaplamayı bize bırakıyorsunuz da yine de genel masraflar haricinde en az şu kadar fiyat vermeniz uygundur diyebileceğiniz bir rakam var mı? teşekkürler, biraz uzun oldu kusura bakmayın.
Ben teşekkür ederim, eğer bir yardımı dokunuyorsa ne mutlu.
1-) İşyeri olarak sayı sınırı bulunmamakta, çalışma süresi sınırı var fazla mesai ile 217 saat çalışma yapılabilir.
2-) Kısmi süreli sözleşmeyi yıllık yapar aylık çalışma süresi belirlersiniz. Her ay 2 gün çalıştıracak ise her ay 2 günlük sigortanızı yatırmak zorundadır.
3-) Az tehlikeli ve Tehlikeli sınıfa 30 haziran 2015’e kadar hizmet verebilirsiniz. Fiyat konusunda bir şey söylemek istemiyorum. İlla bir fiyat baz alıcaksanız, şimdilik doktorlar gibi ttb birim fiyatları baz alınabilir.
merhaba barış bey 21 aralık sınavıyla c sınıfı isg uzmanı oldum şimdilik bireysel olarak sınıfıma uygun yerlere risk analizi yapmak istiyorum prosedür nasıl bilmiyorum özellikle iş yeri sahibi fatura istiyor ne yapacam yardım ederseniz sevinirim
Merhaba, bireysel çalışma ile ilgili yazı yorumlar yeterli seviyede yazdım. Özellikle anlamadığınız kısım varsa yardımcı olmaya çalışırım. Fatura istiyorsa ya bir osgb ile anlaşacaksınız, yada şirket (firma) kuracaksınız.
Oncelikle yardimlarinizdan dolayi tesekkur ederim… Ben izmir cesmede hazir beton firmasinin laboratuvarida calismaktayim C sinifi isg uzmanligini 21 Aralim sinaviyla kazandim. Calistigim yerde isg uzmani olarak gorev yapmak istiyorum. Sorum soyle olacak, ayni isim altinda Aydinda da sirket var fakat isyeri numaralari farkli, iki yerde de isg uzmani olarak gorev yapabilmem icin ayri ayri ekatip ten sozleme yapip sigortamin iki yerde de gozukmesi mi gerekli ya da ayni isim altinda oldugundan dolayi cesmede tam zamanli sozlesme yapip Aydin’a da bakabilir miyim ¿
Rica ederim, İsgkatip çalışma sistemi üzerinde hata olduğundan şuan için yapacağınız sözleşme kabul edilir. Fakat ayrı sgk sicil no var ise ayrı ayrı çalışma süresi kadar sigorta yapılmalıdır ve isgkatip üzerinden bildirim yapılmalıdır.
Merhabalar,
İş güvenliği uzmanı olarak OSGB lerde kısmi zamanlı olarak çalışabiliyormuyuz, prosedürlerini açıklarmısınız. Hangi belge nereye, hangi işlem nezaman yapılmalı.
Bir işyerinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak, artan zaman için OSGB lerle sözleşme yapmaya engel mi?
İyi Çalışmalar.
Merhaba, OSGB’ler ile kısmi süreli çalışabilirsiniz. OSGB ler ile anlaşacaksınız, çalışacağınız süre için onlarda sigorta yapacak kendilerinde anlaştıkları işyerleri ile isgkatip üzerinden bildireceksiniz. Tam zamanlı çalışmak sözleşmeye ve süreye bağlı.
merhabalar
küçük işletmelerle kısmi süreli isg hizmeti veren arakadaşlar
risk analizini yaptı acil eylem pilanlarını hazırladı eğitimlerinide verdi
takıldığım nokta şudur bu işletmelrin yükümlü oldukları sağlık gözetimlerini işe giriş muayenleri konusun da nasıl bi yol izliyorlar kendileri gibi serbest çalışan iş yeri hekimi bulup onlara mı yönlendiriyorlar
Merhaba, şuan için az tehlikeli sınıftaki işyerleri için; ÇSGB duyuru “Kanunun ilgili maddeleri yürürlüğe girene kadar, iş sağlığı ve güvenliği yönünden özellikli rapor niteliğinde olan işe giriş ve aralıklı sağlık muayeneleri Kanun öncesinde olduğu gibi kamu sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenebilir.”
Baris bey benim kafama takilan az tehlikeli siniftaki bi firmaya risk analizi yaparken kendimizi gunluk sigortali gosterdigimiz zaman isg katipten sozlesme imzalamaya gerek var mi? Sadece risk analizi acil durum plani egitin icin
Eğer iş güvenliği uzmanı olarak imza atacaksanız gerek var. Eğitim için ise kesinlikle gereklidir.
merhabalar,
öncelikle herkese tek tek vakit ayırıp, sorularını cevapladığınız için teşekkür ederim..
Ben aralık sınavı ile C sınıfı iş güvenliği uzmanı oldum. jeoloji ve maden mühendisiyim. 1 yıl önce home office çtım ve bu ofis uzerinden serbest mühendislik hizmeti vermekteyim. bağkur yatırmaktayım. ve teknik nezaretçilik yapmaktayım.. bir nevi iş güvenliği uzmanlığı gibi.. tam zamanlı değil.. Ayda 2 kere gidiyorum denetleyip geliyorum.. ama bağkurumu tam yatırıyorum. Vermiş olduğum hizmet karşılığında serbest meslek makbuzu kesiyorum.
1- kendi adıma şahıs firması olduğumdan C sınıfında iş güvenliği uzmanlığı yapabiliyor muyum
2- risk analizi acil eylem planı vs. haırlayabiliyor muyum
3- çalışma sürem gene aynı saat değil mi ?
4- başka ne tür bir yol izleyebilirim nasıl uzmanlık yapabilirim yardımcı oalbilirseniz sevinirim. iyi akşamlar..
Merhaba, ben teşekkür ederim. Anlatmaya çalıştığım gibi ÇSGB tarafından iki türlü uzmanlık kabul edilmektedir. Ya çalışanı olacaksınız, yada osgb. Siz şahıs firmasından ziyade kısmi süreli anlaşmalarla işyerinin sigortalı çalışanı olarak çalışabilirsiniz.
Barış bey emekleriniz için teşekkürler. İSG gör. yet. ve sorumlulukları hak. yönetmeliğindeki
” a) Çalışanları arasından 4 üncü
maddenin birinci fıkrasının (f) bendindeki
niteliklere sahip çalışanı, işyerinin tehlike
sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak iş
güvenliği uzmanı olarak görevlendirir.
Çalışanları arasında belirlenen niteliklere
sahip personel bulunmaması hâlinde, bu
yükümlülüğünü ortak sağlık ve güvenlik
birimlerinden veya yetkilendirilmiş toplum
sağlığı merkezlerinden hizmet alarak yerine
getirebilir.” fıkrasına göre biz bağımsız çalışamazmıyız?? Ben bu anlamı çıkardım maalesef. Yazıda geçen O işyerinin çalışanı olması gerekiyor cümlesi ne anlama geliyor. Herşey için sağolun
Ben teşekkür ederim. Bağımsız çalışabilmek için maalesef o işyerinde görevli olmamız gerekmektedir, ya kısmi süreli yada tam süreli çalışanı olmamız gerekmektedir. Yada osgb bünyesinde olmamız gerekmektedir.
Barış Bey merhaba,
Tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı olarak bir işyerine bağlı çalışılırken (Prim 30 gün üzerinden yatmakta), İşverenin onayı ile (sözleşmede, tam zamanlı çalışırken başka işyerlerinde Uzman olarak çalışabilir maddesi var) başka işyerlerinde de sigorta yaptırıp (aylık çalışma süresi kadar prim ödenmekte) İSG Katipten sözleşme imzalanarak haftanın belli günlerinde / belli saatlerinde çalışılabilir mi?
Teşekkür ederim.
Merhaba, Çalışanların iki ayrı işyerinde sigortalı olmaları kanunen mümkündür. Kurum hekimlerine bile izin verilmesi örnek alınarak yapılabilir diyeceğim.
Barış bey merhaba cv nizi inceledim ve cidden sizi takdir ettim…Kimsenin bilgi paylaşmadığı su dönemde herkese yardımcı olmanız da inanılmaz, kutluyorum.Ben teknik öğretmenim kadrolu değilim ücretli çalışıyorum haftalık 30 saate giriyorum full sigortam yatıyor,ayda 217 e göre 97 saatim kalıyor uzmanlık için. c sınıfı uzmanım subatta b için sınava gircem.10 kişi altı ve üstü tehlikeli yerlerden teklif alıyorum buralarla sözleşme yapınca ekstradan sgk dan primim yatacak, risk değerlendirmelerini,eğitimlerini ben yapabilicem.Bu durum da benim için sorun olur mu? 30 tam gün üstüne yatan primden dolayı.Birde yazın sigorta yatmıyo temmuz-ağustos da bu tarihlerde 1er gün 2 ser gün igu dan yatarsa prim gün sayısı eksik olursa sorun olur mu. Karşılıklı sözleşme örneği paylaşabilir misiniz.Cok Cok tesekkürler ederim.Devlet kadroya almıyor,öğretmenliğime deherşeye rağmen devam etmek istiyorum ama bir yandan donanımlı biri olmama rağmen hakkımı da alamıyorum teknik bilgimi de uzmanlığım da kullanmak istiyorum. Tesekkürler…
Teşekkür ederim. Sigorta ile ilgili bir kısıtlama yok. http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=3276 burada okuyabilirsiniz. 1,2 günlük yatacak yerler ile kısmi süreli sözleşme yapmalısınız, birde genel sağlık sigortasından yararlanmak için kalan günleri tamamlamanız gerekmektedir. Karşılıklı sözleşmeyi anlamadım, açıklarsanız paylaşabilirim. Kolay gelsin.
mrb ben su an bir tarım danışmanlık firmasında sorumlu yönetici olarak çalısıyorum ve aylık 180 saat sigortam yatıyor aynı zamanda x sınıfı sertifikam var başka bir yerde kalan 37 saati kullanabilirmiyim su an çalıtığım yer için sıkıntı olur muteşekürler
Eğer katip üzerinden sözleşme yapabilirseniz çalışabilirsiniz. Fakat alo 170’e sorarsanız çalışamazsınız denmektedir. Ama kanun içerisinde yer almamaktadır. Fakat katip sistemi düzenlenip hatalar giderilirse tam zamanlı çalışanların iş güvenliği uzmanlığı yapması engellenecektir.
c sınıfı sertifikam var bi önceki msjda x diye gelmiş teşekürler
merhabalar barış bey,
benim söyle bir sorum olacak. tam zamanlı olarak bir fabrikada gıda mühendisi olarak çalışmaktayım. aynı zamanda ben igu olarak görev yapabilir miyim. kısmi veya osgb anlaşmalı bunun yasal yaptırımı nedir. ben bu işi yasal sınırlar içersinde yamak istiyorum. yasal dayanağı nedir.
teşekkürler. iyi günler…
Merhaba, Sorular hep aynı yasal olarak sözleşmenizde çalışamaz yazmıyorsa çalışmanızı engelleyen bir durum olmamakta, çünkü sgk nezdinde fazla prim yatması sorun olmamaktadır. Fakat katip sistemi düzenlenip hatalar giderilirse tam zamanlı çalışanların iş güvenliği uzmanlığı yapması engellenecektir.
Barış bey merhaba , c sınıfı isg uzmanıyım benim sigortam 30 gün olarak sskdan yatırılıyor isg uzmanlığıyla ilgisi yok.Tehlikeli sınıftaki bir işyeriyle kısmi zamanlı sözleşme yaparak isg uzmanı olarak çalışabilirmiyim? Teşekkürler
Yasal olarak sözleşmenizde çalışamaz yazmıyorsa çalışmanızı engelleyen bir durum olmamakta, çünkü sgk nezdinde fazla prim yatması sorun olmamaktadır. İş Kanununa göre 180 saat çalışıyor iseniz fazla mesaiyi sadece o işyerinde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat katip sistemi düzenlenip hatalar giderilirse tam zamanlı çalışanların iş güvenliği uzmanlığı yapması engellenecektir.
barış bey merhabalar benim sorum şu kendime ait danışmanlık şahıs firmam var ve Asınıfı uzmanım az tehlikeli ve 50 den az çalışanı olan tanıdığım firmalara risk analizi ve acil eylem planı hazırladım ve firmalar bunu gider olarak göstermek istedikleri çin onlara serbest meslek makbuzu kestim. benim yada firma açısından bir sıkıntı olur mu?az tehlikeli ve az çalışanı olan bu yerlerle edevlet üzerinden sözleşme yapmaya gerek yok değil mi?firmanın yaptırması gereken başka bir şey var mı?teşekkür ederim .
Merhaba, İş Güvenliği Uzmanı olarak imza atacaksanız isgkatip üzerinden sözleşme yapmalısınız. Risk analizini hazırlayıp işverene imza attıracaksanız gerek yok. http://www.barisbuyukterzi.com/is-guvenligi-kanununda-neler-ertelenmedi
İyi günler barıs bey ben biraz yakınıcam şimdiden kusura bakmayın.Öncelikle arkadaşımla birlikte biz 2 kişiyiz izmirdeyiz ve C sınıfı iş güvenliği uzmanıyız ikimizde aralık sınavında kazandık ve osgblere basvurmaya basladık biraz tecrubemiz olsun diye düşündük ve işler düşündüğümüz gibi gitmedi hiç bir osgb den cevap bile gelmedi.Hangi osgb ile konuşsak hangi bölüm mezunusunuz diye soruyor ve su ürünleri mühendisliği diyince bize birdaha dönüş olmuyor açıkçası.Çevremizdede osgb ler tarafından bin lira gibi komik ve üzücü teklifler alanları duyuyoruz.Bizde bireysel ne yapabiliriz diye düşündük ve açıkçası çok acemiyiz bu konularda kasaplara apartmanlara tek tek gidip konuşmakmı lazım ne yapmak lazım hiç bilemiyoruz acayip çıkmazdayız şuan gerçekten bir yol gösterirseniz sevinirim…iyi çalışmalar…
İyi günler ben daha fazla haykırıyorum ama sesimi duyan yok, emin olabilirsiniz. Bireysel olarak şirketlerde kısmi süreli sözleşme yapar, çalışabilirsiniz. Evet maalesef osgb’ler ölü fiyatlara çalıştırmak istiyor, çünkü kontrolleri yok iş güvenliği uzmanlarının bir alt limit maaşı belirlenmemiş, durum böyle olunca daha fazla iş almak adına şirketlere fiyatları düşürüp uzmanlara az maaş vermekteler.
slm barış bey bireysel olarak osgb siz iş yerleri ile anlaşacağım bulduğum firmaların hepsien az 1- en çok 9 çalışanı olan tehlikeli işyerleri yaklaşık 30 iş yeri var bireysel olarak nasıl anlaşacağım(hangi sistem üzerinden ) hepsi ayrı ayrı sigortamı yapmak zorundamı.zaten 30 saat çalışma iznim var tam zamanlı olarak kamuda hizmet vermekteyim toplam işçi sayısı 70 i geçmiyor
Merhaba, Hepsi sgk sicil numarasına göre çalışacağınız süre için sigortanızı yapmak zorundadır. İsgkatip sistemi üzerinden bildirim yapacaksınız. Kısmi süreli sözleşmeniz olmalıdır. Kamuda çalışanlar için sadece işyeri hekimlerine dışarıda 30 saat çalışma izni verilmiştir, uzmanda böyle bir durum bildiğim kadarıyla bulunmamaktadır. Sadece kendi çalıştığı kurum ve o kurumun izni ile diğer kamu kurumlarında 80 saate kadar görev alabilirler.
Barış bey merhaba
3kişi çalışan tehlikeli işyerinde risk analizi,acil eylem planı yaptım,henüz teslim etmedim.iş güvenliği uzmanı olarak çalışma konusunda anlaşamadık,işyeri hekimi bulamadık.isg katipe giriş yapıp iptalini yapabilecek miyiz?teşekküler
Merhaba, giriş yaptığınız kısımda iptalde edebilirsiniz. Siz uzman olarak çalışsanız, bir osgb’den de sadece hekim hizmeti alsanız.
Ben de istiyorum ama osgbler o şekilde destek vermiyorlar.Açikçası burada önüm tamamen kapanıyor.
Uzmanlığı düzgün yapmak isteyen herkese desteğimiz tamdır, Eğer çalışmak isterseniz, İşyeri hekimi desteği ihtiyacı olan herkese destek verebiliriz. Ama şunuda söylemem gerekir, doktor ücretlerimiz ttb fiyatları ile orantılıdır. Yanlış anlaşılmasınıda istemem uzmanlığını siz yapacağınız yerlerde işyeri hekimi desteğini söylemekteyim.
Barış Bey
Ben Sİnopta yaşıyorum.BUrada var mı bildiğiniz yardımcı olacak bir hekim?
Sinopta tanıdığım yok ama hocamlara sorarım varsa buradan yazarım.
Bulunduğum şehirdeki işyeri hekimlerini öğrenebileceğim biryer var mı?csgb sitesinden bu bilgi alınabiliyor mu,bilginiz var mı acaba?
Ayrıca sizi gerçekten takdir ettim.Herkese cevap veriyorsunuz.Teşekkürler
İsgkatip sistemi üzerinden isgprofesyonelleri kısmından bakabilirsiniz. Teşekkür ederim.
Barış bey iyi günler gerçekten de size ve çalışmalarınıza hayran kaldım hiç kimseyi es geçmeden cevap vermiş ve bizim gibi toy isg uzmanlarını çaresiz bırakmamışsınız. Şimdi gelelim sorumuza inşallah fazla zor olmaz 😀 Barış sertifikamız aldık güzel hoş lakin şöyle bir sıkıntımız var çevremdeki isg uzmanı arkadaşlarımla başvurduğumuz osgb’lerde artık öyle oldu ki asgari ücret teklif ediyorlar ve buna kimsenin müdahalesi uzunca bir zaman olmayacak gibi görünüyor ve bizde bireysel olarak çalışmaya karar verdik, yalnız şöyle bir sıkıntımız var ne yapacağız nereden nasıl başlayacağız hiç ama hiç bir bilgimiz yok, çoğu forumda ” İSG-Katipten anlaşma gönderilecek sen kabul edeceksin varsa fatura yoksa makbuz keseceksin” deniliyor ve bu söylenenler benim içimi hiç rahatlatmadı en çokta şu fatura yada makbuz işi. Şimdi ben bir iş yerine gittim iş verenle ne konuşacağım nasıl anlaşacağım fatura yada makbuz için bir iş yeri(herhangi bir iş yeri) göstermem yada danışmanlık gibi bir firma açmam gerekiyor mu? Sizden ricam bir İSG uzmanı bir iş verenle anlaşmadan önce neleri yerine getirmeli Lütfen yardımcı olun barış bey çünkü artık beklemek istemiyorum.
Merhaba, teşekkür ederim. Eğer bireysel olarak anlaşacaksanız firma açmanız gerekmiyor, hizmet vereceğiniz işyeri ile anlaşacaksınız ve bu işyeri sizi çalışacağınız gün kadar sigortalı gösterecek ve isgkatip üzerinden bildirim yapacaksınız. Vergisel boyutu muhasebe detay boyutudur, yanlış cevap vermek istemem. Bir işyeri ile anlaşmadan önce o işverenin tanıdık olması yeterlidir. O işveren sizle çalışmak istiyor ise sigortanızı yatırır, isgkatipten bildiriminizi yaparsınız, uzman olarak çalışmalarınızı tamamlarsınız.
Merhaba,
bireysel olarak az tehlıkelı iş yerlerıne rısk analızı hazırlayacam bunun ıcın fatura kesemiyorum fatura kesmeden gecerlılıgı yok dıye bılıyorum
Ben rısk analızını hazırlasam benım ısmım yazmadan ısverene ımzalatsam olurmu ( isg katıpten sozlesme yapmasam )
isg katıpten sozlesme yapıp bır gun sonra sozlesmeyı ıptal edersem sorun olur mu?
İşveren ile sorun yaşamazsanız, isgkatip açısından bir sorun olmaz.
BArış bey
Az tehlikeli işyerlerinde risk analizi acil eylem planı ve eğitim için verdiğimiz hizmet için imzayı atacağım.işveren fatura istemediğini söyledi.isg katip girişi ve 1günlük sigorta gerekli mi
Yeterlidir.
Merhaba, fatura kesmeden geçerliliği yok diye nereden dendi merak ettim. Az tehlikeli sınıftaki işyerine daha net olur, uğraşmazsınız.
Barış Bey
10dan az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerleri için risk değerlendirme ,acil durum planlarını yaparken
isg katip girişi olmuyor,
sigorta yaptırırsak fatura kesmeye gerek kalmıyor,
ya da işverene imzalatabiliriz değeil mi?
faturam yok.Hangi şekilde risk analizlerini yapabilirim?
Sigortalı olunca çalışan sayılırsınız, fatura kesmenize gerek kalmaz ve risk değerlendirmesini ve diğer çalışmalarını yapabilirsiniz.
BArış Bey
Bir günlük sigortayı işveren yapıyor değil mi?bizim SGK ya gitmemize gerek yok
İşveren veya vekilinin genelde muhasebesi yapmaktadır.
benim üzerime şahıs şirketim var ve uzman olarak bir firmayla anlaştım uzman olarak bu firmada 1 gün sigortalı görünerek o firmanın uzman çalıştırma görevini yerine getirmiş olurmuyum ayrıca hangi belgeleri temin etmeliyim noter tasdikli defter vs… şimdiden teşekkür ederim
İsgkatipten bildirim de yaparsanız yerine getirmiş olursunuz. Kısmi süreli sözleşmeniz olmalıdır. Şahıs firmanız var ise bağkurlu iken ssk yatırması sorun olabilir, borçlanma vs. muhasebeniz ile görüşmenizi öneririm.
Merhaba Barış Bey
benimde sorum şöyle olacak; bende bireysel olarak isg uzmanlığı yapmayı planlıyorum. genelde kuaförler kasaplar gibi yerlerle anlaşmayı düşünüyorum. tamam isg katip üzerinden anlaşmamız yapıldı diyelim bende işverene teklif ettiğim ücretide alıyorum (elden), ben işverene fatura veya makbuz vermek zorundamıyım (ki genelde işverenler isterler vergiden düşmek için) zorundaysam eğer ne yapmalıyım? hangi yolu izlemeliyim? yok eğer makbuz yada fatura vermek zorunda değilsem o zaman vergi kaçırıyo olmazmıyım? bu konuda kafam baya karıştı… şimdiden teşekkürler…
Merhaba, İş Güvenliği Uzmanlığı yapmak için fatura şartı yok, fakat muhasebe açısından bildiğim kadarıyla gelir beyanına göre vergi çıkması muhtemel ama detayları malı müşavirler ile görüşseniz daha faydalı olur.
Bir işyeri hekim arkadaşımın Limited şirketine ortaklığı var.bu şirkete işyeri hekimi ve is güvenliği uzmanı calistirabilir ibaresi koyulmuş.kendisi isg katip üzerinden anlaşma yapıp işyeri hekimliği hizmeti veriyor.ben c sınıfı is güvenliği uzmanıyim.benide bu şirkette sigortalı gösterse ve sigortam ödense, birlikte is güvenliği ve hekimliği hizmeti verebilir miyiz . Çok sayıda kuaför ile anlaşma yapma durumumuz var.bu kuaförlerin beni sigortalı göstermesi şart mı ,göstermese sorun olur mü.
Cevaplandı.
merhaba Barış Bey
ben biyoloji mezunuyum 21 aralık sınavıyla c grubu isg belgesini aldım.bireysel olarak çalışmak istiyorum fakat işin prosedürü hakkında bilgi sahibi değilim.malum osgb lerde konu hakkında bize bilgi vermiyor.isg katibe nasıl giriş yapılır nasıl bildirim yapılır.konu hakkında gerçekten bilgi sahibi değilim.arkadaşların sorularını okudukça daha da kafam karıştı.yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler
Merhaba, eğer yazıları okudunuz, soruları okuduysanız halen kafanız karışık ise adım adım gitmelisiniz. İşi buldunuz diyelim, ne yapmalısınız işveren çalıştığınız süre boyunca sigorta girişinizi yapmalı daha sonra isgkatipten bildirim yapmalısınız, http://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx sitesine girerseniz, oradan nasıl olduğuna dair yol gösterilmektedir. Daha sonra iş güvenliği uzmanlarının görevlerini yerine getirmelisiniz. Anlamadığınız yer olursa genel soru olarak değilde özele indirirseniz daha iyi bilgi alışverişi olur.
selamlar çalıştığım işyeri ile içe görevlendirme sözleşmesi yaptım . fakat firmamızın nace kodu farklı oldugundan sgk ya başvuruldu ve düzeltildi. ama benim sözleşmem de hala eski nace kodu gözüküyor ( isg katip te ). kendi mi düzelecek yoksa sözleşmeyi iptal edip tekrarmı isg katip ten sözleşme yapacağım .
teşekkürler
İptal edip tekrar sözleşme yapın, katipe kalırsa çok sürebilir.
İyi günler barış bey ben C sınıfı sertifikasını almış bir İSG uzmanıyım bugün itibariyle kendi çalıştığım kamu kurumda iş güvenliği uzmanı olarak işe başladım lakin bana 2016 ya kadar kurumda çalışanlara iş güvenliği için ücret verilmeyeceği söylendi hem memur hemde İSG uzmanı olacağım yani. Şimdi bu bana biraz ters geldi ben İSG uzmanlığı yaptığım zaman dilimi için bir ücret alamayacak mıyım?
Merhaba, kamu kurumlarında böyle bir sıkıntı mevcut maliye bakanlığı tarafından 2016’tan önce ödeme verilmeyeceği söylenmekte, itirazlar var ama sonuç ne olacak belirsiz. Sanırım alamayacaksınız.
merhabalar barış bey
ben c sınıfı isg uzmanı sertifikamı yeni aldım çalışan sayısı 10dan az az tehlikeli birkaç iş yerinden teklif aldım.kafamı karıştıran şey şu ben bu işyerlerinin risk değerlendirmesi,acil eylem planı vs. yapacağım ilk başlangıçta daha sonra mesela 1 yıl sözleşme yaptım bu yerlerle diyelim risk değ. acil eylem planlarını zaten ilk aylarda yaptım daha sonraki aylarda neler yapacağım bunların denetimini mi?
Merhaba, hayırlı olsun. 1 yıllık sözleşme neden yapıyorsunuz onu anlamadım. Eğer öyle olacaksa aylık olarak hizmet vereceksiniz.
sadece bir aylık bir sözleşme mi yapacağım ? benim anlamadığım husus şu biz sadece risk değerlendirmesi acil eylem plani ve eğitimleri vereceğiz peki başka ne yapacağız ? o zaman her iş yeriyle bir ay çalışacağım o kadar mı ??
Eğer çalışmalarınız az tehlikeli sınıfta olacak ise http://www.barisbuyukterzi.com/is-guvenligi-kanununda-neler-ertelenmedi bu kısımda yazan çalışmalar yapılmalı. Aylık olarak iş güv. uz. bulundurma yükümlülüğü şuan için bulunmamaktadır. Tehlikeli sınıflarda çalışırsanız, aylık olarak hizmet vereceksiniz ve oranın tüm çalışmalarında bulunacaksınız. Saha denetimleri, uygunsuzlukların giderilmesi, talimat çalışmaları vs…
teşekkürler barış bey az tehlikeli yerde çalışacağım için saha denetimlerine gerek yok yani öyle mi.isg hizmetlerini verince işim bitmiş olacak o iş yeriyle
teşekkürler barış bey az tehlikeli yerde çalışacağım için saha denetimlerine gerek yok yani öyle mi? isg hizmetlerini verince işim bitmiş olacak çalışacağım iş yeriyle
Sanırım yanlış aktardım, 50den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde uzman vs. yükümlülüğü başlamadığı için aylık hizmet vermeniz gerekmez demeye çalıştım. Risk değerlendirmesi içinde saha denetimi yapmanız gerekir. Ne için anlaştığınız önemli.
aylık hizmetlerde zaten saha denetimleri ,uygunsuzluklar vb. denetimleri yapmıyormuyuz ben şu an sadece risk analizi acil eylem planı ve eğitim hizmeti vereceğim ama aylık olarak da saha denetimini yapmam mı gerekiyor?
Aylık olarak gerekmiyor, Risk Değ. Acil durum planı, eğitimler vs. yaparsanız kanuni sorumlulukları yerine getirmiş olursunuz.
Merhaba;
Öncelikle benim gibi yeni sertifikasını almış kişiler için bu değerli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim. İsg katipten girişi sözleşmeleri nasıl yapıyoruz? Sözleşme örneklerini nereden bulabilirim. Ablamın kuaföründe iş güvenliği uzmanı olarak hizmet vermek istiyorum. 1 çalışanı bulunmaktadır. Ayda 15 dk olarak gözükmektedir. Şimdi bu süre için nasıl sigorta girişi yapması gerekmektedir. sigorta girişi yapmadan sözleme ile uzmanlığını resmi olarak yapabilirmiyim.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba, ben teşekkür ederim. Öncelikle işveren isgkatipten giriş yapacak ve sonra sol kısımda görevlendirme bölümünde yönergeleri takip ederek sizi görevlendirecek. Tehlikeli sınıfta 8dk olmalıdır. Sigorta girişi maalesef en 7.5 saat olmak zorunda. Sigorta girişi olmadan osgb haricinde resmi olarak hizmet veremezsiniz ama katipteki hatadan dolayı kabul etmektedir.
Merhabalar, c sınıfı iş güvenliği ve sağlığı uzmanıyım bir firmada tam zamanlı olarak yeni çalışmaya başladım. ancak bu uzmanlığı alana kadar halk eğitimde çalışmaktaydım ve sigortam oradan yatıyordu ki bu ayda yatacak aynı zamanda organizasyon üzerine şahıs firmasına sahibiyim. bu durumda hem vergi mükellefi olup hem halk eğitimde çalışıp hemde iş güvenliği uzmanlığı yapabilri miyim? yardımlarınız için teşekkürler
Merhaba, bir işyerinde tam zamanlı çalışırken sözleşmeniz ve çalışma süreniz önemli… İş Kanununa göre göre 180 saat çalışıyor iseniz fazla mesaiyi sadece o işyerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Merhaba Barış Bey,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Ben C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım açıkcası bireysel olarak çalışma koşullarını bilmiyorum bana yardımcı olabilirseniz sevinirim, bir kuaför için uzmanlık ve bir harita burosu içinde risk analizi yapabilmem için ilk olarak izleyeceğim yollar neler olmalı.Tehlike sınıflarına göre ne şekilde hareket etmeliyim ve uzmanlık yapacağım yerlerdeki patronlar yakınım sözleşme vs. bu konularda ne şekilde hareket etmeliyim,İSG katip üzerinden benim bireysel olarak neler yapmam gerekiyor.İlginiz için teşekkürler.
Merhaba, kuaförde kısmi süreli sözleşme yapıp çalışacağınız süre için sigortanızı yaptırırsınız ve isgkatip üzerinden bildirim yaparsınız. Risk değerlendirmesi için resmi olarak uzmanın imzası o işyerinde görevli olarak kabul edilir, buda şu demek o işyerinde görevli değilsen risk değerlendirmesine imza atamazsın. Bu durumda siz risk değ.sini hazırlayın işverene imza attırın. Tehlike sınıfına göre ne şekilde derken? isgkatip sistemine kaydınız var ise firmalar sizi oradan görevlendirme yapacak sizde kabul edeceksiniz.
iyi günler hocam ben de c sınıfı iş güvenliği uzmanıyım.ben bu osgb yada kısmı surelı sıgortalı olmamız gerektıği hangı yonetmelığin hangi maddesinde yazıyo simdiden çok teşekkürler
Merhaba, 6331 – mad.6 – 1-a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.
hocam sorum yanlıs oldu serbest meslek makbuzu kesemezsınız dedınız aylık anlasmalarda iş güvenliği atamasından sonra o madde hangi yonetmelikte onu sormustum çok saolun sımdıden tesekkurler
Kesemezsiniz demedim ki hocam “Bildiğim kadarıyla Serbest meslek makbuzu mimar,mühendis, avukatlık hizmetlerinde kesilmekte, bizim meslek için böyle bir durum var mı bilmiyorum.” Mali müşavir dahi şuan için bilmiyorlar. Ayrıca makbuz kesmeyi gerektirecek bir şey yok, kısmi süreli çalışırken sigortanız yatmak zorunda, bu durumda da o işyerinin çalışanı oluyorsunuz.
Barış bey, merhaba.
Ben tam zamanlı olarak bir fabrikada kimyager olarak çalışıyorum. Az tehlikeli sınıfta yer alan bir iş yeri benden acil durum planı ve risk analizi yapmamı istiyor.Bu işyeri bir dernek lokali. Bir kuruma bağlı olmadan bireysel çalıştığım için fatura kesemiyorum, dolayısıyla ben de iş yerine İsg-katip üzerinden sadece bir aylık sözleşme yapalım ve bu sözleşmeye dayanarak risk analizi ve acil durum planını yaparım, bir ay sonra sözleşmeyi iptal ederiz dedim. Fakat dernekte iş yerinin kimin üzerine gözüktüğü belli değil. Dernek başkanı ve 4 üyeden oluşan bir kurul var. Bu kişiler de seçim ile yakın zamanda değişecekmiş. Oyüzden e-devlet şifresi aldıramadım daha doğrusu kime aldırmam gerektiğini bilemedim.
Bu iş yerinin acil durum planı ve risk analizini nasıl yapabilirim? Dokümantasyonu ben hazırlasam ve orada lokalde bulunan mesul müdüre imzalatsam uygun olur mu? Ya da bana ne önerirsiniz?
Merhaba, eğer orası işyeri olarak gözüküyor ve çalışanı var ise sgk nezdinde bir sorumlusu vardır onu bulmanız gerekir. Ama en uygunu en son yazdığınız kısım olur. İş Kanununa göre göre 180 saat çalışıyor iseniz fazla mesaiyi sadece o işyerinde gerçekleştirebilirsiniz. O yüzden dışarıya hizmet verirken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
mrb barış bey,21aralık sınavında asınıfı uzman oldum.babamın akaryakıt istasyonunda kısmi süreli sözleşme ile görev yapacağım.isg katipten şubat ayında sözleşme yapılacağı için ceza kesilir diye duyum aldık,doğrumu acaba.bir de çalışanların isg eğitimleri çok tehlikeli grupta çalışan başına yıllık 16 saat mi hesaplıyacağız?mesela 5çalışan varsa yıllık 80 saat eğitim süresi oluyor.bunu aylara eşit mi bölüyoruz yoksa sözleşme yaptığımız ilk ay bu 80 saati anlaştığımız işyerinde sigortalı olarak mı gösterecğiz?bir de akaryakıt istasyonlarında patlamadan korunma dökumanı hazırlamamız gerekiyormu?bir de isg katipte sözleşme yapacağımız zaman işveren çalışmamız gereken en az saaati mi yazıyor,fazla saat yazsa problem çıkar mı?şimdiden teşekkürler..
Merhaba, hayırlı olsun. Benim duyumlarıma göre de 2014 yılında ceza kesme gibi bir amacımız yok denilmiş. Evet 16 saat fakat beşini bir yere toplayıp eğitim verirseniz yine 16 saat eder. 5 çalışan varsa aylık 60 dk çalışma süreniz var, yılda toplam 16 saat eğitim verilmeli, işyeri hekimi dahil yani, 5, 6 saat hekim verse sizde 10,11 saatini verebilirsiniz. Eğitim konularının yer aldığı bir eğitim programı yapar takvim belirlersiniz, bu doğrultuda yıla yayarak eğitim verebilirsiniz. Akaryakıt istasyonlarda P.k.d. gerekmektedir. Sizin hizmet süreniz düşer, problem çıkacağını sanmıyorum neticede tam zamanlı da çalıştırabilir.
merhaba benc sinifi isg uzmaniyim.az tehlikeli 2 kisi calisani olan bir yere risk analizi ve acil eylem plani hazirlayacagim ama sadece danismanlik yapicam isveren imza aticak.fakat iscilere egitim konusunda takildim isveren bu egitimi kendi verebiliyomu yoksa illa bir osgb den sadece egitim icin destek almak zorundami. tesekkur ederim iyi calismalr
Merhaba, işveren yönetmeliğe göre eğitim verme yetkisi taşıyorsa verebilir. Yoksa dışarıdan hizmet almak zorundadır.
a)İşyerinde görevli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile en az beş yıl mesleki tecrübesi olan mühendis, mimar, teknik eleman, tekniker ve benzeri teknik sınıfta yer alanlar ile tabip, eczacı, biyolog, psikolog, hemşire, sağlık memuru ve benzeri sağlık sınıfında yer alanlar,b) Eğitimler, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınan ortak sağlık ve güvenlik birimi, iş güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği eğitim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren sendikaları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca birinci fıkranın (a) bendinde sayılan kişiler
tarafından verilir.
diyor bu durumda isveren egitimi kendi veremiyor diye anlamamiz lazim sanirim
Kriterleri taşımıyorsa işveren veremez.
iyi günler bariş bey osgb de uzman olarak çalısıyorum aylık fazla çalışma mesaimi dısarıda bireysel olarak nasıl kullanabilirim tesekkuler. c sınıfıyım
Merhaba, genelde OSGB’ler tam zamanlı çalışanlarını 217 saat olarak isgkatipten göstermektedirler. Fazla mesai hakkınız kalmakta mıdır? Eğer tam zamanlı çalışıyorsanız yasal olarak dışarıya hizmet veremezsiniz.
Barış Bey merhaba; yeni A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı oldum. Bir danışmanlık şirketiyle sözleşme imzalayıp onun üzerinden İSG hizmeti verebilir miyim? Yani danışmanlık şirketi hizmeti alacak yerle anlaşıp ücreti alacak hizmeti ben verip ücreti ondan alıcam. OSGB gibi yani.Olabiliyor mu?
Öncelikle hayırlı olsun, danışmanlık şirketi üzerinden isg hizmeti verilemez, fakat katipteki açıktan dolayı bildirim yapabilirsiniz, yasal olarak o işyerinde görevli olabilmeniz için sigortanızın olması yada osgb bünyesinde olmanız gerekmektedir. Müfettiş denetimlerinde sıkıntı yaşayabilirsiniz.
barış bey az tehlikeli 1 işveren ve 1 işçisi olan bir yerde acildurum ekibi nasıl kurulur sadece 1 çalışan var?
“Acil durumlar hak yön. mad. 11. (5) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmek üzere bir kişi görevlendirilmesi yeterlidir. ” dediğine göre 1 kişi görevlendireceğiz.
merhabalar barış bey , danışmanlık firmaları isg hizmeti verebilir mi ? teşekkür ederim
Merhaba, danışmanlık şirketi üzerinden isg hizmeti verilemez, fakat katipteki açıktan dolayı bildirim yapabilirsiniz, yasal olarak o işyerinde görevli olabilmeniz için sigortanızın olması yada osgb bünyesinde olmanız gerekmektedir. Müfettiş denetimlerinde sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Merhaba.firmalara sadece risk analizleri yapmak için uygulamamız gereken resmi prosedür nedir? İsg-katip üzerinden anlaşma ya da fatura kesme gerekli mi? bir de 10 kişi altında çalışan olduğunda saati nasıl ayarlıcaz? Çok az oluyo 1 kişi için 5 dk gibi bir süre oluyo ? risk değerlendirmesi yaptığımız yere acil eylem planı ve eğitim de yapmamız şart mı?
Merhaba, İş Güvenliği Uzmanı bulundurma yükümlülüğü gelmemiş firmalara risk değ. yapacaksanız… İş Güvenliği Uzmanı olarak imza atacaksanız oranın kısmi süreli sigortalı bildirimli iş güv. uzmanı olacaksınız veya siz hazırlayıp işverene imza attıracaksınız. Yasal zorunlulukların hepsini işverenin yaptırmasını gerekmektedir. http://www.barisbuyukterzi.com/is-guvenligi-kanununda-neler-ertelenmedi
barış bey öncelikle Allah razı olsun sizden her soruya cevap veriyorsunuz, kafama takılan bir şey daha var, yasalarda hep az tehlikeli 10 kişeden az işyerleri ne yönelik açıklama var sorum şu az tehlikeli 50 kişiden fazla çalışanı olan firma isg hizmeti alması zorunlumu ? hangi kanun maddesinde yazıyor ?teşekkürler
Teşekkür ederim ama 6331’e hiç mi bakmadınız demekten alamıyorum kendimi.
Merhaba Barış BEY;
14 Ocakta C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazandım ve bireysel olarak çalışıyorum. Nace kodu 74.90.90 olan çalışma grubundan vergi mükellefi oldum. Az tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri risk değerlendirmesi, acil durum planı yapıyorum ve imzamı;İŞYERİ DIŞINDAN DESTEKALINAN RiSK DEĞERLENDİRMESİ EKİP DANIŞMANI ünvanı ile İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI Ozan … şeklinde yapıyorum ve %18 KDV ile faturalandırıyorum.Temel İSG Eğitimi aldıklarına dair sertifika verme hakkım varmıdır? Yaptığım işlemlerde yanlışım varsa düzeltirmisiniz.Ayrıca sağlık grubu ihtiyacımı karşılayabilirseniz irtibat numarası alabilirmiyim(tehlikeli sınıf için)
Merhaba, hayırlı olsun. Dışarıdan ekip danışmanı olabilirsiniz ama o işyerinin iş güvenliği uzmanı olarak imza atamazsınız. Danışmanlığı faturalandırabilirsiniz. İsgkatipten sözleşme olmadan eğitim verme hakkınız yoktur. O işyerinde isgkatipten sözleşmesi olan uzmansanız işyeri hekimi desteği verebiliriz, iletişim sayfasında numaram bulunmaktadır.
Barış Bey merhaba
belediyelerin iş güvenliği çalıştırma zorunluluğu 2016 da başlıyor değil mi?Belediye katı atık tesisi,su arıtma tesisi gibi tesisleri de aynı şekilde mi oluyor?Kısmi sözleşmeli sigortalı olarak görünerek bireysel olarak belediyenin risk analizlerini yapabilir miyim?teşekkürler
İşçi statüsünde çalışan sayısı 50’den az ise 2016’da başlıyor. Fazla ise iş kanunundan dolayı tabi. Eğer belediye kısmi süreli size sigorta yatırabiliyor ise katipten görevlendirme yaparsanız yapabilirsiniz.
Merhaba barış bey,
C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. Aynı zamanda eğiticinin eğitimi sertifikası sahibiyim.Az Tehlikeli iş yerlerinde (10 çalışandan az)kendimi 1 gün sigortalı göstererek hem risk analizi ve eylem planı hem de çalışanlara iş güvenliği eğitimi veriyorum.İSG katiptende aynı işyeri ile sözleşme yapıyorum. Kendimi diğer aylar için o iş yerinde sigortalı göstermem gerekiyor mu? iş yerinde çalışanların eğitim aldığını nasıl belgeleyeceğiz? bir de bu iş yerinde bulundurulması gereken defter olayını soracaktım?
Merhaba, aylık olarak iş güvenliği uzmanı olarak gidip çalışmayacaksanız göstermeniz gerekmez. Verdiğin eğitim ile ilgili sertifika düzenlemelisiniz. İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışacaksanız tespit ve öneri defteri olmalı tespitlerinizi bu deftere yazacaksınız. Defter çalışma ve iş kurumu il müd. veya noter tarafından her sayfası mühürlenerek onaylatılmalıdır.
Barış Bey Merhabalar,
Öncelikle verdiğiniz yararlı bilgiler için minnettarlığımı dile getirmek isterim. Emeğinize sağlık. Tüm yorumlara cevaplarınız okudum. Size tekrar tekrar aynı soruları sorarak zamanınızı almak istemiyorum. Eğitim sertifikaları ile ilgili sorum olacaktı.
1- Eğitim sertifikası mı yoksa eğitime katılım belgesi mi düzenleyeceğiz? Sertifikaları yetkili kurum ve kuruluşlar verebiliyor diye biliyorum. Örneğin Osgb’ler (bir günlük sigortalı gösterildiğimiz bir işletmede risk analizi, acil eylem planı yapabiliyoruz ama temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi de verebiliyor muyuz? )
Ve mümkünse (1 günlük sigortalı gösterildiğimiz bir işletmede) eğitime katılım belgesine dair nasıl bir yol izlemeliyiz bunu detaylandırırsanız çok iyi olur.
Teşekkür ederim
Merhaba, Teşekkür ederim. Eğitim katılım belgesi verebilmekteyiz. Eğer isgkatipten o işyerinin uzmanı olarak görülmekteyseniz verebilirsiniz. Eğitim katılım belgesi nasıl olmalıdır ile ilgili bir yazı yazarım.
Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Eğitim Katılım Belgesi hakkında yazınızı dört gözle bekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Eğitim Katılım Belgesi hakkında yazınızı dört gözle bekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Ben teşekkür ederim.
Barış bey iyi çalışmalar. Ben C sınıfı uzmanım. OSGB lerde çalışma imkanımız yok maalesef şu an için. Bireysel olarak ne yapabilirim. yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, Hizmet vereceğiniz işyerinde tam süreli veya kısmi süreli sigortanız olursa İsgkatipten bildirim yaparak İş Güvenliği Uzmanlığına dair tüm hizmetleri yaparsınız.
Merhaba Barış bey, tehlikeli sınıfta yer alan plastık dograma montaj işi yapan bir iş yeri için risk degerlendirme, acil durum planı ve egitim vericem fakat bunlar bir defaya mı mahsus ya da iş yerinin(2 kişi calışıyor) sürekli yapması veya yaptırması gereken hangisidir? Ayrıca burası çok farklı yerlerde montaj yapıyor bunları da risk analizine dahil etmeli miyim yoksa sadece iş yeri ve üretim yeri için mi risk analizi yapmalıyım?
Teşekküler.
Merhaba, Bir defa yaparsanız şartlar değişmediği sürece yenileme süreleri kadar geçerli sayılır. Dış çalışmalar yazar o başlık altında dışarıda yapabilecek çalışmaların tehlike ve risklerini belirlersiniz. Yapacağı iş için yapmalısınız.
merhaba baris bey…az tehlikeli sinifa giren mimarlik ofisi sahibiyim 1 çalisanimiz var.yönetmelikten okudugum kadariyla risk analizini ve acil eylem durum planini kendim hazirliyabiliyorum ( çsgb nin sitesindede zaten ofisler için ornek risk analizi vermisler) ancak çalisanimizin egitimi icin osgb den destek almamiz gerekiyor…bunlar benim bildiklerim..az once bir osgb ile konustum bana risk analizini vs siz hazirliyabilirsiniz ancak altinda mutlaka bir osgb nin imzasi olmali bu zorunlu dedi..bu durumda benim hazirlamamin ne mantigi kaldi anlamadim? yada konustugum kisi bana yanlis bir bilgimi verdi acaba? yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum iyi calismalr
Merhaba, Çok iyi anlamışsınız, Az tehlikeli sınıfta bulunduğunuz için Uzman bulundurma yükümlülüğünüz henüz bulunmamaktadır. Bu durumda Risk değerlendirmesini, Acil durum planını hazırlar altına imza atabilirsiniz. Uzman bulundurma yükümlülüğü olduğunda uzmanın hazırlaması gerekmektedir. Eğitim için destek almanız gerekmektedir. O şekilde bilgi vermezse bu kadar osgb nasıl kazanacak göksel bey..
çok haklisiniz tesekkur ederim ..
selamlar
21 aralıkta c sınıfı iş güvenlik sınavını kazandım
bu güm 18 çalışanı olan az tehlikeli sınıfta bir firma ile görüşmem oldu prensipte anlaştık lakin fiyatlandırmayı nasıl yapmalıyım ve iş yeri hekimliği konusunda sizden yardım alabilir miyim
Merhaba, hayırlı olsun. Fiyat konusunda yardımcı olamayacağım maalesef, işyeri hekimi konusunda anlaştığım takdirde yardımcı olabiliriz. İşyeri Hekimi fiyat tarifemiz yaklaşık olarak ttb birim ücretleridir.
Barış bey merhabalar,
10 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli bir iş yerinde risk analizi ve eylem planını hazırlayıp işverene imzalattım. Çalışanlara verilecek iş güvenliği eğitimi konusunda kafam karıştı.Kendimi 1 sefere mahsus 1 gün sigortalı göstersem isg katipten de sözleşme yapsam, eğitim sonunda da çalışanlara sertifika versem sıkıntı olur mu? teşekkür ederim
Merhaba, dediğiniz gibi yaparsanız bir sıkıntı olmaz.
Merhaba Fatih bey;
Şu an büyük bir kurumsl şirkette satış pazarlama alanında 10 yıldır çalışmaktayım,
İş güvenliği uzmanı olmak için kursa bşvurdum,
Bu kurs bittikten sonra şimdi ki işimi kaybetmeden nasıl çalışabilirim,
Teşekkürler
Merhaba, Barış olarak cevaplayayım. Eğer şuan ki işinizde kısmi süreli olarak belirli bir saate kadar anlaşırsanız, kalan saatlerinizde yine kısmi süreli işyerlerine sözleşme yaparak çalışabilirsiniz. Yok burada tam zamanlı çalışacağım diyorsanız başka işte çalışamazsınız.
Barış bey, merhaba,
Ben B sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. Tam zamanlı olarak bir fabrikada çalışıyorum (uzman olarak değil). Oto döşeme yapan ve az tehlikeli sınıfta yer alan bir iş yeri için, kendi imzaladığım risk değerlendirme ve acil eylem planı hazırladım. Bir de önümüzdeki günlerde genel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vereceğim. İş yerinin 10 dan az çalışanı bulunuyor. Aylık 60 dk vakit ayırmam gerekli. Bunun için isg katip üzerinden 1saat/ay çalışma zamanlı sözleşme hazırlasak ve bir ay sonra o sözleşmeyi iptal etsek uygun olur mu? bir de eğitim sonunda verilecek olan eğitim sertifikalarına tarih olarak sözleşme tarihini mi vermem gerekiyor?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba, sizin yerinde olsam tam zamanlı çalışırken hiç dışarıya iş yapmam, sonradan doğabilecek hukuksal sorunlar başınızı ağırtabilir. Sözleşme imzalamak iptal etmek sorun olmaz fakat o işyerinde katipten görevlendirme yaparken sigortanız bulunmalıdır. Sertifikalara eğitim verdiğiniz tarihi vermelisiniz. Tüm tarihlerde birbirini tutmalıdır.
Yanlış bilmiyorsam tam zamanlı olarak çalışıyor olsak bile belli bir saate kadar dışarıda iş güv. uzmanlığı yapabiliyoruz. Hukuksal problemler derken neler olabilir, biraz daha aydınlatabilir misiniz?
Teşekkürler.
Tam zamanlıdan kasıt 180 saat, bu saatin dışında çalıştığınız yerden başka işyerinde fazla mesai uygulayamazsınız. Sizinde saatiniz kalmadığından çalışamazsınız. Hem işyeriniz ile hemde çalışacağınız yer ile sorun yaşayabilirsiniz.
Ay 30 çekiyor ama benim 30 günde 48 gun primim yatıyor ama nasıl oluyorsa GSS ( genel saglık sigortası ) denen sistem beni sadece kısmı süreli oldugum 7 gunluk bir primi görüp beni 5 aydır 23 gun borçlu çıkarıyor. 4 ay önce de 2 gunu çalıştıgım firmayı tek görüpdiğer günlerimi yatmamış kabul etmiş ve 6 ay boyunca 28 gun borçlu çıkarmıştı. Bunca primin ustune birde 500 tl yatırıp oyle SGK dan yararlanmak zorunda kalmıştım. Şimdide 48 gun primim ayrı ayrı yerlerden yatmasına rağmen üsteik full 30 gün bir yerden yatan dahi var olmasına karşın +450 tl yatiracakmisim ki doktora gidebileyim. çünkü 7 gün sgk yatmış görmüş 23 gün borçlu.Bu şekilde çalışmalarım devam edeceği için ne yapmalıyım ki bu her ay boyle problem yaratmasın bana.
şimdiden teşekkürler.
Yazıya ali tezelin bir görüşünü eklemiştim, o şekilde denediğiniz halde sorunlar karşılaşıyorsanız, alo 170 veya alosgk.com üzerinden başvuru bilgi almanızı tavsiye edebilirim.
Öncelik merhabalar ben C sınıfı İş güvenliği uzmanıyım ve bireysel olarak çalışmak istiyorum. Yaptıgım karşılıgı olarak bana ödenecek maaşta fatura kestirme olayı nasıl oluyor bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim? Ayrıca Sadece risk değerlendirmesi yaptıgımızda faturma kestirmemiz gerekiyormu? Şimdiden teşekkürler..
Bireysel iş güvenliği uzmanlığı yapacakken fatura kesmeyi gerektirecek birşey yok, siz oranın sigortalı çalışanı olacağınız için maaş alıyor olacaksınız.
Barış bey tekrar merhaba, berberle risk analizi,acil durum planı ve eğıtım konusunda anlaştık fakat berber bağkur lu. Bu işlemleri yapabilmem için sigortalı olması zorunlu mu değil ise tehlikeli sınıf old. için ayın bellirli bir günü sigortalı gösterip takip eden diger aylar için de devam etmelimiyim; TEŞEKKÜRLER.
Merhaba, Hiç sigortalı çalışanımı yok anlamadım.
evet sigortalı çalışan yok, bir bağkurlu çalışan var.
Evet sigortalı çalışan yok, bir bagkurlu iş yeri sahibi ver, ne yapılmalı?
Sigortalı çalışanı yok ise hizmet alma zorunluluğu da yok.
merhaba ben iş güvenliği uzmanı olarak anlaştığım iş yerleri ile çalışırken isgkatip ten kayıt yapıp, ücret içinde serbest meslek makbuzu kesebileceğimi duymuştum ve öyle yapıyorum. yani o iş yerinde kendimi sigortalı olarak göstermiyorum. acaba bir yanlışlık var mı teşekkürler
MERHABA. C SINIFI UZMANIM. HENÜZ HİÇ ÇALIŞMADIM. İŞİN PRATİĞİNİ BİLMEDİĞİM İÇİN HEPSİ BANA ÇOK YABANCI. 5 ÇALIŞANI OLAN AZ TAHLİKELİ BİR İŞ YERİNDE İMKANIM OLMASINA RAĞMEN ÇALIŞMAYI KABUL ETMEDİM. HENÜZ HİÇ BİR ŞEY BİLMİYORUM. ÖĞRENMEK İÇİN İLLAKİ OSGB DE Mİ ÇALIŞMAK GEREKİR.ASIL KURSU PRATİKTE VERMELİLER. NE YAPMALIYIM. TEŞEKKÜRLER…
Merhaba, Eğer farklı sektörlerde tecrübe kazanmak istiyorsanız osgb tercih edilebilir, yok eğer bir işyerinde tecrübe istiyorsanız tam zamanlı tek işyeri ile anlaşabilirsiniz.
Merhaba Barış Bey;
Hiç usanmadan bütün sorulan sorulara sabırla cevap vermişsiniz.Hepsini tek tek okudum neredeyse.Ben c cınıfı belgemi 21 aralık sınavında almaya hak kazandım.Tam zamanlı olarak bir firmada inşaat mühendisliği yapmaktayım.İSG katipe girişimi yaptm.İşyerim ile yaptığım sözleşmedeki başka yerde çalışamaz ibaresini çıkartırıp,10 dan az çalışanı olan az tehlikeli yerlere risk analizi,çalışanların eğitimi,acil eylem planı vs.yapıp işverene imzalatacağım.Bunu yaptıktan sonra İsg katipe herhangi bir bildirimde bulunmayacağım kapsam dışında olduğu için.Yani işveren adıma 1 günlük sigorta vs. de yatırmak zorunda kalmayacak.Noter işleriyle uğraşmayacağım.Ve acil durum planı risk analizinin altında imzam bulunmayacak.Doğru anlamış mıyım?
Bir de bunlar doğruysa eğer eğitim sertifikaları nasıl düzenlenecek?Az tehlikeli yer bakkal,kasap vs ise işverenin eğitimin altına imza atma yetkisi var mı?
50 den az çalışanı olan az tehlikeli yerler için ise katipe giriş yapmam gerekiyor değil mi?
Merhaba, Evet doğru anlamışsınız, eğitim için işveren kriterleri kurtarmıyorsa imza yetkisi yok. Her ay çalışma yapacaksanız isgkatipten giriş yapılmalıdır. Fakat tam zamanlı çalıştığınız için çalışamazsınız.
10 dan az çalışanı olan iş yerleri için işveren kriterleri kurtarmıyorsa eğitimin altında benim imzam olması gerekir bu durumda orada eğitim verdiğimi de isg katip e göstermem gerekiyor yani öyle mi?İş böyle olunca benim orada çalışan olarak gösterilmem gerekiyor risk analizinde de benim imzam olacak ve tek günlük sigorta yatırılmak zorunda olacak.Doğru mu dur?
50 den az çalışanı olan az tehlikeli yerler için ise her ay düzenli olarak gideceksem eğer sözleşmemdeki başka yerde çalışamaz ibaresini çıkartmam bir işe yaramıyor mu illa kısmı süreli sözleşme mi yapmam gerekiyor tam zamanlı çalıştığım yer ile? Her ay düzenli çalışmama durumu ne oluyor (sadece risk analizi ve acil eylem planı mı yapıyoruz ,eğitim mi vermiyoruz?),o kısım da biraz kafam karıştı,yardımcı olur musunuz? Teşekkür ederim.
Evet benim mevzuatta anladığım odur, fakat alo 170 e göre öyle değilmiş bugün bir arkadaş dedi. İş Güvenliği Uzmanı olarak her ay düzenli gitmek demek uzmanlık hizmeti vermek demek ama tek sefer giderek risk analizi, acil durum vs yapmak için her ay gitmek gerekmeyebilir. Eğer uzmanlık hizmeti verecekseniz kısmi süreli sözleşme ile çalışmanız veya o işyerinde tam süreli çalışan olmanız gerekmektedir. Eğer sadece yukarıdaki işler için çalışacaksanız tek günlük ssk ile halledebilirsiniz. Uzman olarak imza atacaksanız oranın çalışanı olmak zorundasınız yada osgb olmak zorundadır.
Barış Bey,A sınıfı iş güvenliği uzmanıyım.Bilgi ve birikimimi eğitim vererek değerlendirmek istiyorum.Özellikle üniversitede eğitim vermek isterim.A sınıfı uzmanlık belgesine sahip olanlara ayrıcalık tanınıyor mu? Bu konuda yol gösteririr misiniz? Teşekkürler
Eğitim verebilmek için 5 yıl A sınıfı belge ile çalışmış olmanız gerekmektedir.
Barış Bey merhaba;
3-5 Sene öncesine kadar,tehlikeli sınıfta bulunan,fakat şuan da işleyişi itibarı ile az tehlikeli sınıf grubuna giren işyerinin İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI tespiti ile nace kodunu değiştirmesi mümkün müdür? Mümkün ise,iş güvenliği uzmanının neler yapması gerekmektedir?
Merhaba, Tehlike sınıfını değişecek ise sgk internet sistemi üzerinden değiştirilebilir. Tehlike sınıfı değiştikten sonra siz görevinizi yerine getirirsiniz.
merhaba
ben otel işletiyorum ve sahış şirketim var aynı zamanda isg uzmanıyım. bir başka firmada kısmi süreli çalışabilirmiyim?
teşekkürler
Merhaba, Otel işletirken orada bağkurlumusunuz, sigortalı mı?
merhaba
öncelikle ilginize teşekkür ederim
ben sigortadan emekliyim. oteli işveren olarak işletiyorum. isg uzmanıyım. başka yerde de çalışabilirmiyim
Rica ederim. Sigortalı değil, bağkurlusunuz diye anlıyorum. Başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışabilirsiniz. Eğer kısmi süreli çalışacaksanız, mutlaka bağkur ve sigorta yatacak olmasını mali müşaviriniz ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Merhabalar,
Oncelikli Bilgilendirmeniz icin tesekkurler. Ben bi is yerinde tam zamanli olarak calisiyorum.
-Eczanelere Risk degerlendirmesi ve egitim vermek istiyorum ancak orda is yeri hekimi olmadan ben risk degerlendirmesi ve egitim verebiliyor muyum?
-Beni birgunluk sigortali gostermesi gerekiyormus ama mumkun degil tam zamanli calisiyorum. Bu nasil olmasi gerekiyor?
– isg katipi nasil kullanmam lazim bilmiyorum. yukarda okudum noter veya makbuz alinip kendi bilgimize kayitmi ediyoruz nasil yapiyoruz isleyisin ustunden gecerek anlatirsaniz sevinirim?
Merhaba, tam zamanlı çalışıyorsanız dışarıya hizmet veremezsiniz. Risk analizini hazırlarsınız işverene imzalatırsınız, eğitim hizmeti içinde dışarıdan hizmet alırsınız. İsgkatip sistemine giriyorsunuz, isgprof. kısmından kendinizi ekliyorsunuz daha sonra işyeri ile aranızda görevlendirme yapılmaktadır. İsgkatip sitesinde kullanımın nasıl yapılacağı anlatılmaktadır.
Merhaba, cevapladiniz ama sanirim ben anlatamadim soruda. simdi bi eczane ile anlassak risk analizi yapsam versem fatura alsam yeterli degilmi ? faturayi aldigim taktirde onu isg katip sayfasina nasil isliyecegim? egitim verirsem mi isg katipe isletmem lazim ?
yani isg Katipe girerken kurum seciyoruz ve islem yapiyoruz ya ordaki kurum eklemesini kim yapiyor? nasil ekliyoruz ? Bireysel olarak RD yaptiktan sonra nasil acicaz da ekliyecegiz ?
Yine anlamadım desem yeridir. Risk değerlendirmesini isgkatip sistemine girmiyorsunuz. Risk değerlendirmesini kimler yapabilir, O işyerinde görevli iş güv. uz vs. değil mi? Bu durumda o işyerinde görevli olabilmek için sigorta ve katip şartı var. Yada iş güv. uz. hizmeti almak zorunda olmayan işyerleri için işverenin kendisi de yapabilir. Çalışma bakanlığı bu işin fatura boyutu ile ilgilenmez. Yani yaptığınız Risk Değ. iş güv. uz. olarak imza atacaksanız eğer o işyerinde kısmi yada tam süreli çalışan olmalı ve isgkatipten girişiniz olmalıdır.
Merhaba c iş güvenliği uzmanıyım ,
az tehlikeli bir tekstil fırmasının risk değerlendirmesini yapıcam 30kişi çalışıyor.Aynı kişinin 2 ortaklı baska şehirde yine aynı sektörde çalışan 30 kişilik baska bir iş yeri var.Bu durumda risk değerlendirmesini ayrı ayrı mı yapmalıyım yoksa birleştirip ve hatta 60 kişi oldugu için uzman ve doktor bulundurma zorunluluğu da var demelimiyim? simdiden tesekkürler…
Merhaba, her sgk sicil no ayrı bir işyeri olarak bulunmaktadır. Ayrı ayrı çalışmalar yapılmalıdır.
merhabalar Barış bey,ben c sınıfı iş güvenliği uzmanıyım.
Apartmana risk analizi yapıp yöneticiye imzalatabiliyormuyum? kapıcıya eğitim vermem gereklimi?ya da kapıcıya eğitim verilmezse olurmu?
Birde aynı şekilde bir etüt merkezinde de risk analizi yapıp işverene imzalatsam ordaki çalışanların eğitimi nasıl olacak?Ben tam zamanlı çalışıyorum o yüzden kendim imza atmak istemiyorum ama eğitim konusu kafamı karıştırıyor.cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Merhaba, çalışan olarak gözüken herkes iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak zorundadır, oryantasyon ile başlayıp diğer eğitimlere doğru devam etmelidir. Site yöneticisi kendi risk değerlendirmesini hazırlayabileceği için imza atabilir. Eğitimi osgb’den veya eğitim kurumlardan vs. hizmet alabilirsiniz.
Merhabalar Barış Bey,
C sınıfı uzman olman olarak tehlikeli bir sınıfta yer alan firmanın İSG uzmanlığına yönelik bakanlık sadece risk analizi yapmama mı izin vermektedir? Eğitimleri de yapabilir miyim? Firmanın tehlikeli sınıfta olması her hangi bir denetlenme durumunda benim C sınıfı uzman olmamdan zarar görür mü? Sadece risk analizi yapacaksam da isg katipten yine bir sözleşme yapmalı mıyım? Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba, C sınıfı uzmanın, İSG kanunu geçici maddesinde 30.06.2015 tarihine kadar tehlikeli sınıfa bakabilme yetkisi verdiği için bir zarar görmez. Uzmanlık yapabilirsiniz. Risk değerlendirmesine iş güv. uz. olarak imza atacaksanız eğer evet girişiniz olmalıdır.
merhabalar..
ben bir firmada gıda mühendisi olarak çalışıyorum aynı zamanda da isg uzmanlığı yapacağım burada ve başka yerlerde de. ancak sigorta girişimi kaç gün üzerinden göstermeliyiz bilmiyoruz sgk’da aylık çalıştığım gün sayısı kaç gün olmalı ki başka iş yerlerine de bakabileyim? bir de isg katipte aylık çalışma saatimi kaç saat göstermeliyim? şimdiden teşekkür ederim..
Merhaba, tam süreli çalışma olmaması için emsal işçiye oranla daha az çalışma olmalı, bu durumda 20 veya daha az gün bir işyerinde çalışıyorsanız kısmi süreli çalışma sayılır. Bu durumda 20 gün için 150 saat çalışırsınız, kalan sürelerinizde iş güv. uz. yapabilirisniz.
max 20 gün mü göstermem gerekiyor benim iş yerim 28 gün gösterdi kalan 2 gün başka yere bakamıyor muyum?
Kısmi süreli çalışma olması için gösterilmesi gereken süre o kadar. 28 gün çalışma kısmi süreli çalışma sayılmayacağı için tam zamanlı çalışırkende başka yerde görev alamayacağınız için çalışamazsınız.
Merhaba Barış Bey,
Öncelikle yardımlarınız için teşkkürler.Bilginize başvurmak istediğim şey şu; az tehlikeli bir giyim firmasına bir günlük sigorta ile c sınfı uzman olarak Risk Değerlendirme Raporu ve Acil Durum Planı hazırlıyorum. Bu şartlar dahilinde çalışan eğitimlerinden de sorumlumuyum ?
Merhaba, sorumluluk işverendedir. Fakat siz risk değ. çalışanların şu konularda en az 8 saat eğitim almaları gerektiğini belirtmeniz gerekir.
Barış bey mrb. Ben C sınıfı uzmanım. Bakanlık esnaflara 2014 yılında ceza kesilmeyeceğini söylemiş. Biz şimdilerde fırın, market, dikimevi gibi yerlere risk analizi için gitmeyelim mi?
Tam http://www.barisbuyukterzi.com/bakan-celik-esnafa-mujde-uzmana-yol-verdi yazının üstüne bu yorumu okudum. Gitseniz ceza yokmuş niye yaptırayım diyen bir çok kişi ile karşılaşırsınız diye düşünüyorum.
merhabalar barış bey şu an 10 dan az çalışanı az tehlikeli bir işyeri için risk analizi acil durum eylem planı hazırladım yanlız işveren benden destek aldı şeklinde gösterip kendi imzamı değil işverenin imzasını kullanacağız. bu işyerinin yıllık çalışma planının hazırlanması gerekiyormu ? başka hangi prosedürler var şu an sadece r. analizi ve acil durum planını hazırladık
İşyerinin aylık olarak iş güvenliği uz. işyeri hekimi olması durumunda hazırlanması gerekir.
Barış bey merhaba
350 çalışanı olan il belediyesinde risk değerlendirmesini bireysel olarak yapabilir miyim?Yoksa belediyeler osgblerle mi anlaşabilir?Ben kismi süreli sözleşme yapsam sigortalı çalışanı olarak ne kadar sürelik sözleşme yapmalıyım?bu konuda net bilgiye ulaşamadım ,bilgilendirebilirseniz memnun olurum.teşekkürler
Belediye sizi sigortalı gösterebilir mi? Gösterebilir ise risk değerlendirmesini ne kadar sürede yapabilirseniz, o kadar süre sigortalı gösterin. Kamu kurumu sizi sigortalayabileceğini sanmıyorum.
iyi günler barış bery ben üniversitede 4c sözleşmeli olarak çalışıyorum. şu anda üniversitede çalışırken başka bir kurumla veya özelde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilir miyim
Danıştay, 4c’li personellerin asli ve sürekli çalışmadıklarından dolayı dışarıdan kazanç sağlayacakları işler yapabileceklerine karar verdi. Bu anlamda çalışabileceğinizi düşünüyorum.
iyi günler ben c sınıfı uzmanım
ben kamuda sağlık personeli olarak çalışıyorum. sağlık müdürüm 30 saat özelde çalışmama izin veriyor. az tehlikeli ve 10dan az çalışanı olan market, mağaza vb yerlerde iş yeri başına en az ne kadar çalışmam gerekir. ve sigorta yaptırmalarına lüzum varmı?
Eğer osgb ile çalışmayacaksanız hizmet verilecek işyerinde sigortalı olmanız gerekmektedir. Sağlık müdürünüz dahi izin verse ben sadece hekimlerin 30 saate kadar çalışabileceğini biliyorum. Sizinle ilgili bir düzenleme var mı bilmiyorum.
merhaba barış bey
Ben B sınıfı İSG uzmanıyım.Aynı zamanda Mühendis olarak bir firmada çalışıyorum.Çalıştığım yerde uzmanlık yapmıyorum .Başka yerlerde kısmi sözleşme yapıp çalışabilirmiyim.çalıştığım yerde 30 gün üzerinden sigortalıyım.Teşekkürler.
Tam zamanlı çalışırken dışarıya hizmet veremezsiniz.
ben tehlikeli bir iş yeri ile sözleşme yaptım e-katipten ama sigortalı olarak gösterilmedim.Çünkü bende firmada bu konuları bimiyorduk.Acaba sözleşmeyi iptal edip tekrar sözleşme yapabilirmiyizyoksa sgk bildiriminde buunmadığından ceza kesiyormuş.Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Sigortasız bildirimde bulunursanız denetimde veya katip sisteminde kaçak çalışan gibi gözükürsünüz. Cezai yaptırımda olabilir.
Size birşey sorayım bu sigorta olayı nedir bende iş güvenliği uzmanıyım bireysel çalışıyorum ve kendi firmam var (OSGB değilim) mesela adamın az tehlikeli bir işletmesi 5 kişi çalışanı var ayda 1-2 kişi girip çıkıyor bu eğitim olayı için adam aylık iş güvenliği uzmanına ayrıca sigorta mı yapacak bu konu hakkında ne saçma bir yasa kanundur bu böyle kendi firmam üzerinden eğitim verip faturalandırsak adamın işine gelmez mi? çok saçma adam hem benim sigortamı yapacak stopaj ödeyecek birde ücret mi verecek. ben fatura keseyim kdvsinden yararlansın?
bu saçma sapan şeylerin düzelmesi lazım OSGB’lere muhtaç olmasın millet bireysel yapalım yada devlet yönlendirsin daha bir saygınlık kazansın meslek yabancı ülkelerde bu olay böyleymiş…
Merhaba
C sinifi isg uzmaniyim. Tam sureli olarak bi firmada calisiyorum.(isg uzmani olarak calismiyorum.) Disariya calisabilirmiyim?
Tam zamanlı çalışmalarda dışarıya hizmet verme süreniz iş kanununu haftalık çalışma süresine göre çalışamazsınız. Fakat bakanlık İş Güvenliği Uzmanlığı için ayrıcalık tanıyoruz 37 saat çalışabilir gibi cümleler kullandığı için bakanlık ile görüşseniz daha iyi olur. Benim kanundan anladığım ile bakanlığın anladığı farklı olmakta, İsggm genel müdürü’de çalışamazsınız diye ibare kullanmakta fakat yardımcısı çalışabilirsiniz demektedir.
Merhaba Barış Bey,
bir firmada 30 gün prim üzerinden tam zamanlı olarak sözleşmeli istihdamı zorunlu mühendis olarak çalışıyorum. C sınıfı uzmanlık sınavını geçtim. çalıştığım firmanın risk analizi, acil durum planı ve isg eğitimlerini gerçekleştirmek için çalıştığım firmayla isg için başka bir sözleşme yapmama gerek var mı? Ne yapmak gerekiyor. Çünkü istihdamı zorunlu personel sözleşmesi kapsamında firmanın 30 günlük prim yatırma zorunluluğu var.İsg-Katip’ hiç girmeden personel eğitimlerini veremez miyim? İyi çalışmalar
Merhaba, kendi firmanızda başka sözleşme yapmanıza gerek yok, isgkatip üzerinden bildirim yapıp çalışabilirsiniz. Neden isgkatip sistemine girmek istemediğinizi anlamadım. Eğitim verecek personelin o işyerinde iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilmesi gerekmektedir.
Merhaba barış bey 50 nin altı, az tehlikeli yerde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabiliyor muyuz?
isg katip sözleşmeyi kabul eder mi?
İşveren sigortamı yapmak zorunda mı?
Merhaba, çalışabilirsiniz, sözleşme kabul etmektedir. Evet sigortalı çalışan olmak zorundasınız.
Merhaba Barış Bey,
Tam zamanlı olarak bi firmada isg uzmanıyım, dışarıdaki firmalardan az tehlikeli 50 den az çalışanı olan firmalar için risk değerlendirmesi yapabilirmiyim? bunun için isg katipten bi işlem yapmam gerekirmi?
Merhaba, Risk Değerlendirmesini hazırlarsınız ve işverene imza attırabilirsiniz. İsgkatibe de gerek kalmaz.
Merhaba Barış Bey,
C sınıfı iş güvenlik uzmanıyım bir ay önce bir iş yeriyle iç atama yolu ile bir sözleşme yaptım Sözleşmemi iptal etmek istiyorum isg katipten sözleşme iptal yapsam yeterli olurmu veya ek bildirim yapmamız gerekli yer varmı ?
Merhaba, isgkatipten sözleşme iptal etseniz yeterli olmaktadır.
Merhaba,Yönetmeliği bilmediğim için Bir konu hakkında bilgi almak istiyorum, cevaplarsanız sevinirim. Belediyelere iş güvenliği ve sağlığı uzmanı olarak başvurmak istiyorum ama elimde belgem yok, kursa gitmeyi düşünüyorum, kursa gittiğimi belgeleyip iş güvenliği ve sağlığı uzmanı olarak belediyeye alınabilir miyim ? veya belediyeye sözleşmeli mühendis olarak girip sonra belediye kendi mühendisini iş güvenliği ve sağlığı uzmanı olarak tahsis edebilir mi? Teşekkürler.
Merhaba, belediyelerin alım ilanını bilmem ama kurumlara dışarıdan iş güvenliği uzmanı olarak herhangi bir atama olmamaktadır. Dediğiniz gibi sözleşmeli başlarsanız daha sonra iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilebilirsiniz.
merhaba barış bey,
öncelikle sabırla tüm sorulara yanıt verdiğiniz için sizlere teşekkürlerimi sunarım, ben bireysel çalışmayı düşünen isg uzmanıyım.
benim bir sorum olacak:
50 den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için risk değerlendirmesi, acil eylem planı ve isg eğitimleri vermek için prensipte anlaştığım yerler var.
Fakat kafamı karıştıran şu 1 günlük sigorta ve kısmi süreli sözleşme olayı.
eğitimleri verebilmem için işverenin beni 1 günlük sgk yaptırması yeterli oluyorsa kısmı süreli sözleşmeyede gerek varmı? bu sözleşme isg katipten yapılan sözleşmemi?
risk değerlendirmesi ve acil durum planı içinde imza atmam gerekiyorsa(İşveren sen imzala kardeşim derse) ne yapacağım. yine 1 günlük sgk ve kısmi süreli sözleşmemi yapmam gerekiyor.
teşekkürler
Rica ederim. Eğer her ay çalışacaksanız kısmi süreli sözleşme yapmanız gerekmektedir. Tek seferlik iş yapacaksanız girişinizi yapar ve çıkışınızı yapar. İmza atacaksanız 1 günlük sigorta ve isgkatipten bildirim yapar daha sonra iptal edersiniz.
İyi gunler Barıs bey,
İş guvenlıgınde yonetmelıgın yıllık degerlendırme raporunda psikolojik testler bolumu var.Bu psıkolojık testlerı uygulama yetkısı osgb lerde calısan hıcbır elemanın alanına gırmıyorken bu asamada bu testlerı kımler uyguluyor.Yonetmelıkte psıkolog bulundurma zorunlulugu yok.bu konuyla ılgılı olarak yapılan veya dusunulen herhangı bır calısma varmı.ıyı calısmalar.tesekkurler
İyi günler, şimdi dönüş yapabiliyorum kusura bakmayın,
Psikoteknik Muayeneler dışında piyasada yapılan çok bir şey yok ancak bazı hekimler depresyon ve anksiyete ölçekleri kullanmaktadır. Bakanlığın bu konuda bir çalışmasının olduğu duymadım.
iyi günler ben c sınıfı isg uzmanıyım şuan tehlikeli bir iş yerinde normal olarak tam zamanlı çalışıyorum . osgb firmasından isg hekimi ile isg hemşire desteğini alıp benim isg c sınıf uzmanlık sertifikamla oranın uzmanı olabilir miyim ? çok acil cevabınızı bekliyorum
Keşke mail atsaydınız. Şuan çalıştığınız firma ile katipten sözleşme yapıp uzmanlığını yapabilirsiniz.
Merhaba,
Az tehlikeli sınıfta yer alan bir iş yerinde iş güv uzmanı olarak atamamızı yapmak istiyoruz, fakat işverenim internet üzerinden atamanın nasıl yapıldığını bilmiyor. atamanın nasıl yapıldığını işlem basamakları olarak yazabilirseniz çok sevinirim.
Merhaba, isgkatip sistemi üzerinde yukarıda adımları gösteren pdf i mevcut o kısmı takip ederseniz rahatlıkla yapabilirsiniz.
merhabalar barıs bey bende 2014 mayıs sınavında c sınıfı uzman oldum.Bir yerde sabıt uzmanlık yapmıyorum ancak bır kac muhasebecı ıle gorustum ve onların mukelleflerıne rısk analızı ve acıl eylem planı hazırlayacagım ancak ben sadece az tehlıkelılere bu calısmayı yapacagım bunu ıçın ısg katıpden sozlesme yapmak gerekır mı ayrıca az tehlıkelıler uzman bulundurmak zorunda degıl ya nasıl sozlesme yapacagız
Uzman bulundurmak zorunda olmayan işyerleri de katipten sözleşme yapabilir.
Barış bey merhaba.
Tam zamanlı olarak sorumlu yöneticilik yaptığım bir firmam var, aynı firmamda isg uzmanı olarak görev yapabiliyor muyum? Dahası bireysel olarak iş güvenliği uzmanlığı yaparak risk analizi ve acil eylem planı hazırlayabiliyor muyum?
Merhaba aynı firmada çalışma yapabilirsiniz ama dışarıda çalışmak için neler yapılması gerektiğini daha önceki yazılarımda ve yorumlarda anlattığım yerleri okursanız sevinirim.
merhabalar…simdiden tesekkurler…ben bir temizlik sirketi ile sozlesme imzalayarak apartmanlarda risk analizi yapmak istiyorum.prosedur nasil olmali.apartmanlarda isg uzmani calistirmak artik zorunlu mu.yine de isg katiple sozlesme yapmali miyiz.haftaici 2saat olarak noterde sozlesme imzaladik.ACİL CEVAP LUTFEENN….
Maalesef sürekli bakamıyorum kusura bakmayın, keşke iletişim yolundan ulaşsaydınız. Geç olmadıysa… Apartmanlar iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda değil, hatta artık 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iş güvenliği çalışmalarının tamamını firma yetkilileri yapabilecekler. (Bkz. Torba yasa) Bir işyerinde risk analizini ekip yapar, yapacak ekipteki iş güvenliği uzmanında o işyerinde görevli olması gerekir. Görevli olabilmesi içinde isgkatipten sözleşmeli olması gerekmektedir.
Merhaba Barış Bey;
1 çalışanı bulunan çok tehlikeli işyeri için igu çalışma süresi yön. göre yılda 12×12=144 dk (2,4 saat) çıkmaktadır.RD,ADP,Eğitim…gibi çalışmalar için 1 günlük sigorta + 1 günlük isg katip sözleşmesi mi yapılmalı? Yoksa sözleşme isg katipte dk /saat olarak gözüküp ve sürekli mi olacak? o zaman da sgk olmayacak kayıt dışı çalışan pozisyonuna girecek.
işyeri hekimi için de aynı şeyler geçerli mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler…
Aylık kısmi süreli sözleşme ile her ay 1 gün sigortalı olmak zorundasınız. İşyeri hekimi kurum hekimi değil ise evet onun içinde geçerlidir.
Merhabalar, İSG katip üzerinden görevlendirildiğim firma taşındı,yapı kullanım belgesi başvurusunda bulunuldu fakat henüz onay gelmedi,yeni iş yerinde kaza yaşandı sorumluluğum nedir?
Firma ile aranızda katip sözleşmesi yok ise oranın uzmanı sayılmazsınız, fakat işverenin tam zamanlı tüm işyerlerine bakmak ile sorumlu iseniz neden o işyerine bakmadığınız sorgulanabilir. Bir avukata danışmanız daha doğru olacaktır.
merhabalar..c sınıfı isg uzmanıyım ve bir inşaat firmasında tam zamanlı olarak çalısıyorum..yetkı belgem tutmadıgı için firmam osgb den danısmanlık almaktadır..bu sartlar altında isg katibe bildirimde bulunubiliyor muyum ve c den b ye gecmem ıcın gereklı olan zamanım işlemeye baslıyor mu ?
İsgkatipten sözleşme yapmadığınız sürece çalışmış sayılmazsınız. Eğer A sınıfı görevlendirmesi yaptıysanız, onun onayından sonra C olarak da sözleşme yapabiliyorsunuz. Sözleşmenin her iki taraftanda onaylı olması gerekmektedir.
merhaba Barış Bey
emeklimühendisim.isg uzmanıyım.az tehlikeli bir işyerinde kısmi süreli isg uzmanı olarak çalışacağım.sigortalı olmam gerekir mi emekli maasından kesinti olur mu? sgdp kesilir mi?
Merhaba, bir işyerinin uzmanı olabilmek için oranın çalışanı veya osgb çalışanı olmak zorundasınız, kısmi sürelide olsa destek primi şeklinde sigortanızı yatırmak zorunda, evet maaş kesintisi yaşarsınız. Maaş kesintisi yaşamamak için sigortanızı yatıracak işyerinin giriş esnasında destek primini tarafından karşılayacağım şeklinde bir kutucuk var oraya işaretlemesi gerekmektedir.
Merhaba, Osgb de tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. sigortam 30 gün olarak ödenmektedir. Birkaç bireysel risk analizi ve eğitim teklifi aldım. Osgb de tam zamanlı çalışıyorken bireysel risk analizi ve eğitim verebilir miyim?
Merhaba, veremezsiniz. Risk değerlendirmesinde ve eğitimde imza atacak uzmanın isgkatipte görevlendirmesi olmalıdır.
Merhaba,
Tehlikeli sınıftaki işyerimde İSG uzmanlığı yapıyorum. Fakat firmamızın Ankara ve İstanbul’da farklı sicil no’lu işletmeleri var Bu firmalara isg-katipten atamam yapıldı. Fakat işletmelerin farklı illerde bulunması bir sıkıntı yaratır mı acaba?
Bilgi ve tecrübelerinizle bizlere yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.
Merhaba, Eğer iki sgk sicil nosu içinde çalışacağınız süre kadar sigortanız yatıyor ve o işyerinin çalışanı gözüküyor iseniz sıkıntı olmaz. Rica ederim
Barı bey,
Halen 160 kişilik tehlikeli sınıfta yer alan bir fabrikada (A.Ş.) tam zamanlı mühendis olarak çalışmaktayım.
aynı zamanda A sınıfı İGU belgem var. (en son yükseltme sınavında aldım)
Fabrikamız 2014 yılı için bir OSGB den İYH ve İGU hizmet sözleşmesi imzalamıştır, ve sözleşme 2014 sonu bitiyor.
2015 yılı için işverenim fabrikada benim mevcut işime ilaveten İGU olmamı istiyor, İYH hizmeti yine OSGB den alınacak.
Sorum; 2015 yılı için 160 kişi x 8 dk =1280/60=21,3 saat İGU hizmetim 37 saatlik fazla çalışma süremden mi sağlanacak,
böylece geriye 37-21,3= 15,7 saatlik fazla çalışma sürem mi kalmış olacak,
yoksa normal çalışma sürem olan 180 saatlik süre içinde mi sayılacak.
Böylece bana piyasada yine 37 saatlik ek iş yapma imkanım baki kalmış olur mu?
Saygılar sunarım.
Mehmet KONAL
Merhaba, tam zamanlı çalıştığınız işyerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirsiniz fakat dışarıda çalışamazsınız. Süre olarak fabrikanızda kaç saat çalışmanız gerekiyorsa o kadar çalışabilirsiniz. Toplam fazla mesai ile 217 saatinizden düşecektir.
merhabalar ben şeker fabrikasinda cevre muhendisi olarak calisiyorum. yalnizca aritma tesisinden sorumluyum ve teşeron olarak calisiyorum. ayniz zamanfa c sinifi is guvenligi uzmaniyim 9 tane calisanim var. patronum calisanlarin egitimini benim vermemi istedi egitim verdim ancak isg katipten yada herhangi bi sozlesme yapmadikne yapmam gerekiyor banayardimci olursaniz cok sevinirim.
Merhaba, çalıştığınız firma isgkatipe girecek ve oradan sizi görevlendirecek ondan sonra o işyerinde iş güvenliği uzmanlığı yapabilirsiniz. İsgkatip üzerinden nasıl sözleşme yapılır netten bulabilirsiniz.
merhabalar ben şeker fabrikasinda cevre muhendisi olarak calisiyorum. yalnizca aritma tesisinden sorumluyum ve teşeron olarak calisiyorum. ayniz zamanfa c sinifi is guvenligi uzmaniyim 9 tane calisanim var. patronum calisanlarin egitimini benim vermemi istedi egitim verdim ancak isg katipten yada herhangi bi sozlesme yapmadikne yapmam gerekiyor banayardimci olursaniz cok sevinirim.
merhaba c sınfı uzmanım tehlikeli sınıfa 2015 temmuza kadar bakabiliyorum heralde ondan sonra nasıl bakmaya devam edebilirim yani aynı inşsaatlarda a sınıfı uzman görnünce c sınıfı uzman tam zamanlı çalışabiliyorya temmuzdan sonrada a sınıfı uzman görnse ben tam zamanlı olarak çalışabilirmiyim
Merhaba, kesin bir bilgi olmaksızın çok büyük ihtimalle 1 sene daha uzatılacak çıkarılacak yönetmelikle… Onun haricinde tehlike sınıfına uygun bir iş güvenliği uzmanı görevlendirildikten sonra yine sözleşme yapabilirsiniz.
çok teşekkür ederim
c Sınıfı isg uzman olarak 50nin Altında çalışanı olan işyerlerinin risk raporunu hazırlıyorum bireysel olarak. Haliylen de İşg katip üzerinden bir bildirim gerekmektedir.eğitim konusunda illa ki bir Osgb desteği almak mı gerekir?kanunda isg kâtibe az tehlikeli yerler için bildirim yapılma zorunluluğu olmadığı halde belge çıkarabilme yetkimiz bulunmama gibi birşey söz konusu olabilir mi ,?? SGK yetkililerinden verilen bilgiye göre de bireysel isg uzmanı isg katip bildirimi yapılmadan 50 Den az çalışanı olan az tehlikeli yerler için eğitim katılım belgesi verme yetkiniz var hangisi doğru bunun.??
Eğer uzman olarak bir iş yapacak ve imza atacaksanız, hangi işyeri olursa olsun isgkatipten bildirimli uzman olmanız gerekmektedir. Eğer bildirim yapacaksanız ise ya o işyerinin yada osgb nin çalışanı olmak zorundasınız.
Merhaba
Üç sorum olacak
1-Bireysel olarak iş güv uzm. ve işyeri hekimi olarak birlikte anlaşma yapıyoruz
İşyeri hemşiresi anlaşması da olması gerekiyor mu? İşveren bu noktada sorumlu oluyor mu?
2-Hekim devlette çalışyor. sgk primi ödenmesi gerekir mi?
2-Bir de hasta kayıt defteri(protokol defteri) için herhangi bir kurumdan onay gerekir mi?
Şimdiden teşekkür ederim
Kolay gelsin
Merhaba,
1- Torba yasa ile değişti, Sadece 10dan fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalıştırma zorunluluğu var, eğer işyeri bu tipte ise ve bulundurmuyor ise sorumlu olacaktır.
2- Devlette çalışan hekimlerin dışarıda 30 saatte kadar çalışırken sgk zorunluluğu bulunmuyor.
3- Protokol defteri çok eskiden sağlık ocakları kanununa göre toplum sağlığı merkezlerinde her sayfası onaylanmak zorundaydı, fakat şuanda bu konu pek gündeme gelmiyor nedense…(bilgi; Dr.A.Kadir ATLI)
ıyı gunler barıs bey. ben insaattda A sınıfı is guvenligi uzmanın yanında C sınıfı olarak tam zamanlı calısıyorum ısg katıpten hem ıce hemde dısa yonelık atamam yapıldı. Eger bır kaza olursa benım sorumlulugum ne olur. cevabınız ıcın tesekkurler sımdıden barıs bey.
merhaba, telefondan cevaplamıştım sanırım. sorumluluk öyle hemen cevaplanacak birşey değil, iş güvenliği uzmanı olarak yapmadığınız her çalışmadan sorumlu tutulursunuz.
Bir ilimizin milli eğitim müdürlüğünde A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak göreve başladım.Valilikle aynı bina içerisindeyiz.Bizden başka bazı kamu birimleri var.Bizden başka valilikte ve diğer birimlerde iGU yok.Risk analizi yapacağım.Sadece kendi katımızı yapsam eksik kalacak.Birçok şeyi ortak kullanıyoruz.Valilik üst işveren olarak değerlendirilebilir mi.Yardımcı olursanız sevinirim.selamlar.
Merhaba ;
Ben tam zamanlı olarak bir firmada görev almaktayım(isg uzmanı olarak DEĞİL normal çalışan). Çalıştığım yerin sahibinin firma portföyünü değerlendirip RD ,ADP ve İSG Eğitim hizmetlerini bireysel olarak vermek istiyorum.C sınıfı belgem var. Bunun için
*Ocak ayı itibariyle şahıs firması kuruyorum
*Hizmet vereceğim iş yeri ve firmalarla kısmi süreli , yazılı sözleşme yapacağım.
*Bu sözleşmeleri şahıs firmamdan anlaşılan fiyat üzerinden faturalandıracağım.
*Aynı zamanda İSG-KATİP üzerinden kısmi süreli sözleşme yapacağım.
*Zaten çalıştığım yerden 30 gün sigortam yatıyor ancak İSG kapsamında hizmet verdiğim yerlerden de sözleşme süresince sigorta talep edeceğim. Sigorta günleriyle alakalı kısıtlama yok diye biliyorum.
ve sorum şu ki ; Sizce burada yanlış düşündüğüm ,atladığım, unutmamam yada dikkat etmem gereken yerler var mı.
teşekkürler…
merhaba, hizmet vereceğiniz yerlerde sigortanız yatacak ve katip sözleşmesi yapacaksınız burda isg adına eksik yok. Ama bir sigortalı çalışanın parası maaş gibi banka kanalı ile yatacak diyor müfettişler, tabi konuya hakim olanlar.. Yani uzmanlık yapacak kişi ya çalışan ya osgb çalışanı olacak hizmetin karşılığı faturayı sadece osgb keser.
merhaba barış bey,
danışmanlık firması sahibi iş güvenlik uzmanıyım. iş yerlerinde risk değerlendirme, acil eylem planı, ve iş güvenlik eğitimleri verebilir miyim? fatura karşılığı.
Merhaba, veremezsiniz. diğer yorumlarda da anlattım.
merhaba baris bey, ben bıreysel hızmet vermek ıcın bır kac yerle anlastım kısmı surelı olarak ama benden hızmet bedelı olarak fatura ıstenıyor danısmanlık fırması kursam (sahıs fırma ) onun uzerınden fatura kessem oluyor mu ??? ıkıncı olarak işyerı hekım partnerım var oda kısmı surelı calısacak onunda hızmetını danısmanlık uzerınden faturalandırabılır mıyım ?? bıde danısmanlık kurunca benımde hekımde ayrı sıgortası nı mı yatıracagım danısmanlık fırması uzerınden ?? soru sayısı cok oldu cevaplayan arkadaslara sımdıden tesekkurler…
merhaba barış bey.
B sınıfı i.g uzmanıyım,sigortalı olarak çalışmakta olduğum aile şirketimizin aldığı çok tehlikeli işlerde uzman olarak çalışabilmem için sigortamın i.g. uzmanı olarak yatması yeterli olurmu?
birde kamuda çalışan doktor ve hemşirelere ayrıca bizimde sigorta yaptırmamız gerekirmi?
Merhaba, sigortanızın yatması ve isgkatipten görevlendirmeniz olması yeterlidir. Kamuda çalışan sadece işyeri hekimlerine dışarıda çalışabilme hakkı tanınmış ve sigorta yatırılmamaktadır. İsgkatipten görevlendirmesi yapmanız yeterli olacaktır.
Barış bey merhabalar,
Çalıştığım firmada muhendis olarak çalışıyorum.İş güvenliği uzamanı olarak da çalışabilir miyim bireysel olarak. Az tehlikeli sınıfta.Hizmet verdiğimiz 3 tane proje var onların rd yapacağım.Hepsi için ayrı ayrı sözleşme mi yapmam gerekiyor.
Yoksa sadece isg katip üzerinden görevlendirme yapılabiliyor mu ?
Yardımcı olur musunuz?
Merhaba, sigortalı bulunduğunuz firma altında sadece katip sistemine giriş yaparak çalışabilirsiniz, fakat hizmet verdiğiniz projelerde uzmanlık yapmak istiyorsanız sgk sicil numaralarında sözleşme, sigorta ve katip girişiniz olmalıdır.
merhaba. Bir mimarlık ve inşaat şirketinde mimar olarak çalışmaktayım. işin durumuna göre şantiye şefi olarakta görev almaktayım.C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi aldım. çalıştığım şirkette kullanmak ve sınıf yükseltmek için 3 yıllık hizmet süresi zorunluluğunu sağlamak istiyorum. 3 yılı doldurmamda tam süreli çalışma yapmak zorundamıyım. İGU ile ilgili bir sözleşme yapmam durumunda uzun süredir çalıştığım şirketimdeki haklarımda bir kayıp olurmu.Hem şantiye şefi hemde İGU olarak çalışabilirmiyim. sgk nın nasıl yatırılması lazım. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. saygılarımla
firmanın iş alanında inşaat da olduğu için çok tehlikeli sınıfta yer alıyor. ofisde çalışan sayısı yaklaşık 15, iş durmuna görede aylık yaklaşık 10 kişi şantiye alanında sigortalı oluyor. birde sadece ofis kısmında igu uzmanlığı hizmeri verebilirmiyim. yoksa bir osgb veya a sınıfı igu uzmanı altındamı görev almam lazım
Sgk sicil numarası çok tehlikeli sınıfta ise hizmet veremezsiniz, a-b sınıfı uzman altında çift görevlendirme ile hizmet verebilirsiniz.
iyi günler Barış bey
firmamızın 3 şantiyesinde bünyemizde bulunan 25 adet işçi çalışmaktadır, herbir şantiyede çalışan işçi sayısı 10 dan azdır. bu durumda diğer sağlık personeli çalıştırmamız gerekirmi? yani diğer sağlık personeli, şirkette çalışan işçi sayısınamı yoksa hizmetin verildiği şantiyedeki çalışan sayısına göremi görevlendirilir acaba?
bir sorumda;
kamyonu olup hiçbir kuruluşa bağlı olmadan, kendi adına yük taşımacılığı yapan kişiler (sigortalarınıda kendileri yatırıyorlar)iş güvenliği hizmetini nasıl alabilirler?
Merhaba, aynı sgk sicil numarası altında 10’dan fazla ise diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu var.
Kendi sigortasını kendisi yatırma diye birşey bilmiyorum, bağkurlu olmalıdır ve eğer bağkurlu ise ve başka kimse çalışan bulunmuyor ise hizmet alma yükümlülüğü yoktur.
Merhaba ben devlet kurumunda okul müdürlüğü yapıyorum c sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanıyım bana ek bir getirisi olabilirmi
Merhaba, kurumunuzda görevlendirme yaptığınız takdirde ek getirisi olacaktır.
Merhaba. Ben Elektrik Elektronik Mühendisiyim şahıs şirketim var proje çizim üzerine. Aynı zamanda isg uzmanıyım C sınıfı. Size sorum ben bireysel olarak nasıl çalışırım? Eğitim vermek risk değerlendirme yapmam mümkün mü? Mümkünse nasıl olur bu. Yol gösterirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba, bireysel çalışmak için her işyerinde sigortalı kısmi süreli sözleşmeli olmanız gerekmektedir. İsgkatiptende sözleşmeniz bulunmalıdır. Bu şekilde çalışabilirsiniz.
merhaba barış bey ben bi işçi emeklisiyim ve petrol istasyonuma tek başıma bakıyorum çalışanım yok sadece lpg sorumlu müdürum var benimde işyerime iş gövenlik uzmanı ve hekim alma zorunlulugum varmı
Merhaba, lpg sorumlu müdürünüz işyerinizde sigortalı ise bu hizmetleri almak zorundasınız.
Merhaba benımde bir sorum olacaktı.Ben tam zamanlı bır yerde çalışıyorum.sgk tam yatıyor.(tam zamanlı çalıştığım yerde uzman değilim) Fakat uzman olarak (ıgu) osgb ile anlaştım haftada 1 gun olarak..Şimdi benım sorum su sigortam tam yatıyor uzman olarak çalıştığımda osgb benım sgk yatırmak zorundamı.
Merhaba, çalışma yapılacak tüm işyerlerinde sigorta yatırılmak zorundadır.
Barış Bey,
Limited şirket ortağıyım. SSK emeklisiyim. Emekli maaşımdan SGDP kesiliyor.
Kendi şirketimin İG uzmanı olarak İSGKATİP’te sözleşme yaptığımda şirketim bu görev için bana bir ödeme yaparsa nasıl yapacak? Bu ödeme karşılığında nasıl bir resmi evrak vermem gerekecek?
Merhaba, Şirketinizde destek primi kesildiğine göre o şirkette sosyal güvenliğiniz bulunduğu için sigorta açısından bir sıkıntı olacağını sanmıyorum, şirketiniz ile aranızda miktarı belirleyecek bir sözleşme yapıp gider makbuzu yoluyla ücret alabileceğinizi düşünüyorum. Daha detaylı olması için mali müşavirlere danışmanızı öneririm sonuçta sorunuz şirket ödemesi ile ilgili.
Merhaba Barış Bey,
C sınıfı İSG uzmanıyım,fakat tamamen farklı bi sektörde çalışıyorum,ama isg yi de yavaştan öğrenmek istiyorum,eğer güzel gelirse o sektöre kaymak istiyorum.Fakat bunu yapabilmem için bu işimi kaybetmeden İSG ile ilgili bi iş bulabilmem lazım.Ayda bir gidip çalışabileceğim yerler var mıdır?Varsa oralara başvurmam için nasıl bir yol çizmem lazım?
Merhaba, bir işyerinde tam zamanlı çalışan biri dışarıda başka bir işyerinde iş güvenliği uzmanlığı yapamaz. Resmi olarak çalışamazsınız fakat öğrenmek amacıyla bir iş güvenliği uzmanının yanında çalışma yapabilirsiniz.
Merhabalar;
Şuan bir şirkette mühendis olarak tam zamanlı çalışmaktayım. bunun yanında başka bir yerde İG uzmanı olarak görev yapabilirmiyim.
iyi çalışmalar.
Merhaba, tam zamanlı çalışan personel başka bir işyerinde çalışma yapamaz.
merhaba,
şuan iş sağlığı ve güvenliği okuyorum.seneye mezun olacağım.ilk girişte c sınıfı uzmanlığı kazanacağımdan eminim.sonrasında bireysel olarak çalışmayı düşünüyorum.saha deneyimim hiç olmayacak yeni mezun olacağım için.ne önerirsiniz?
Merhaba, çok şey söylenebilir fakat geniş olacağından yazmaya zaman yetmez. Başlangıçta saha deneyiminiz olmayacağından bireysel çalışmak zor ve hata olabilir, çünkü yaptığınız her yanlış sadece sizi ilgilendirecek ve sizi yönlendirecek kimse olmayacak. İlk aşamada bir osgb bünyesinde çalışmak daha doğru olabilir belki tecrübe kazanmak ve tecrübelilerden faydalanmak adına.
özel sektörde çalışıyorum çalıştığım iş yerinde günde 1-2 saat c sınıfı isg uzmanı olarak çalışıp sgk nın 1 gününü isg olarak 29 gününü normal yatırılırsa sistemde görünür mü yalnız iş
yerinde isg uzmanı haftanın belirli günlerinde çalışmaktadır herhangi bir sakınca yaşanır mı bilgilendirirmisiniz
Aynı işyerinde iki farklı prim yatırıldığını bilmiyorum. Yani tek ünvanla olacağını düşünmekteyim. Tavsiyem 30 gün üzerinden iş güvenliği uzmanı olarak yatırılsın. İleride belge yükseltmede gün gün hesap edilmektedir. Sorunuzun (isg uzmanı haftanın belirli günlerinde çalışmaktadır herhangi bir sakınca yaşanır mı) bu kısmını anlamadım.
Merhaba Barış Bey,
OSGB’de çalışmaktayım. Bir firmanın alt taşeronu olan yabancı bir firmaya hizmet vermemiz talep edildi.Ancak çalışan personel yabancı uyruklu sadece çalışma izinleri var. İsg-katip’ ten atama yapılabilmesi için sgk numarası gerekli ancak vekalet alabilecek yetkili kişi bulunmamaktadır.
Atama yapılmadan danışmanlık hizmeti verilebilir mi bu firmaya? Bu şekilde çalışırsam olumsuz bir durum ile karşılaşıldığında bu durum beni yasal olarak bağlar mı?
Merhaba, danışmanlık hizmeti verirsiniz ama uzman olarak gözükmezsiniz. Olumsuz durumlarda danışmanda olsanız, uzmanda olsanız yapmış olduğunuz çalışmalar önemlidir. Farklı bir sorun olabilir ve neden atama yapmadığınız sorgulanabilir ve çsgb bilirse eğer uzmanlığınız ile ilgili sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Çalıştığım işyerinde isg uzmani var ben normal personel olarak çalışıyorum sgk isg uzmanı olarak yaptırılabilir mi herhangi bir sakıncası var mi sakıncası yoksa nasıl bir yol izlemeliyim
Sigortanızı yatırabilirler tabi ki, uzman olarak çalışabilirsiniz.
Merhaba,
Tehlikeli iş grubunda yer alan 450 kişilik bir şirkette çalışıyorum. 2014 yılı mayısında C Sınıfı İGU uzmanlığını hak ettim. Şirketimiz OSGB ile anlaşmalı ve kısmi çalışma süresi içinde bir personel görevli.
Yükseltme sınavlarında prim günü sağlamak üzere İGU olarak görev almak istiyorum. OSGB görevlisi aynen görevine devam ederken bende bu görevi ifa edebilir miyim? Şirketim yasal olması halinde bunu uygun görüyor.
Var olan kişi başı saati üzeri şirketlerin IGU’nı görevlendirmesinde bir yasal engel var mı?
Bu şekilde çalışmam mümkün ise sanıyorum işkatip’ten anlaşma yapmam gerekiyor. Sigortam yatırıldığına göre ISG olarak ayrıca SGK için bir başvuru yapmamız gerekiyor mu?
IGU olarak görevlendirme yapıldığımda ayrıca ücret talebim olmayacağı için ayrıca çalıştığım şirkete fatura kesmem gerekmiyor değil mi?
Paylaşım yağarsanız mennun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
İyi çalışmalar,
Merhaba, edebilirsiniz isgkatip üzerinden sizde görevlendirme yapabilirsiniz. Aynı süre olmak zorundadır. SGK da iş güvenliği uzmanı koduyla sigortanız yatırılırsa hiç sorun yaşamazsınız. Sigortalı çalışan kimse zaten fatura kesemez, iş güvenliği hizmetinde fatura sadece osgb kesebilir. Umarım işinize yarar, anlamadığınız kısımlar olursa telefon açabilirsiniz. Kolay gelsin.
Teşekkür ederim.
Oldukça yararlı bir bi,lgi oldu benim için.
Kolay gelsin.
Barış bey bir sorum daha olacak.
SGK primleri iş katip’deki anlaşma saati/günü üzeirnden mi yoksa şu anda olduğu gibi 30 gün üzerinden mi yatırılması gerekecek. Aksi takdirde prim gün kaybına uğrarım.
Fakat tahmin ediyorum şirket çalışanı da olduğumdan var olan prim ödeme gününde bir değişiklik olmayacak.
Görüşünüzü rica ederim.
İyi çalışmalar,
Prim isg katipteki saatin güne karşılığı şeklinde yatırılmaktadır. Toplamda 30 günlük primizin yatıyorsa prim kaybı yaşamazsınız.
Teşekkürler.
Dilinize sağlık.
Rica ederim. Size de kolay gelsin.
Merhaba konu ile ilgili facede bir isg grubunda paylaşım olmuştu :
C sınıfı uzman a nın olduğu yerlerde eğer a yı kiralayan firmanın sigortalı çalışanı ise çalışabilir denilmişti böyle birşey var mı aradım bulamadım da
Merhaba, daha önce C sınıfı uzmanlar için çok tehlike sınıfta A sınıfı uzman var ise atama yapılabiliyordu, fakat şuan da her uzman tehlike sınıfına uygun işyerine atama yapılabilmektedir.
Merhaba,
Yukarıdaki cevabınıza istinaden soruyorum. Bir firmada tam zamanlı çalışan bir personelin ayrıca iş güvenliği belgesini işletmek için e-katip üzerinden 2. uzman olarak atanması için sgksı iş güvenliği uzmanı koduyla ödenecek yine aynı işini yapacak ama aynı süre girilirse hangi uzmanın sorumluluğu olduğunun ayrımı nasıl yapılacak firma için ? Firmada hali hazırda isg uzmanı ataması zorunlu saati üzerinden yapılmış durumda çünkü. Bunun üzerine ek olarak ikinci uzmanı sembolik bir süre giremez miyiz ? Mesela ayda 10 saat. Girdim diyelim bu sefer fazla çalışmaya girecek. Sgksı fazla mesaiye göre yatırılmak zorunda değil mi ?
10 saat olarak belirttiğim sembolik rakam 1 saat olacaktı. Hata için özür dilerim.
Merhaba, işyerinde bir uzman ataması var ise kısmi süreli ikinci bir uzman ataması yapılamayacak, tek işyeri tek uzman sorumlu olacak, tam zamanlı çalışan uzman var ise diğer bir uzman ataması gerekli ise yapılabilecek.
Kısmi süreli çalışmalarda fazla mesai yapılamamaktadır.
merhaba kolay gelsin, ben kadrolu olarak kamuya atandım ve A sınıfı iş güvenliği uzmanıyım aynı zamanda kuruma başvuruda bulundum 2016 yılını bekledikleri için görevlendirilmem yapılmadı ancak ben bu süreyi değerlendirmek istiyorum ve benim dışımda da uzman olduğu için görevendrilmem yapılmayabilir.
benim sorum şu; ben özelde osgb bünyesinde aylık çalışma saatimin bir kısmını değerlendirebilirmiyim bunun yasal dayanağı varmı ve nasıl bir yol izlemem gerekiyor .
şimdiden teşekkür ederim iyi günler dilerim. saygılarımla…
Merhaba, dışarıda çalışma yapamazsınız. Eğer kendi kurumunuzda görevlendirme yapamazsanız, farklı kurumda görevlendirme yapabilirsiniz. Kendi kurumunuzda izin alarak yapabilirsiniz.
merhabalar,
kendimize ait bir talaşlı imalat atölyesinde çalışmaktayım. makina mühendisiyim ve ek gelir olarak iş güvenliği uzmanı olmak istiyorum.bir çok sektörde uzun yıllar saha ve fabrika deneyimim var. kazalar ve hatalar konusunda bilgiliyim. yalnız şöyle bir soru işareti var kafamda! hesaba göre 10 adet firmaya kadar bakmak mümkün mesailerle ama sigorta primi 30 gün olmalı diyor yukarıda. özetle benim kendi çalıştığım yerde sigortamı kesip diğer firmalarda toplam sigorta primimden eksik kalan olursa kendi firmamda bunu tamamlayabilir miyim? sorum biraz karışık oldu umarım derdimi anlatabilmişimdir 🙂
şimdiden teşekkürler.
Merhaba, bir yerde tam zamanlı çalışıyorsanız dışarıda çalışma yapamazsınız. Kendi firmanızda kısmi süreli olarak gözükürseniz ve diğer firmalar ile çalışırsınız ve eksik kalan prim günlerini dışarıdan kendiniz ödersiniz. Eğer kendi firmanızdan öderseniz 20 gün ve üzerini sgk tam zamanlı çalışma olarak görmektedir ve buna göre tam zamanlı olarak gözükürsünüz. Umarım bende anlatabilmişimdir.
Merhaba Barış Bey;tüm cevaplarınız için teşekkürler.Sorum şu şekilde olacak:
Bir OSGB de çalışıyorum.Aylık danışmanlık yaptığımız tüm firmalar için tabiki isg katipten bildirimde bulunuyoruz.Fakat bu zamana kadar sayısı 50 den az olan hiçbir az tehlikeli firma için risk degerlendirmesi,acil eylem planı ve eğitim verirken isg katipten bildirim yapmadık.Fakat hepsine osgb çalışanı olan isg uzmanları olarak kendimiz imza attık,osgb de faturasını kesti.
Siz yazılarınızda ig uzmanı her imza attıgı evrak için isg katipe bildirimde bulunmalıdır demişsiniz.Buna göre OSGB az tehlikelilere verdiği bu hizmetlerde isg katipe bildirimde bulunmadığı için yanlış mı yapıyor?Bizim yükümlülüğümüz nedir?sonuçta evraktaki imza bizim.
Cevabınızı dört gözle bekliyorum ve şimdiden teşekkürler.
Bi kısmını diğer yorumda cevapladım. Sorumluluk bilen müfettiş sorgusunda veya osgb denetiminde ortaya çıkarsa var. Osgb’de olsa İş Güvenliği Uzmanı’da olsa katip sözleşmesi olmadan hizmet verilemez.
barış bey çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde a sınıfı uzmanın altında görevlendirilecek c sınıfı uzmanlar için bir görevlendirme yazısı olması gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa ne şekilde bir yazı olmalı? yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba, artık sadece tam zamanlı çalışan uzmanların yetmediği işyerlerinde bir diğer uzman görevlendirme yapılabilecektir. Görevlendirme yazısı diye birşey yok, isgkatip görevlendirmesi bulunmalıdır.
Barış bey merhaba ,
Aylık toplam 160 saatlik mesaili özel bir şirkette çalışmaktayım.c sınıfı işgüvenliği sertifikasını aldım ve isgkatip ekayıt oldum.10 çalışandan az bir firma ve birde 17 dairelik apartman için görev yapmam isteniyor.Hİçbir OSGB ye bağlı değilim ve şahıs olarak tek başıma bakmak istiyorum. Başka bir şirkette çalışırken şahsım dışardan buralara bakabilir miyim? Fatura veya makbuz vermem gerekecek mi? Gerekirse nasıl verebilirim ? Ayrıca sigorta yapacaklar mı? Konuyla ilgili bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, aynı soruları bir çok kez açıkladım. Bireysel olarak çalışmak için çalışılacak işyerinden sigortanız yatmak zorunda ve katipten giriş yapmalısınız. Ayrıca 150 saatin üzerindeki çalışmalar sgk’ya göre tam zamanlı çalışma olarak gözükmektedir. İleride sorun yaşamak istemiyorsanız tam zamanlı çalışırken dışarıda çalışma yapmayınız.
Merhaba Adliyede görev yapmaktayım ve teknik öğretmen olduğumuz dolayı kurum bizi iş güvenliği sertifikası almamız için kursa göndermek istiyor. Amirin dediğine göre adliyeler tehlikeli sınıfa giriyor. Biz C sınıfı sertifika alıdıgımızda görevlendirme yapabilirlermi? Ayrıca kurumda 1500 yakın veya daha fazla personel bulunuyor tahmini kaç uzman gerekir. Kamu kurumları Nace kodlarını nerden öğrenebilirim.
Merhaba, iki taraflı istek doğrultusunda görevlendirme yapılabilir, kursa gönderilir. Tehlikeli sınıfta kişi başı yılbaşına kadar 8 dk, 2016 dan sonra kişi başı 20 dk görev alır uzman, bi zahmet siz hesaplayın. SGK sicil nosunun 2. rakamından 7.rakama kadar olan kısımdan öğrenebilirsiniz.
Merhaba baris bey sorulan sorular verdiginiz cevaplar mukkemmel ve anlasilir benim sorum buyuk bir firmada calisiyorum disardan taseron isciler geliyor isg elemani adinda meslek lisesi mezunu bi arkadasimiz calisma yapacaklari is hakkinda yanlarinda getirdikleri malzemeler vs rapor hazirliyor ve altina kendi adini soyadini yazip imzaliyor. Bir sorun olsa o arkadsin durumu nedir birde 2016 da durumu ne olur
Merhaba, sorunuz çok geniş olmuş, kaza olduktan sonraki durum kusur oranları ve işini yapmayana göre değişir. İsg elemanı diye bir tabir yoktur ama yargı karşısında bu işten sorumlu arkadaş bu kişi derlerse o kişide yargılanır.
BARIŞ BEY MERHABA;
İNŞAAT FİRMASINDA KISMI SÜRELİ ÇALIŞAN A SINIFI UZMANIN ALTINA C SINIFI UZMAN ATAMASINI NASIL YAPILABİLİRİM ACABA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.
TEŞEKKÜR EDERİM İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.
Merhaba, artık sadece tehlike sınıfına uygun uzman atamaları yapılacak. Yani inşaatlar için atanan A sınıfları kendileri işin başına gidecekler. Sadece tam zamanlı çalışan uzmanların yanına gerekirse yine tehlike sınıfına uygun olan uzman ataması yapılabilecek. İyi çalışmalar.
barış bey bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
657 ye tabi belediye çalışanıyım. görev yaptığım kurumda aynı zamanda İSG uzmanı olarakta çalışmaktayım. benimle beraber bir arkadaşımız daha kurum içinde İSG katip üzerinden ataması yapılmış ve İSG uzmanlığı yapmaktadır. çalışan sayısı 140 kişidir. ücret konusunda İK müdürü tek kişiye uzman parası öderim diyor. öncelikle 2 kişi görevlendirilebilirmi? görevlendirilebilirse aynı ücreti almaları gerekmez mi? ayrıca bize konuyla alakalı belge getirirseniz ödeme yaparım diyor? böyle bir döküman bulabilirmiyim delil olarak? yardımınızı bekliyorum
Merhaba, birden çok uzman görevlendirmesi sadece ilk uzmanın süresi doldu ise yapılabilir. Tehlike sınıfına göre hesaplamalısınız. Görevlendirme yapıldıktan sonra ücret kat sayı puanlaması ile hesaplanmaktadır. Belge olarak ne istediğini anlamadım, atama ise isgkatip çıktısı zaten belgedir. Niye atamam gerekir derse kanun maddesini gösterirsiniz.
Merhaba Barış bey.
Ben özel bir şirkette atölye şefi olarak tam zamanlı çalışıyorum. İş güvenliği uzmanlığı belgem var. Başka bir özel iş yerinde iş güvenliği uzmanı olarak sözleşme yapabilirmiyim?
Merhaba, olması gerekeni söylersek hayır çalışamazsınız. Fakat şuan sorgulama yapılamadığı için sizin tam zamanlı çalışan olarak çalıştığınız tespit edilirse sözleşmeleriniz düşürülür.
Merhaba Barış Bey, C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım 2013 yılında sertifikayı aldım. Şu an çalışmıyorum.Bireysel olarak hizmet verebileceğim iş yerleri, izlemem gereken yollar hakkında bilgilendirebilirmisiniz? yada konu hk.yararlı linkler paylaşabilirseniz memnun olurum. Teşekkür ederim
Merhaba, bireysel çalışmak için az tehlikeli veya tehlikeli sınıftaki işyerleri ile anlaşıp, çalışacağınız süre kadar sgk priminizin işyeri tarafından yatırılması ve isgkatip sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
kolay gelsin benim sorum şu olacak:c sınıfı sertifika almayı düşünüyorum malum 2016dan itibaren tüm iş yerlerinde geçerli olacak. sertifikayı aldıktan sonra osgb ile çalışmak istemiyorum.bireysel olarak yapmak istiyorum.hatta sanayi de yanında 1 ile 5 kişi çalıştıran kişilerle çalışmayı planlıyorum.bireysel olarak bu mümkün mü çoğu yerde bunun aksini okudum.yani bir osgbye bağlı olmak zorunda mıyım? teşekkürler
Bireysel çalışmak tabi ki mümkün, çalışacağınız işyerinden sigortanız yatacak ve ücreti maaş gibi alacaksınız. İsgkatipten sözleşmeniz olursa çalışabilirsiniz.
teşekkürler peki isg katip sözleşmesi nedir?
İsgkatip bakanlığın hizmet veren personelleri takip ettiği sistemdir. Sözleşmeler bu sistem üzerinden yapılır.
Mrblar, C iş güvenliği uzmanıyım, Danışmanlık firmasındayım..en çok kaç saat igu olarak çalışma hakkım var…kısmi süreli çalışmak istiyorm başka yerlerde yalnız anlamadığım İşyerlerin Osgb ile çalışmaları maddi olarak daha uygun değil mi, mesela bana ve doktora maaş vermektense…yardımcı olur musunuz..
Kısmi süreli çalışmalarda 195 saat, tam zamanlı 217.5 saat çalışma süresi vardır. Maddi durum çalışılan osgb ve bireysel çalışanlara göre değişir.
24 mayıs 2014 Sınavında B sınıfı için de dava edilmiş soru var mı…kazanma ihtimali var mı acaba…
Ayrıca çevre görevlileri başka işte çalışamaz deniliyor bu durumda iş güven uzm olarak çalışmamızın önünü kapatmaları haksızlık…bilginiz var mı, çk teşekkürler şimdiden
Mrblar…24 Mayıs 2014 İSG Bsınıfı için birkaç sorunun dava edildiğini durdum…Bilginiz var mı acaba…süreç ne aşamada…Kolay gelsin
Merhaba, sınav sorularını takip etmemekteyim. http://isgfrm.com/ forumlarda arkadaşlar var, takip etmekteler.
Barış bey merhaba ,
Çalıştığım osgb beni bir işyerine Dışa görevlendirme şeklinde atamış ancak bana herhangi bir bilgilendirme yapmadı veya o işyeriyle benim aramda herhangi bir bakanlık formatına uygun Islak imzalı sözleşme imzalanmadı ve bu işyerinde ölümlü bir iş Kazası oldu . Ancak benim o firmayla ilgili hiçbir çalışmam veya ziyaretim olmadı bugüne kadar . Bu Kazayla ilgili benim yasal sorumluluğum var mıdır ?
Teşekkürler .
Merhaba, yasal yükümlülük konuları tartışmaya açık ve yargıya bağlı bir konu bu konuda fazla bilgi vermek yanlış olur. Osgb sorumlu müdürünün yaptığı atamaları çalışanlara aktarma sorumluluğu vardır. Size de şöyle bir soru gelebilir neden isgkatip’e bakmıyorsunuz diye… Bu konuda bakanlık toplantılarında dile getirmeye çalıştım her atamada personellerinde onayı gereksin diye ama dinleyen olmadı maalesef.. Sizi sorumlu tutarsalar sizde osgb sorumlu müdürünü sorumlu tutun çünkü kanunen sizi bilgilendirme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Barış Bey tekrar merhaba,
Biz de sizin dediğiniz gibi yapmayı planlıyoruz çünkü ortada yazılı bir sözleşme yok ve işverenin bilgilendirme yükümlülüğü var.İş güvenliği uzmanları tabiki atamalarını sürekli kontrol etmeliler ancak osgblerin bizlere atadığı firmalar için kâtipte bizim onay vermemiz gerekmediğinden ( yani osgbler bizim saatlerimizi istedikleri gibi kullandıklarından ) bu konuda uzmanların mağduriyeti var.
Teşekkürler.
Merhaba, umarım sizin için sorun olmaz, bu mağduriyet gerçekten büyük bir sorun, sizde sürekli olarak bakanlığa şikayette bulunun belki bir gün sesimizi duyan olur.
Benim işterim büro tarzı..yani az tehlikeli…isg uzmanıyım aynı zamanda…kendi işyerimde İGU olarak çalışmam için izlemem gereken yolu bilmiyorum…sadece risk değerlend mi yapmam lazım ki geçte kalmışım sanırım…atama yazısı filan mı yazıp sistemd yükleyeceğim…yardımınıza ihtiyacm var…tşkrler şimdiden
Konu ile ilgili en kısa sürede yönlendirme yazısı yazıp yayınlarım, kısaca isgkatip sistemine giriş yapıp görevlendirme kısmından uzman olarak kendi atamanızı yapmalısınız.
Merhaba ben aralık 2014 te c sınıfı isg sınavına girdim ve sınavı geçtim.Fakat belge ücretini yatırmamıştım şu an yatırmak istiyorum ama bankada ismime böyle bir işlem yapılamadığını söylediler ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz?
Merhaba, çalışma bakanlığına dilekçe ile müracaat etmeniz gerekmektedir. Gidip görüşmenizde de fayda var.
Emekliyim. bireysel calismak istiyorum.anlasdigim isverenler ssk yatirmak zorundami.
Emeklilerde sgk destek primi yatırılmak zorundalar.
Ortağı ve yönetim kurulu üyesi bulunduğum şirkette uzmanlık yapmam da sakınca var mı acaba?
Herhangi bir sakınca yoktur, isgkatip üzerinden bildirim yapmalısınız. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği İşverenin Kendi İşyerinde Yapacağı Çalışma Taahhütnamesi var bunun imzalayarak bakanlığa bildirimi gerekir.
Merhabalar baris bey kusura bakmayin belki daha onceden bu soru sorulmustur ama okudugum kadariyla anlayamadim simdi ben bi firma icin egitim ve risk degerlendirmesi yapacagim. Is yeri beni 2 gun sigortali gosterecek. Ama isg katip sozlesmesi icin 2 gun sigortali gozukuyorum ya 7,5×2=15 saat×60=900 dakikadan mi yapmam gerekiyor yoksa sistemin gösterdiği sure olan 10 kisi×6 dakika=60 dakika uzerinden mi bide 2. Gunun sonunda isg katipten sozlesmeyi iptal edicem onu biliyorum ama bu isg katipteki calisma suresi kafami cok karistiriyo yardimci olursaniz cok sevinirim
Merhaba, çalışan sayısına göre katipten bildirim yapmalısınız. Çalışma süresi kafamı karıştırıyor kısmını anlayamadım, daha açık sorarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
ÇALIŞMIŞ OLDUĞUM FİRMADA ÇOK TEHLİKELİ OLDUĞU İÇİN BİR OSGB FİRMASINDAN A SINIFI UZMAN ATANDI VE BENDE TAM ZAMANLI C SINIFI UZMANIYIM VE A SINIFI UZMANA YARDIMCI OLARAK HİZMET VERİYORUM.FAKAT ÇALIŞMIŞ OLDUĞUM FİRMA E-KATİP SİSTEMİNDE BENİ A SINIFI UZMANIN YARDIMCISI OLARAK ATAYAMIYOR.AYRICA ATAMA OLMASADA SİGORTADA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLARAK GÖRÜNDÜĞÜMDEN 3 YIL SONRA B SINIFI SERTİFİKASI SINAVINA GİREBİLİYOR MUYUM.BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.İYİ ÇALIŞMALAR.
Merhaba, isgkatip üzerinden artık A sınıfı altında atama yapılamıyor. Atamanız olmadığı için sigortada gözükmeniz önemli olmuyor ve çalışmış sayılmıyorsunuz.
Yönetmeliğin 7 nci maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yapılan
görevlendirmelerden (yardımcı C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı) Genel Müdürlüğümüze
bildirilenler fiili çalışma süresi hesaplamalarında değerlendirilmektedir. Adaylar, Genel
Müdürlüğe bildirilen görevlendirme belgelerinin yer aldığı evrakı (kurumda veya
işyerinde kalan onaylı nüshalarını) ve görevlendirilen kişilerin işyerinin tam süreli sigortalı
çalışanı olduğunun tespiti için SGK prim dökümlerini eğitim kurumlarına ibraz edecek
olup söz konusu evrak eğitim kurumlarınca program onay aşamasında İSG-KATİP’e
yüklenecektir. İşyerinin tehlike sınıfına uygun olarak görevlendirilmesi zorunlu olan iş
güvenliği uzmanının kontrolü Genel Müdürlükçe yapılacaktır
Merhabalar
bir inşaat firmasının şantiyesinde C sınıfı igu olarak çalışacağım
ama isg katipte atamam olmayacak, bu büyük bir sıkıntı
peki firmanın ofis kısmından sigortam yatsa ve isg katipte atamam olsa
şantiyede de çalışmamda mahsur var mıdır?
firma benim iş güvenlik uzmanım budur dese yeterli olur mu ?
Merhaba, firmanın ofis kısmı hangi tehlike sınıfında, eğer tehlike sınıfı uygun ise sadece ofis çalışanlarına hizmet verebilirsiniz. Şantiyede çalışamazsınız. Firmanın sözlü yada yazılı beyanı önemli değil, sadece isg katip baz alınmaktadır.
merhabalar;
şuan ssk lı olarak bir yerde çalışmaktayım. çalışmaya devam ederken başka bir yerde C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilir miyim. Eğer çalışabiliyor isem 3 yıl sonra B sınıfı yükseltme sınavına tabi olabilir miyim. bilgilendirirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler
Merhaba, tam zamanlı ssk’lı olarak çalışıyor iseniz dışarıda bir çalışma yapamazsınız.
Merhaba,
A sınıfı mevcutta sgl olarak bir iş yerinde çalışıyorum.
A sınıfı İSG uzmanı olarak dışarıda çalışabilir miyim?
Merhaba, bir işyerinde tam zamanlı çalışan dışarıda çalışma yapamaz.
Merhabalar A sınıfı isg uzmanı çok tehlikeli sınıfa giren inşaat firmasında işe girişi yapılmadan e katipten atanabilir mi ? Atanırsa karışlışacak sorunlar nelerdir ? Aynı anda 2 şirkette e katipte atanabilir mi ? Teşekkürler, İyi çalışmalar.
Merhaba, işe giriş yapılmadan katipte şuan sorgulama yapılmadığından atama olur, fakat müfettiş teftişinde sigorta dökümü istenmekte eğer dökümde yer almıyorsanız sigortasız personel çalıştırmadan işyeri ceza yer, sizde ceza yersiniz. Tam zamanlı çalışmalarda dışarıda çalışma yapamazsanız. İki ayrı yerde çalışacaksınız iki yerde de kısmi süreli çalışmalısınız.
Merhaba bir ofiste tam zamanlı olarak bir işyerinde ofis elemanı olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda da C sınıfı igu belgem var ve çalıştığım iş yerinde ofisin risk değerlendirmesini yapıp imzalayabilir miyim, eğer oluyorsa bile izlemem gereken ilgili merciilere bildirirken hangi yolu izlemeliyim? Bir de ziraat Müh. olduğum için çalıştığım yerinin dışında az riskli peyzaj işleri ile uğraşan işletmelerde risk değerlendirmesi yapıp imzalayıp sorumlu olabilir miyim?
Merhaba, çalıştığınız işyeri ile isgkatip sözleşmesi yaparsanız risk değerlendirmesi yapabilirsiniz. Dışarıda risk değerlendirmesi yapıp imzalayamazsınız.
3 Çalışanı olan ve 1 i şirket yetkilisi olan bir inşaat şirketinde işlerini taşerona yaptırmaktadır. ve 2015 yıl başından beri şirketin sigorta açılışı yapılmıştır. bu şirketin hiç isg sorumlusu olmamıştır cezai durumu var mıdır ? geçmişe dönük cezai durumu nedir ?
Evet cezalı durumu vardır ama yazan olurmu bilmiyorum. Müfettiş eğer geçmişe dönük yazmak isterse yazabilir.
Merhaba Barış bey,
kozmetik sektorunde 8 yıldır calışmaktayım C sınıfı iş güvenliği belgem var fakat bildiğiniz gibi kozmetik sınıfı nace koduna göre B sınfına girmektedir.
çalıştığım yerde tam zamanlı sigortam yatmaktadır firmada ISG uzmanı olarak ne kadar süre çalışabilirim ? 2016 temmuz mu ?
Eğer olmazsa B sınıfı yükseltme için csınıfı belgemi işletmem gerekli bir osgb ile kısmı süreli anlaşma mı yapmam lazım .?
çok teşekkürler
Merhaba, tehlike sınıflar tebliğine göre kozmetik işi tehlikeli sınıfta, c sınıfı uzmanlık belgesiyle 1/1/2017 tarihine kadar hizmet verebilirsiniz.
merhaba
şu an bir firmada isg koordinatörü olarak sgk lı çalışıyorum.5 aralık sınavında c sınıfı uzman oldum.kendi hesabıma çalışabiliyor muyum?çalışabiliyorsam ne tür prosedür izlemeliyim.bu şekilde çalışa biliyorsam b sınıfına girmek için belgem işliyo gözüküyor mu?
Merhaba, tam zamanlı çalışma yapıyorsanız dışarıda çalışma yapamazsınız, belge işlemesi için katip üzerinden onaylanmış kesintisiz en az bir sözleşmeniz olmalıdır.
Merhabalar,
Tehlikeli sınıfta yer alan bir işletmede sadece 2 ortak işveren olarak bulunmaktayız. Benim C sınıfı belgem var. 2017 başına kadar kendi uzmanlığımızı yapabilir miyim? isgkatipten bunu nasıl yapabiliriz?
Merhaba, 2 ortak işveren bulunmakta bunun yanında çalışan var mı? Kendiniz uzmanlık yapacak iseniz yönetmelik ekindeki formu doldurup çalışma bakanlığına vermeniz gerekmektedir, katipten yapamıyorsunuz.
Merhaba Ben Kendi adıma Harita Mühendislik Müşavirlik ve İş Güvenliği Bürosu açmak istiyorum. Hem Harita Mühendislik hizmetleri hem de İş Güvenliği hizmeti vermek istiyorum. benden iş güvenliği hizmeti almak isteyen firma, apartman,kamu kurumlarına fatura kesmek sureti ile 11700 dakika İş güvenliği hizmeti vermemde bir sakınca varmı?
Merhaba, Büro açmanız hizmet vermek için yeterli değil, sadece osgb olursanız hizmet verebilirsiniz. Yada bireysel olarak hizmet vereceğiniz firmalarda sgk olması koşulu ile çalışabilirsiniz ama fatura kesemezsiniz, zaten o işyerinin çalışanı olduğunuz için fatura kesemezsiniz.
Merhaba barış bey,
10 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli sinifa giren şirketlerde isg katip üzerinden sözleşme yapamamktayiz sözleşmeyi kendi aramızda yapıp süreci başlatabilir miyiz.
Merhaba, neden sözleşme yapamamaktasınız anlamadım. İSG-Katip sözleşmesi olmadan çalışamazsınız.
Merhabalar Hocam,
Durumum hakkında sizden bilgi isteyecegim.
enerji sektöründe hizmet veren bir firmada iş güvenliği uzmanı(A) olarak çalısıyorum.bur firmanın 3 tanesi cok tehlikeli 1 tanesi az tehlikeli naca koduna sahip 4 tane ssk numarası var.
ben cok tehlikeli olan ssk numaralılardan birine görevlendirildim.yalnız çalısan sayısı 440 dır ve ben tam zamanlı olarak görevlendirildim.Sorumluluk alablarımızı müdürlük bazlı belirledik.fakat bu belirlemeyi nasıl yapmamaz gerekiyor sözleşmede şu şu müdürlük çalışanlardan şu isg uzmanı sorumludur şeklinde belirtmemizmi gerekiyor yoksa işverenden bir görevlendirme yazısı yeterlimidir?
hayırlı çalışmalar
Merhaba, siz tam zamanlı olarak görevlendirildiğiniz yerden diğer ssk numaralı işyerlerinde ise kim görevlendirildiyse onlar sorumlu olacaktır. Zaten isgkatip sözleşme çıktısı alıp işveren ve uzman/hekim imzaladığı zaman o ssk numaralı işyerlerine ait çalışma alanlarından sorumlu olacaktır. Ayrıca yazmak istiyorsanız personel sözleşmesine veya karşılıklı imzalanacak bir sözleşmeye sorumluluk alanları ve birimleri şunlardır yazabilirsiniz. İyi çalışmalar.
HOCAM MRB BEN 200 KİŞİ ÇALIŞAN BİR İŞLETMEDE ÖN MUHASEBE SORUMLUSUYUM TEHLİKE SINIFI AZ TEHLİKELİ BEN ÇALIŞTIGIM İŞLETME İLE SÖZLEŞME İMZALAMAM DA BİR MAHSURU VARMI 200 X 10 =2000/60 =33,33 SAAT EDİYOR SANIRIM SAAT OLARAK KURTARIYOR DEGİL Mİ ?BİR DİGER HUSUS 33,33 SAAT 5 GÜNLÜK SİGORTAYA MI TEKABÜL EDİYOR YATIRILAN SİGORTA 30 GÜN ARTI 5 GÜN OLARAK MI YATACAK İŞİN MUHASEBESEL KISMINI ÇÖZEMİYORUM.ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM ŞİMDİDEN CVP LARINIZ İÇİN
Merhaba, ön muhasebe sorumlusu ve iş güvenliği uzmanısınız değil mi? Evet saat hesabı öyle yapılmaktadır. Eğer sigortanız yatan sgk numarasında görev alacaksanız ekstradan bir sigorta yatması gerekmektedir. Zaten oranın çalışanısınız. Sigortanın günlük saat karşılığı 7.5 saattir. İyi çalışmalar.
Barış Bey Merhaba,
Ben B Sınıfı Uzmanım. Aynı işverene ait fakat farklı sgk dosyaları olan biri tehlikeli diğeri çok tehlikeli sınıfta 2 yerde birden çalışacağım. Ayda 5 gün tehlikeli olanda 25 gün çok tehlikeli olanda isg-katip üzerinden sözleşme yapacağım. Fakat sgk açısından sigortam nasıl yapılacak bilmiyorum.
Bana aynı anda 2 yerde sgk lı gösterilemeyeceğim iletildi. O zaman tehlikeli olan yerde sadece isg katip üzerinden sözleşmem olacak, sigrtam görünmeyecek.
Bana yardımcı olabilir misiniz. Bu doğru bir uygulamamıdır? Ne yapmamız gerekir.
Teşekkür ederim şimdiden.
Merhaba, sigortanız bir çok işyerinden yatabilir, sgk açısından bir sıkıntı bulunmamaktadır. Fakat iş güvenliği uzmanı olarak çalışacağınız için bir işyerinde tam zamanlı çalışacağınız için diğer işyerinde çalışamazsınız. Çok tehlikeli olanda 19 gün diğer işyerinde 11 gün şeklinde SGK’nız yatarsa tam zamanlı olmadığınız için çalışabilirsiniz. Sigortanız olmayan bir işyerinde katip görevlendirmesi yapmanız yasal olarak uygun değil, kaçak işçi olarak çalışmış olursunuz. İyi çalışmalar.
İyi günler, bir smm bürosunda ortaklığım var ve C sınıfı uzmanım. Kendi iş yerimde iş güvenliği uzmanlığı yapabilir miyim ve başka nerelerde iş sağlığı güvenliği uzmanı olarak çalışabilirim. Ortak olduğum için bağ-kurluyum. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Merhaba, ortağı olduğunuz işyerinde yönetmeliğin ekinde bulunan formu doldurarak uzmanlık yapabilirsiniz. Diğer işyerlerinde uzmanlık yapmak için o işyerlerinde süreniz kadar sigortanız yatmalı ve isgkatip sisteminden görevlendirme yaparak çalışabilirsiniz.
Merhabalar hocam, bir mühendislik firmasında inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım. C sınıfı isg uzmanıyım ayrıca. Çalıştığım şirkette isg uzmanı olarak çalışabilmek için mühendis pozisyonundan çıkıp isg uzmanı üzerinden prim mi yatırılmalı ve tam zamanlı çalışılması uygun, yoksa pozisyon SSK da inşaat mühendisi olarak kalıp isg katip üzerinden ilave sözleşme yapılması yeterli midir? Zaten şirket bana ssk primi yatırıyor. İsg katip de bir sözleşme yapınca isg için ilave prim yatırması gerekir mi firmanın? Bu tarz çalışma şeklini bakanlık onaylar mı? Bir de bu tarz çalışarak b sınıfına yükselmek için gerekli şartları sağlamak İÇİN ssk primimin ille isg uzmanı olarak yatması mı gerekiyor? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, inşaat firması büro kısmında mı görevlendirme yapacak. Sigortanız değişmeden görevlendirme yapabilirsiniz sistem kabul etmektedir ancak ilerki dönemde yükselme sınavlarına girmek isterseniz sgk dökümü istemektedirler, o kısımda iş güvenliği uzmanı kodu ile yatmasını isteyeceklerdir.
Merhaba Barış Bey
10 dan az çalışanı olan çok tehlikeli bir firmada tam zamanlı büro elemanı olarak çalışmaktayım ayrıca c sınıfı isg uzmanıyım çalıştığım kurum bir Osgb den hizmet almaktadır.Bu kurum hem osgb den hizmet alıp hemde benim sigorta girişimi uzman olarak tam zamanli yapabilirmi ayrıca isg katip ten sözleşme yapmam gerekirmi.Aynı kurumun 1 çalışanı olan az tehlikeli işyeri de Osgb den hizmet almaktadır veya az tehlikeli birimdenmi tam zamanlı uzman olarak sgk girişi yapılıp isg katipten sözleşme yapabilirmiyim. Umarım anlatabilmişimdir. Şimdiden teşekür ederim.
Merhaba, Çalışan sayısı az olduğu için ve çok tehlikeli sınıf olduğu için iki uzman ataması yapılamaz. Eğer biri tam zamanlı olsaydı diğer uzmanın sınıfına bakılmaksızın atama yapılabilirdi. Az tehlikeli sınıfta eğer atama yoksa atama yapabilirsiniz. SGK nız ordan yatması şartıyla.
Barış Bey mrb
Ben az tehlikeli bir işletmede satış elemanı olarak çalışmaktayım ayrıca c sınıfı isg uzmanıyım. Çalıştığım kurumda sadece ben sigortalıyim sigorta girişimi isg uzmanı olarak değiştirip isg katip ten atama yapabilirmiyim eğer atama yapabiliyorsam tam süreli olarak mı giriş yapmalıyım isg katip e teşekkürler.
Merhaba, evet atama yapabilirsiniz, kanunun açığı olarak düşünmekteyim bu konuyu, tam süreli veya kısmi süreli atama yapabilirsiniz.
merhaba,
ben elektrik mühendisi adayıyım, aynı zamanda İSG’ de yüksek lisans yapmaktayım (ikisi birlikte nasıl yapılabilir diye sorarsanız, durum biraz karışık). kendi alanımda çalışmak istiyorum fakat piyasa yerlerde olduğu için İSG’de çalışabileceğimi düşündüm. dürüst olmak gerekirse sadece bir belgeyle onca sene mühendis olmak için didindiğim yılların çöp olmasını istemiyorum. ikisi birlikte (B sınıfı olarak değil C sınıfı olarak çalışmayı) yapabilme durumum nedir? piyasadaki reel durumu göz önünde bulundurduğunuzda ne tür tavsiyelerde bulunursunuz? şimdiden teşekkürler…
Merhaba, ikisini birlikte sadece kısmi süreli sözleşme yaparak yapabilirsiniz.
Merhaba Barış Bey,
Kamuda çalışan, tehlike sınıfına uygun iş güvenliği uzmanlığı sertifikası olan ve bu işi yapmak için istekli olan personel varken kurumun dışarıdan (OSGB) hizmet alımıyla yükümlülüğünü yerine getirmesi, ilgili personelle çalışmak istememesinin mevzuata uygunluğu açısından değerlendirebilir misiniz? İdarelerin bu şekilde bir takdir hakkı var mıdır?
Merhaba, üst yönetici onayı görevlendirme yapılmakta, fakat inisiyatif konusunda isterseniz alo 170’e sorun daha doğru ve çözücü bilgi olur.
Barış Hocam merhaba, ben inşaat mühendisiyim aynı zamanda C sınıfı isg uzmanıyım, şu anda çalışmıyorum, eğer şimdi sigortalı kısmi olarak isg katip üzerinden bir kaç firma ile sözleşme yaparsam, daha sonra inşaat mühendisi olarak başka firmada görev almam sıkıntılı bir durum oluşturur mu?
Merhaba, eğer mühendis olarak farklı firmada tam süreli çalışma şeklinde sigortanız yatarsa evet sıkıntılı bir durumdur ama anlayabilirler mi o kısmını bilemiyorum.
Merhaba hocam, Ben 10 dan az çalışanı ve az tehlikeli olan kendi aileme ait şirkette çalışmaktayım. Aynı zamanda c sınıfı isg uzmanıyım. Bir üst sınıfa geçmek maksadıyla ne yapmam gerekir.
Merhaba, isgkatip sisteminden kendinizi giriş yapmanız gerekmektedir.
Bn c sınıfı iş güvenliği uzmanıyım kaç şirketle anlaşabilirim ve her şirketten nekadar para alırım aylık
Merhaba,Bir işyerinde üretim mühendisi olarak çalışıp aynı zamanda aynı işyerinde içe görevlendirme ile İSG katip üzerinden sözleşme yapmışsanız, sigorta priminiz yatarken meslek kodunuzun 30 gün boyunca isg uzmanı olarak gösterilmesi şart mıdır veya çalışan sayısına göre kanuni süre kadar isg uzmanı ayın geri kalanı için başka bir meslek kodumu gerekir.
Merhaba, sigortanızın iş güvenliği uzmanı olarak yatırılması belge yükseltilirken çalışma süresinden saymaları için önemlidir. 30 gün boyunca gösterilirse süre hesabınızda işinize yarayacaktır.
Merhaba
Ben bir osgb bünyesinde çalışıyorum fakat belgem isg katip ataması yok. %51 ortak olduğum şirketimde belgemi isg katipten atama yaptırdım.(Personel sayısı 6 aile şirketi)
Tam zamanlı atama yapıldı sorun olur mu ? diğer sorum ise şuan çalıştığım osgb isg katip üzerinden belgemi kullanacak kullanabilir mi ? ( tam zamanlı atama olduğu için firma atayabilir mi?)
Merhaba, osgb’den sigortanız yatıyor ise tam zamanlı bir işyerinde çalışıyor sayılırsınız bu durumda başka işyerinde çalışamazsınız. 2-) Tam zamanlı atama yaptığınız zaman diğer işyerlerinde atama yapamazsınız.
Merhabalar,
Ben A sınıfı isg uzmanıyım.Kendi şirketimde (az tehlikeli)kendimi görevlendirme yapabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekiyor,şimdiden teşekkürler..
Merhaba, isgkatip sistemine giriş yapıp görevlendirme yapabilirsiniz. Ekstra bir şey yapmanız gerekmemektedir.
benim kendime ait bir şahıs şirketim var. tesisat projeleri çiziyorum. yanımda çalışanım yok. benim iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğum var mı?
Merhaba, çalışan bulunmuyorsa kanuna tabi değilsiniz, yani bulundurma zorunluluğunuz yok.
Merhaba Barış Bey,
Ben bir firmada tam zamanlı Kalite Mühendisi olarak çalışmaktayım. Firma Dışarıdan bir OSGB den C sınıfı İSG uzmanı hizmeti almakta. Bende C sınıfı SG uzmanıyım. Kendimi Bizim şirkette İSG uzmanı olarak gösterebilir miyim? ( Dışardan hizmet almaya yine devam edeceğiz. Ben sadece destek olmak, işi öğrenmek ve ilerde B sınıfı olabilmek adına bunu isitiyorum)
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, çalıştığınız şirkette uzmanlık yapabilirsiniz, isgkatip sisteminden atama yapıp hizmet verebilirsiniz fakat osgb atama yaptığı zaman kısmi süreli ise ikinci bir uzman ataması için katip sistemi hata verebilir. Tam zamanlı bir uzman ataması var ise ikinci bir uzman ataması yapılıyor.
merhaba 8 adet işyeri dosyamız var sgk da,biz işyeri hekimi ve iş güvenlik uzmanını merkez olan dosyamızdan sigortalıyoruz, bütün işyerlerinin toplam dakikalarını alarak. sgk bunun yanlış olduğunu söylüyor her işyeri için giriş yapmamız gerekli olduğunu söylüyor ancak biz görev emri imzalatıyoruz, bazı işyerleri için 10 dakika çıkıyor 10 dakika için 1 gün sigorta ödememiz gerekiyor sigortanın isteğine göre ,bu konuyu kendileri de araştırıyor bende araştırmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba, şuanki çalışma sisteminde olması gereken sgk’nın istediği şekilde, isgkatip sistemide böyle çalışsın istenmektedir, uzman veya hekimin bir işyerinde görev alabilmesi için o işyerine ait sgk sicil numarasında çalışan olarak gözükmesi gerekmektedir. Bu durum düzeltilmesi zor olarak gözükmekte, nedeni ise grup şirketlerine ait işyerlerinde osgbler hizmet vermek için şubeleşiyorlar, bireysel çalışanlar merkezden halledilirse yarın osgbler isyan eder. Çalışma bakanlığının toplantısına bakılırsa iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının %80 i osgbler tarafından sağlanmaktadır, bu durumda düzen osgblere göre kurulacaktır diye düşünüyorum.
Merhaba
Ben bu yıl ATA aof’de is sagligi ve guvenligi bolumune kayit yaptırdım.
Okul iki yil sonra bitiyor bu sure zarfinda osgb’lerde ya da santiyelerde veya farkli bir kurumda iş sagligi ve guvenligi olarak çalışma sansim bulunmakta mıdır?
Cevabiniz icin simdiden tesekkir ederim.
Merhaba, iş sağlığı ve güvenliği büro elemanı veya farklı görevlerde bulunabilirsiniz fakat resmiyette görev alamazsınız.
Merhaba.
Aile dostumun muhasebe bürosunda İsg Katip üzerinden atamamı yaptım. Fakat aylık çalışma sürem 50 dk oluğu için sigorta yapmadım, sadece süremi işletmek amacım. İsg uzmanı olarak görev sürem bakanlık tarafından kabul olur mu? A sınıf sınavına girmem için doldurmam gereken 4 yıl için bu çalışma sadece sistem ataması ile kabul olurmu?
Merhaba, sadece isgkatip ataması üzerinden çalışma süresi sayılmamaktadır, içe görevlendirmelerde sigortanın iş güvenliği uzmanı kodu ile yatmasıda önemlidir.
Merhabalar. Az tehlikeli sınıfta görünen iş yerim var. Çalışan personelimizden biri C sınıfı İSG sertifikalı. İleride yükseltebilmesi için şirketimde tam zamanlı İSG Uzmanı olarak göstermek istiyoruz. Neyapmamız gerekiyor. Hangi sisteme girip nasıl atama yapıcaz, sigortası vs durumlarla ilgili ne yapmamız gerekiyor. Kolay gelsin.
Merhaba, personeliniz sigortasını iş güvenliği uzmanı kodundan yatırarak, isgkatip sistemi üzerinden içe atama yapmanız gerekmektedir.
Merhaba, uzman olarak kısmi süreli çalıştığım firmalarda sgk ve isg katip atamamı yapıldı. bir firmam çalıştığım gün kadar sgk primimi yatırıp ücretimin kalan kısmı için fatura kesmemi istiyor. dayımın da danışmanlık şirketi var. o şirketten fatura kesebilir miyim?
Merhaba, iş güvenliği uzmanlığı ile fatura kesemezsiniz, bu hizmetler için sadece osgb fatura kesebilir.
Barış Bey Merhaba,
Merkezi İstanbulda bulunan okulumuzun Ankara şubesi bünyesinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı çalıştırmaktayız.Konya şubemizde de çalıştırmak için kısmi zamanlı sözleşme yaparak Konyada da SGK lı mı göstermeli miyiz?
Nasıl bir yol izlemeliyiz?
Teşekkür ederiz
Merhaba, evet çalışma süresi kadar her iki yerde kısmi zamanlı sözleşmeleri ve sigortaları yapılarak çalıştırabilirsiniz.
Merhaba şu anada bir osg de c sınıfı uzman olarak 400 dakikam içe görevlendirmede ve üzerimde dışa görevlendirmeli olarak 4 kişilik bir firma bulunuyor ayda 40 dakika olarak sözleşmem devam ediyor. bu firma benim adıma sgk’ya 1 günlük prim yatırıyor bu şekilde 3 yıl sonra b sınıfı uzmanlık sınavına girebilirmiyim.
Merhaba, sınıf yükseltmede isgkatip üzerindeki aylık atama tarihlerine bakılmakta, yani kesintisiz olarak dışa görevlendirmeniz bulunursa b sınıfı sınavına girebilirsiniz.
Barış bey iyi günler,
c sınıfı isg uzmanlığını yeni kazandım.Herhangi bir osgb ye bağlı kalmadan kendim isg konusunda danışmanlık yapabilir miyim bu konuda hangi yolu izlemeliyim
Merhaba, http://barisbuyukterzi.com/is-guvenligi-uzmani-bireysel-calisma-zorluklari-nelerdir buradaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
S.A. KOLAY GELSİN. İSG UZMANLIK BELGESİNİ ALDIM VEDE BİR HASTANEDE TAŞERON OLARAK ÇALIŞIYORDUM. BİZİ KADROYA ALINCA BELGEMİ İDARE KULLANMAK İSTEDİ AMA NASIL BİR YOL İZLEYECEGİMİ BİLMİYORUM.OSGB YE FELAN BAGLI DEGİLİM NASIL YAPACAGIM Bİ YOL GÖSTEREBİLİR MİSİNİZ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Bir firmada atamalı bir c sinifi uzman bulunmakta ve 2ci uzman olarakta benimde atamamın yapılması isteniyor fakat sayı bazlı olarak 2. Uzmana resmi olarak zorunluluk bulunmuyor benimde atamamın yapılması her hangi sıkıntı çıkarırmı
SIKINTI OLUŞTURMAZ
Is güvenliği tesbit ve öneri defterini ayni isimli firmanin farklı iki santiyesinde ortak kullanabilir miyiz?
Tespit ve öneri defteri sicil numarasına kayıt edilmektedir,iki farklı şantiye ayrı iki işyeri olarak gözükmekte olduğu için ayrı defter kullanmalısınız.
Barış Bey merhaba,
Ben bir firmada tam zamanlı işte çalışmaktayım. Daha sonra okulu bitirip İSG uzmanlığı sınavını da kazandım. Firma ile konuşup İSG belgemi tam zamanlı olarak işlettim firmaya. Fakat isg uzmanlığı değilde eski işimi yapmaya devam ettim. Firmam benim sigortamı İSG uzmanı değilde yaptığım iş üzerinden yatırmış. Daha sonra bir olay oldu ve 7 ay sonra firmam benim isg uzmanlığımı iptal etti. Şimdi ben sigortamın isg uzmanı değilde farklı bir iş kolunda gösterildiğini gerekçe göstererek iş sözleşmemi haklı olarak fesih edebilir miyim.
Merhaba Barış Bey,
1. Tam zamanlı (30 gün sigortalı) insan kaynakları biriminde çalışmakta olduğum firmada (53 Kişilik), aynı zamanda C uzman olarak çalışsam işveren tarafından E-katipten içe mi yoksa dışa mı atamam yapılıyor?
2. Bu çalıştığım firmada bu şekilde 3 yıl kesintisiz çalıştığımda B nin sınavına girebiliyor muyum? (İçe atama oluyorsa bile)
3. Sigortamın (30 gün) dışında ek sigorta yapılması gerekiyor mu?
Teşekkürler.
Selam, C sınıfı İSG uzmanıyım. Çalıştığım şirket İSG KATİP te kısmi süreli olarak bildirim yaptı. Tam süreli mi avantaj yoksa kısmi sürelimi bildirilmesi avantaj? Bu noktada yeterli bilgiye ulaşamadım, tam süreli olarak ta çevirtebilirim.
Merhaba, yükselme sınavlarına hak kazanmak için isgkatip ten süre hesabı demeniz gerekir, oradan kontrol ederseniz eğer süreniz kısmi olarak işliyor ise tam süreliye çevirmeniz avantajlı olur.
Merhabalar ben sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım fakat sigortada meslek kodumu a sınıfı işgüvenliği uzmanı
olarak gösteriyorlar ne yapmalıyım sorun olur mu şimdiden teşekkürler 🙂
Merhaba soru kısmındaki hangi sınıf olduğunuz yazmamaktadır, ama farklı bir sınıftan sigortanız yatıyorsa sorun olur.
merhabalar
inşaat mühendisiyim ve C sınıfı isg belgesi aldım.Şantiyede saha mühendisi olarak çalışıyorum .çalışan sayısı inşaatın durumuna göre değişiyor ama kendi sgklı işçimiz 5 ,diğerleri taşeron firmadan.benim sigortam inşaat müh. olarak yatırılıyor.İsg uzmanlığı da aynı zamanda yapabilir miyim .böyle bir şey varsa nasıl bir yol izlemem gerekir.
Merhaba, belgeniz tehlike sınıfına uygun olmadığı için sigortanız yatsa dahi atama yapamazsınız, ama merkez ofis olarak görünen bir sigortanız var ise o dosyada iş güvenliği uzmanı olarak sigortanız yatar ve katipten atama yaparsanız olur.