İş Güvenliğinde Danışmanlık Yapılır mı? Kısmi Süreli Çalışma nedir?
Evet belkide bir çok meslektaşım ve meslektaş adaylarım bu soruları merak etmektedir.
- İş Güvenliğinde Danışmanlık yapılır mı?
- İş Güvenliğinde danışmanlık nasıl yapılır?
- İş Güvenliğinde Kısmi süreli çalışma nedir?
- Tam zamanlı bir yerde çalışırken başka bir işyerine hizmet verebilir miyim?
Şimdi bunları sırayla açıklamaya çalışayım.
Öncelikle danışmanlık ve uzmanlık arasındaki farkı anlatmak gerekir.
Uzmanlık; Bakanlığın isg-katip sistemi üzerinden işyeri ile iş güvenliği uzmanı arasında yapılan sözleme ile hizmet vermesidir.
Danışmanlık; İş Güvenliği Uzmanı ile işyeri arasında yapılan sözleşme ile hizmet vermesidir.
Uzmanlıkta; yapılan tüm çalışmalar bakanlık neticesinde sayılmak zorundadır. Fakat Danışmanlıkta yapılan çalışmaları bakanlık saymamaktadır.
Bir işyerinde isg-katip üzerinden bildirimli iş güvenliği uzmanı var ise danışmanlık yapılabilir veya danışmanlık alınan uzmanın bildirimi yapılmalıdır.
Daha öncede bahsettiğim gibi, Çalışma bakanlığı iki türlü uzmanlığı kabul etmektedir.
- Ortak Sağlık Güvenlik Birimi üzerinden bildirim yapılarak görevlendirilen uzmanlığı
- Firma üzerinden sigortalı, bildirimi yapılan uzmanlığı ( Kısmi süreli veya Tam zamanlı… )
İş Güvenliğinde kısmi süreli çalışma;
İş Güvenliği Uzmanının fazla mesai ile toplam çalışma süresi 217 saat, ya tek firmada tam zamanlı çalışarak doldurabilir, yada bir kaç firmada görev alarak bu süre zarfında çalışabilir.
Kısmi süreli çalışmalarda dikkat edilmesi gereken kısım, çalışacağınız süre içerisinde o firmada sigortalı olmalısınız… Çalıştığınız süre için ücreti sözleşmede belirleyeceğiniz banka hesabınıza maaş olarak yatması gerekmektedir.
Kısmi süreli çalışmalarda SGK eksik gün bildirimi için artık noter tasdikli sözleşme şartı istenmemektedir.
Kısmi süreli çalışmaların tamamı ayı doldurmuyor ise genel sağlık sigortası kapsamından yararlanmak için ayın kalan günleri için primi sizlerin yatırması gerekmektedir.
Çalışılacak gün kadar firma ile uzman arasında yine isgkatip üzerinden bildirim yapılmalıdır.
Yolda geçen süreler son değişiklik ile çalışma süresinden sayılmayacaktır.
Tam zamanlı olarak işyerinde çalışırken başka işyerine hizmet resmi olarak verilemez, yukarıda anlattığım gibi danışmanlık yapılabilir.
Sorularınız olursa yorum kısmından yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Sn. Ali Kardeş, sorularını buradan cevaplayayım.
-İlk sorum işverenin beni isg katip üzerinden görevli göstereceği gün ile primimi yatıracağı gün aynı tarihte mi olmalı?
- Evet, aynı tarihte olmalıdır.
-İkinci sorum bir iş yerinde primimin yatırıldığını ve isg katip üzerinden görevli tanımlatıldığımı varsayalım, ikinci bir işyeri de aynı gün için aynı işlermleri yaparak beni çalışanı olarak gösterebilir mi?
- Evet gösterebilir. Birden çok işyerinde sigorta yatabilir. İsgkatipte Görevlendirmede saatiniz günlük çalışma saatini aşmamalıdır.
-Üçüncü sorum: İş yerleri açısından, beni 1 gün işe alıp çıkarmada kanunen bir sıkıntı olur mu ve bir günlük sigorta maliyetim iş veren için kaç liradır?
- Bir sıkıntı olmaz. Yatırılacak tutara göre değişir. Aylık 1200 tl rakamına aylık sgk prim masrafı yaklaşık 400 tl, stopaj falanda eklenmektedir.
-Dördüncü ve son sorum ise böyle bir uygulama yapmak için işverene kısmi süreli sözleşme mi götürmem gerekir yoksa “beni 1 günlük sigortalı göstermeniz gerekir” desem işveren o prosedürü kendi bünyesinde çözebilir mi?
- Tek seferlik çalışma yapacaksanız bir günlük sigorta yaptırırsınız işverenin muhasebecisi halleder. Yok aylık olarak hizmet verecekseniz kısmi süreli sözleşme yapıp her ay 1 gün veya daha fazla sigortalı olmak zorundasınız.
Merhaba barış bey,
Kendi şahıs firmam var fakat, sigortam başka bir firmadan tam zamanlı olarak yatıyor, şimdi ben başka bir firma ile kısmı süreli iş sözleşmesi yapabilir miyim. Çalışma yöntemi olarak fatura mı kesmem lazım yoksa kısmı süreli iş sözleşmesi mi yapmam lazım.
Teşekkürler
Merhaba, bir firma üzerinden tam zamanlı çalışma yaparken diğer tarafta çalışma yapamazsınız.
merhabalar barış bey,
tam zamanlı çalışırken başka bir iş yerinde çalışma yapamazsınız diyorsunuz. peki benim söyle bir durumum var. bordromda d
fazla mesai olarak 12 saat gözüküyor dolayısıyla bana fazla mesai olarak 25 saat kalıyor. bu durumda da ben sigortalı uzmanlık yapamaz mıyım…
Merhaba, yasal olarak sözleşmenizde çalışamaz yazmıyorsa çalışmanızı engelleyen bir durum olmamakta, çünkü sgk nezdinde fazla prim yatması sorun olmamaktadır. Fakat katip sistemi düzenlenip hatalar giderilirse tam zamanlı çalışanların iş güvenliği uzmanlığı yapması engellenecektir.
Barış bey iyi günler. Beni sertifikasını yeni almış bir isg uzmanıyım bir kaç yerde sadece risk analizi yaptım fakat şu İSG-KATİP üzerinden sözleşme işini pek anlayamadım. Nerelerde, hangi firmalarla iş sözleşmesi yapılabilir.
Merhaba, hangi firmalar ile anlaşırsanız uzmanlık yapabilmek için isg-katipten sözleşme yapmalısınız. İşveren görevlendirme yapacak TC’niz ile siz kendi katip sisteminizde kabul edeceksiniz.
Barış Bey Merhaba. Öncelikle burada paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Ben C sınıfı belgemi yeni aldım.
Bireysel olarak risk analizi, acil durum eylem planı ve temel isg eğitimi hizmeti vermek istiyorum. Anladığım kadarıyla bu 3 hizmeti de vermek için 2 yol var;
Birinci yol fatura kesmem gerekiyor (hatta eğitim için o da yeterli değil.)
İkinci yol ise işveren beni isg katip üzerinden görevli uzman olarak gösterecek ve 7,5 saatlik sigorta primimi yatıracak.
Eğer şuana kadar söylediklerimde bir yanlışlık yoksa ikinci yolun uygulaması hakkında birkaç sorum olacak.
İlk sorum işverenin beni isg katip üzerinden görevli göstereceği gün ile primimi yatıracağı gün aynı tarihte mi olmalı?
İkinci sorum bir iş yerinde primimin yatırıldığını ve isg katip üzerinden görevli tanımlatıldığımı varsayalım, ikinci bir işyeri de aynı gün için aynı işlermleri yaparak beni çalışanı olarak gösterebilir mi?
Üçüncü sorum: İş yerleri açısından, beni 1 gün işe alıp çıkarmada kanunen bir sıkıntı olur mu ve bir günlük sigorta maliyetim iş veren için kaç liradır?
Dördüncü ve son sorum ise böyle bir uygulama yapmak için işverene kısmi süreli sözleşme mi götürmem gerekir yoksa “beni 1 günlük sigortalı göstermeniz gerekir” desem işveren o prosedürü kendi bünyesinde çözebilir mi?
(Sorularım biraz uzun oldu. Son derece tecrübesizim bu konuda ve tam anlamıyla kanuna uygun hareket etmek istiyorum. Bilginiz dahilinde yardımlarınızı esirgemeyeceğinize şüphem yok. Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla)
Bu arada şuanda herhangi bir yerde çalışmadığımın bilgisini de vereyim.
Merhaba, Ben teşekkür ederim.
Telefondan sorularınızı cevapladım sanırım.
Evet çok teşekkür ederim. İnşallah kısa zamanda yanınıza uğrayıp tanışacağız. Buradan da deneyim edindikçe paylaşmaya çalışacağım. Saygılarımla
Est. rica ederim. Buyrun bekleriz.
Barış Bey açıklamalarınız için öncelikle teşekkürler ama Ali Beyin 4 maddelik sorusuna burdanda cevap versenz aslında çok iyi olur:)
Peki oradan cevap veriyim 🙂
Barış bey merhabalar;
Tam gün çalıştığım işyerinde iş güvenliği uzmanı olarak da görev yapma durumum söz konusu. Bunun için kısmi süreli sözleşme mi yapmam gerekiyor? Bu arada tam zamanlı çalışmam için işverenle sözleşmem yok şuan.
2.sorum; yurt dışı şantiyelerine gönderdiğimiz elemanlarımız da mevcut. Çalışma süresi hesaplanırken bu kişiler de göz önüne alınacak mı?
Merhaba, Tam zamanlı çalıştığınız yerde isgkatip sistemine kayıt ederek çalışma yapabilirsiniz. yurt dışına gönderdiğiniz çalışanlar sgk sicil numaranız altında sigortalı gözüküyor ise çalışma süresine dahil edecektir katip sistemi..
Merhaba Barış Bey,
C sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgemi yeni aldım. Şu an tam süreli olarak farklı bir görevle çalıştığım şirketimde uzmanlık desteği vereceğim. Bununla ilgili anladığım kadarıyla isg katipte firmam beni bulup istek gönderecek ve bende kabul edeceğim. Sigortam hali hazırda diğer görevimden dolayı ödendiği için bununla ilgili farklı bir işlem yapılması gerekiyor mu? Ayrıca az tehlikeli sınıfta ve 10 dan fazla çalışanı bulunan bu iş yeri için yapmam gereken isg katipteki onay dışında farklı bir kısmı süreli iş sözleşmesi olacak mı? Eğer olacaksa bunun şekliyle ilgili bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Merhaba, isgkatip’ten görevlendirme yapacaksınız. Sigortanız iş güvenliği uzmanlığı kodu ile yatmalıdır. O firma ile sözleşmeniz var ise o sözleşmeye “iş güvenliği uzmanı olarak şu kadar saat görev alacaktır” eklerseniz başka bir işlem yapmanız gerekmez.
Barış bey iyi aksamlar
Osgb de tarafından firmalara uzman atamamin yapılmadığı ancak osgb ile firma arasında is sözleşmesi yapılan yerlerde nasıl hizmet verebilirim risk değerlendirmesi acil eylem planının hazırlanması isg katiyen atamam yapılmasa da yasal olarak uygun olur mu
Uygunsa bunun dışında hizmet verilebilir mi osgb faturayı ne şekilde kesebilir
Yasal olmayan bir şekilde hizmet vermiş olmak istemediğimden dolayı konu için cevabınıza gore hareket etmek isterim
İyi akşamlar, katip ataması olmayan yerlerde uzman olarak imza atamazsınız. Formları hazırlayıp imza atmazsanız, işveren imza altına alırsa onu denetimde kabul edebilirler.
Merhaba,
Benzer sorular sorulmuş fakat cevaplar kafamda halen netleşmediği için tekrar sormak istiyorum.
Bir firmada tam zamanlı olarak çalışıyorum ve bu firmaya kısmi zamanlı olarak İSG UZMANI hizmeti vermeye başladım. Fakat 10dan az çalışanı olan bir işyerinde de hizmet vermek istiyorum. Fakat firmada sigortam 30 gün üzerinden yatırılıyor.
Bildiğim kadarıyla da başka bir işte çalışamaz ibaresi sözleşmemde mevcut değil. Cumartesi yarım gün diğer firmaya çalışma saatim ile çakışmadığı için hizmet vermek istiyorum.
Bu konu ile ilgili yasal olarak bir engel var mıdır?
Aslında bu durumda ISG-KATIP sisteminin düzenlenip sistemin izin vermemesi gerekmekte bana göre. Çünkü net bir ibare olmadığından herkes aynı şeyi merak etmekte!
Teşekkür ederim şimdiden cevaplarınız için,
Merhaba, İş güvenliği uzm. yönetmeliğinde “(Ek:RG-30/4/2015-29342) İş güvenliği uzmanları tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz.” ifadesi bulunmaktadır. Evet normalde isgkatip sisteminin onay vermemesi gerekir, sorgulama yaptıklarını ilettiler fakat halen izin verilmektedir.
Merhabalar,
Bir Osgb firmasında kısmi süreli olarak hizmet sağlamaktayım ve içe görevlendirme sürem 100 saat.
Dışa görevlendirme sürem de 50 saat. Sgk gün sayısı 100 saat üzerinden mi yatırmak zorunda firma yoksa dışa görevlendirme süreleri mi baz alınmaktadır?
Merhaba, İçe görevlendirildiğiniz yerin çalışanısınız yani osgb üzerinden kaç saat gösterildiyseniz o kadar sgknız yatmak zorunda.
Maaşımı dışa görevlendirme üzerinden hesaplayarak yatırmalarının bir önemi var mı peki?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhabalar,
bireysel iş güvenliği uzmanlığı yapmak istiyorum fakat sigorta yapılmadan serbest meslek erbabı olarak fatura kesilip atama yapılabilir mi?
Merhaba, bu meslek için hayır.