İş Güvenliği Uzmanlığı nedir? Kimler, Nasıl Olabilir?
Giderek artan iş kazalarına ve meslek hastalıklarına bir çözüm niteliği taşıyan iş sağlığı ve güvenliği, ülkemizde ilk kez bu denli duyulmaya ve önemsenmeye başladı. İlgi ve talebin artmasıyla birlikte ne olduğunun, neden ihtiyaç olduğunun ve kimlerin bu konuda uzman olabileceği gibi sorular da artmaya başladı.
Bundan dolayı bende başlangıçtan sahaya kadar bir seri halinde her alanda bildiklerimi paylaşmaya çalışacağım.
Geçmişi geçerek başlamak istiyorum.
İş Sağlığı ve Güvenliği eskiden sadece İş Kanununa bağlı olarak bulunmaktayken, 30.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tam anlamıyla çalışma hayatında yer buldu.
Kısaca anlatmak gerekirse bu kanunla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği çalışanın bulunduğu her işyerinde kendine yer edindi. Kamu ve Özel sektör ayrımı kaldırıldı. Çalışan sayısı ortadan kaldırıldı.
Neyse sonraki yazılarımda kanuna geniş geniş yer vereceğim için şimdi başlığa dönelim.
İş Güvenliği Uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı ifade eder. diye kanunda yer verilmiş.
Nasıl yetki alınır? İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için aşağıdaki sıraladığım bölümlerde en az birini bitirmiş olmak gerekmektedir.
- Mühendislik Fakültesi ( bölüm ayrımı bulunmamaktadır. )
- Mimar ( İç mimar ve Peyzaj hariç )
- Teknik öğretmenlik
- Fizik ve Kimya bölümleri
- İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Yüksek okulu
Eğer sıralanan bölümlerden mezun iseniz, sıra Eğitim almaya geldi
- Çalışma Bakanlığı
- Çalışma Bakanlığı tarafından akredite edilmiş eğitim kurumlarının ( buraya tıklayarak hangi kurumların yetkilendirilmiş olduğunu bulabilirsiniz. )
birinden eğitim aldıktan sonra Bakanlığın açmış olduğu ( yeni mevzuata göre yılda 3 sınav ) sınavdan 70 veya üzerinden bir not almak gerekmektedir.
Eğitim süreci ve süresi:
Eğitimde tarihler kurumlara göre değişmektedir. Eğitim süresi toplam 180 saat olmak zorundadır. 90 saat uzaktan eğitim ve 90 saat yüz yüze eğitim verilmelidir. Uzaktan eğitim internet üzerinden tüm konular gösterilecek şekilde verilmektedir. Uzaktan eğitim sürecinde 9 saatlik senkron eğitim verilmekte, buda şu anlama geliyor 9 saatlik eğitimde üçer saat webcam üzerinden canlı anlatım yapılmaktadır.
Bundan sonra toplam 40 saatlik staj süresi bulunmakta, bunuda sağolsunlar genelde eğitim kurumları ayarlamaktadır.
Eğitim ve sınav sürecinde sonraya ise belge talebi için bakanlığa belge ücreti yatırıldıktan sonra dilekçe yazılmakta ve belge istenmektedir. ( Yeni mevzuata göre bu aşamada eğitim kurumu tarafından toplu olarak yapılmaktadır. Ücrette kişiler tarafından eğitim kurumuna yatırılmaktadır. )
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, umarım işinize yarayacak bilgi verebilmişimdir.
2 Yorum